Folkloraši u Donjim Andrijevcima zapjevali "Oj, prekrasna mladosti!"

U Donjim Andrijevcima sinoć je održan koncert nematerijalne tradicijske kulturne baštine Šokadije "Oj, prekrasna mladosti".

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.06.2021
Folkloraši u Donjim Andrijevcima zapjevali "Oj, prekrasna mladosti!"


 Kulturno-umjetničko društvo “Tomislav“ iz Donjih Andrijevaca jedno je od aktivnijih društava koje je glavni nositelj kulturno-umjetničkog amaterizma u Donjim Andrijevcima. Tako je u tjednu iza nas održan 3. Dječji folklorni kamp “Folklorijada 2021.“ u Donjim Andrijevcima. Kroz četverodnevni kamp, polaznici su se upoznali s različitim segmentima tradicijske kulturne baštine: pjesme, plesovi, dječje igre, tradicijska arhitektura, gastronomija, način života na selu, tradicijsko tekstilno rukotovorstvo itd. Glavni predavači i voditelji kampa bili su Igor Ilić i Dunja Blažević, a kao gostujući predavači nastupili nastupili su lokalni OPG-ovi, kolekcionar narodnih nošnji Mladen Seletković, maestro Damir Butković i dr.

Jučer je u jutarnjim satima održan seminar o tradicijskoj kulturnoj baštini brodskog Posavlja, na navečer i koncert „Oj, prekrasna mladosti“ na Trgu kralja Tomislava u Donjim Andrijevcima. Seminar i koncert zajednički su organizirali KUD “Tomislav“ i Međunarodna smotra folklora iz Zagreba – Kulturni centar Travno. Na seminaru su predstavljeni problemi s kojima se susreću folklorna društva prilikom predstavljanja tradicijske kulturne baštine na sceni, a predavači su bili dr.sc. Tvrtko Zebec, prof. Josip Forjan i mag.mus. Tomislav Habulin. Stručnu organizaciju potpisuje etnologinja Bojana Poljaković Popović. 

Koncert “Oj, prekasna mladosti“ rezultat je suradnje brojnih društava s Međunarodnom smotrom folklora i KUD-om “Tomislav“. Na koncertu je prikazana nematerijalna kulturna baština Šokadije, a nastupili su ŽVA “Zwizde“ i MVS “Sinovi atara“ iz Zagreba, MPS “Babogredci“ iz Babine Grede, ŽPS KUD-a “Tomislav“ iz Donjih Andrijevaca i KUD “Lipa“ iz Semeljaca. 

Prije ovog koncerta nastup su imali i polaznici ovogodišnjeg folklornog kampa, njih 40, koji su pokazali što su naučili u prethodnom tjednu.

U srpnju cijeli  koncert možete pogledati u programu SBTV-a.

 

Zadnje vijesti

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Župan Marušič na 2. Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Počinje natječaj za udruge u sklopu projekta "Žuta točka"

SPORT

Najava 12. kola Treće HNL -istok

Omladinac iz Gornje Vrbe gostuje u Pleternici

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška