Financijski gubitak Brodsko – posavske županije značajno smanjen, sa 19 na 8 milijuna kuna

Treći puta u ovom mandatu sastali su se članovi Županijske skupštine Brodsko posavske županije. Glavna tema ponovno je bila gospodarstvo. Tema se nametnula već u aktualnom satu, a očekivano i u raspravi o izvršenju proračuna te analizi poslovanja gospodarstva. U nizu negativnih pokazatelja jedan je i pozitivan – županija je uspjela smanjiti gubitke u proračunu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.09.2017
Financijski gubitak Brodsko – posavske županije značajno smanjen, sa 19 na 8 milijuna kuna


Naime nakon rasprave s 23 glasa "Za, 7 suzdržanih i 3 protiv prihvaćeno je izvješće o polugodišnjem izvršenju Proračuna. Financijski rezultat iznosi 11 185 392 kuna, a taj višak u proračunu smanjio je gubitak koji je prije toga bio veći od 19 milijuna. Sada je smanjen na 8 milijuna kuna. 
 
Tijekom aktualnog sata raspravljalo se o nizu tema. SDP-ovi vijećnici istaknuli su podatak da je po razvijenosti Brodsko-posavska županija na 1312. mjestu od 1342 regije Europske unije. Župan Danijel Marušić naglasio je činjenicu da je upravo tijekom mandata SDP-ove Vlade županija ostala uskraćena za veliki dio europskih novaca iz razloga što je bila izjednačena s razvijenim hrvatskim regijama. HSS-ov Ivan Šmit istaknuo je problem šteta u poljoprivredi uzrokovanih sušom.
 
Pročelnik županijskog UO za poljoprivredu Željko Burazović naglasio je da sutra istječe rok za prijavu šteta općinskim povjerenstvima. Što se obeštećenja tiče, raspisuje se natječaj vrijedan 150 milijuna kuna, za koji je objavljen i pravilnik koji jasno definira što će se sve moći sanirati europskim novcem jer klasičnog obeštećenja kakav je prije bio više nema. 
 
Vijećnicu Ružicu Vukovac (MOST), zanimao je stav Županije vezano uz negativni nalaz revizije u Općini Donji Andrijevci. Župan Marušić je odgovorio kako on nije nadređen općinama te o takvim situacijama općine ga nisu dužne obavijestiti, nego da  o tome odluku donose nadležne institucije.
 
"Ne može netko reći kako ne zna što se zbivalo u Općini Donji Andrijevci. Postoji nešto što se zove politička odogovrnost te vas molim da nam jasno kažete kakav je Vaš osobni stavo o ovom pitanju" naglasio je  pak SDP-ov Stribor  Valenta.
 
"Službeno, niti jedna revizija nema obvezu nama dostaviti te rezultate. To će načelnik davati Općinskom vijeću, jer mi nismo nadređeni općinskim načelnicima. Svatko, ama baš svatko, bez obzira kako se zove i kojoj stranci pripadao, ako ne radi po zakonu, morat će za to snositi odgovornost, pa će tako biti i u ovom slučaju - ako tako nadležni utvrde. Predspostavljam da će državna revizija sve to predati nadležnom odvjetništvu, a onda će se u cijeli slučaj uključiti i policija", kazao je u svom odogovoru župan Marušić.
 
Mario Pejić (NL Mirko Duspara) pitao je postoje li podaci koje općine nabavljaju knjige za osnovnoškolce i može li županija pomoći one općine koje to ne mogu same učiniti zbog lošije financijske situacije. Župan  je odgovorio kako ne postoje podaci, jer su promjenjivi, a u županijskom proračunu u tu svrhu nisu predviđena sredstva.
Zadnje vijesti

U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš

U pucnjavi u Slavonskoj ulici ozlijeđena jedna osoba

Prijavi se i postani nogometni sudac

FOTO GALERIJA

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije

Svečano blagoslovljeno novo sjedište i pastoralni centar Župe blaženog Alojzja Stepinca