Fićo protiv tenka

Godine 1991. na današnji je datum jedan tenk JNA zdrobio crvenog Fiću u Osijeku, u strašnom prizoru kojeg su objavile sve svjetske agencije. U povodu 20. obljetnice događaja, postavljen je 2011. godine u Osijeku na raskrižju Vukovarske i Trpimirove spomenik koji prikazuje crvenog Fiću kako gazi tenk, upućujući time na činjenicu da je maleni David često jači od Golijata.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 27.06.2019
Fićo protiv tenka


1358. Na današnji dan osnovana je Dubrovačka Republika. Ukinuta je početkom 1808. godine.

1867. Brodski vinogradi spominju se još u srednjem vijeku, u vrijeme vladavine Berislavića, a kasnije i Turaka, kada je zapisano da su muslimani imali svoje vinograde u brodskom vinogorju. Jači zamah bavljenja vinogradarstvom bilježi se u vrijeme gradnje brodske Tvrđave. U Brodskom brdu tada je bilo više od 400 vinogradarskih radnika nadničara i vincilira, koji su živjeli od rada u tuđim vinogradima. 
 
1907. izbio je veliki štrajk u Tvornici pokućstva „Slavonija“ i Parnoj pilani za izradu lijesa. Gradsko poglavarstvo stalo na stranu poslodavaca, objavilo prekid štrajka i dalo uhititi štrajkački odbor. Na tu vijest masa se uputila gradskom poglavarstvu i gradonačelniku Zefiru Marcu. Uhićeni su pušteni pod pritiskom, a kad se masa razišla, ponovno su uhićeni. Odgovor radnika bio je generalni štrajk. Sve su trgovine i lokali zatvoreni, narod se povukao u kuće, a naoružana vojska počela je krstariti ulicama. Napetost je popustila tek kada su svi uhićeni pušteni na slobodu. Štrajk je završio relativno povoljno za radnike: radno vrijeme je smanjeno na 10 sati dnevno, a za prekovremeni rad naknada je povišena 20 %.  
 
1924. radio se u Brodu na Savi Željko Benčević, magistar ekonomije. U okviru Centra za povijest Slavonije i Branje objavio je više stručnih elaborata. Umro je u Brodu 14. kolovoza 1990. godine. 
 
1944. od bombardiranja savezničkih zrakoplova srušeno je naselje Mali Pariz. U oba Broda je taj dana poginulo 363 civila, a 320 ranjeno. 
 
1971. u povodu proslave 30 godina antifašističkog ustanka u Brodu je govorila Savka Dabčević Kučar pred oko 10 000 okupljenih ljudi na glavnom gradskom trgu. 
 
1990. Započeo rat u Sloveniji. Nakon hrvatske i slovenske deklaracije o neovisnosti, JNA se sukobila s Teritorijalnom obranom i policijom Republike Slovenije.
 
1991. Demonstrirajući silu po osječkim ulicama jedan tenk JNA zdrobio je crvenog Fiću u strašnom prizoru kojeg su objavile sve svjetske agencije. Vozač tenka bio je Josip Ilić s područja Županje, a Fiću je na put tenku hrabro dovezao Branko Breškić, hrvatski branitelj koji više nije među živima. U povodu 20. obljetnice događaja, postavljen je 2011. godine u Osijeku na raskrižju Vukovarske i Trpimirove spomenik koji prikazuje crvenog Fiću kako gazi tenk, upućujući time na činjenicu da je maleni David često jači od Golijata.
 
1995. Mladi i ambiciozni bosanski franjevac fra Božidar Blažević preuzeo je od svog starijeg subrata fra Josipa Bošnjakovića upravljanje rimokatoličkom župom Okučani koji nije nikada ušao u posjed svoje župe radi ratnih neprilika. Istog dana kada je obavljena primopredaja prijavljeno je i prvo krštenje. Kažu dobar početak u životu svake nove župe.
 
2004. Za predsjednika Srbije u drugom krugu izabran lider Demokratske stranke Boris Tadić.
 
2005. Dalmatina najskuplja europska Autocesta Zagreb – Split otvorena je na današnji dan. 
 
2007. Dragutin Tadijanović, hrvatski pjesnik rođen je u Rastušju kod Slavonskog Broda 4. studenog 1905. godine a umro je na današnji dan u Zagrebu 2007. godine. 
 
2007. otvorena je nova dionica Autoceste A1 od Dugopolja do Šestanovca, dužine 37 kilometara.
 
2008. Bill Gates povukao se s mjesta direktora Microsofta. Mjesto je prepustio Rayu Ozzieju i Craigu Mundieju kako bi se mogao više posvetiti zakladi Bill & Melinda Gates Foundation. U Microsoftu je i dalje aktivan, ali ima nepuno radno vrijeme.
 
Rođeni: Helen Keller, američka književnica (1880.), Miroljub Lešo, glumac (1946.), Tanja Bošković, glumica (1953.), Raúl, španjolski nogometaš (1977.), hrvatska manekenka Iva Jerković (1981.), ruska tenisačica, Svjetlana Kuznjecova (1985.). 
 
Umrli: Ivan Matetić Ronjgov, skladatelj, melograf i glazbeni pedagog (1960.), Milivoj Blažeković, hrvatski pisac (1963.), Jack Lemmon, američki filmski glumac (2001.), Dragutin Tadijanović, hrvatski pjesnik (2007.), Milan Antolković, hrvatski nogometaš (2007.), Bud Spencer, talijanski glumac (2016.).
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pobjeda kuglača Zanatlije nad Šećeranom VIRO

Imenovana nova uprava Đuro Đaković Specijalnih vozila

Djeci ni u kojem slučaju ne davati petarde i drugu pirotehniku

FOTO GALERIJA

Održan prvi ronilački tečaj za hitna spašavanja u Slavonskom Brodu

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno