Festival domoljubne tamburaške glazbe u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 21. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.05.2020
Festival domoljubne tamburaške glazbe u Brodu


 1502. Portugalci otkrili nenaseljeni otok Sveta Helena u južnom Atlantskom oceanu.

1788. Uvođenjem kantonalnog sustava u Vojnu granicu ukinuta je slobodna općina Brod. Brođani su se teško s tim mirili, iako su i nadalje oslobođeni obvezatne vojne dužnosti. Brod je tada imao 1656 stanovnika, uglavnom katolika. 

1904. U Parizu je osnovana FIFA - Fédération Internationale de Football Association, najviša svjetska nogometna organizacija. 

1925. U Kanadi dopuštena prodaja piva.

1927. Charles Lidbebergh sletio je u Parizu i tako postao prvi čovjek koji je sam preletio Atlantski ocean.

1945. uhićen Heinrich Himler, njemački ratni zločinac.

 1958. uvodi se automatsko biranje telefonskih brojeva. Do tada su se telefonski razgovori morali obavljati putem centrale. 

1973. Umro je Mato Grković, poznati hrvatski kazališni glumac, redatelj i pisac. Rođen je u Podvinju 4. ožujka 1898. godine. 

1978. na Muzičkoj smotri djece i omladine u Gospiću, omladinski tamburaški orkestar RKUD-a „Đuro Salaj“ pod ravnanjem Mihaela Ferića, osvojio je Zlatnu plaketu i titulu najboljeg tamburaškog orkestra u Hrvatskoj. 

1993. Održan Prvi festival  domoljubne tamburaške glazbe „Nema roda do mog roda niti Broda do mog Broda“. Organizator je bilo JP Posavska Hrvatska u produkciji M-audio- video produkcije iz Gradišta. Nastupili su najpoznatiji  solisti, tamburaški sastavi, tamburaški orkestar HRT i dvije dalmatinske klape. Festival koji je trajao dva dana održan je Hrvatskom domu, pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije. Organizacijski ravnatelj festivala bio je Branko Penić, a umjetnički Šima Jovanovac.

2006. održan je drugi referendum (prvi je bio 1992.) na kojem su se građani Crne Gore izjasnili za neovisnost od Državne Zajednice Srbije i Crne Gore. 

2016. U Slavonskom Brodu otkrili  nacionalno spomen  obilježje za 402, u ratu ubijene djece, za što još nitko nije odgovarao. Tog je dana  duž slavonskobrodskog keja upaljeno 402 bijela lampiona a ispred spomen obilježja „Prekinuto djetinjstvo“, koji je idejni rad Petra  Dolića i Pere Tončić-Lipovščak, položene su 402 bijele ruže. U znak sjećanja na 402 izgubljena dječja života. Najmlađoj žrtvi vilo je  šest mjeseci a najstarijoj 18 godina. Slavonski Brod  kao mjesto postavljanja spomen obilježja odabran je zbog činjenice da je tijekom ratnih razaranja živote izgubilo 29 djevojčica i dječaka iz ovog grada, od toga njih 11 iz Osnovne škole „Hugo Badalić“, ispred koje je još 2000. godine podignuto spomen obilježje Djevojčica.  Spomenik je otkrilo 22 braće, sestara i rođaka djece poginule u Domovinskom ratu.

2019.  Niki Lauda, trostruki svjetski prvak u Formuli 1, preminuo u 71 godini života. Legendarni Austrijanac, jedan od najpoznatijih ličnosti u utrkama automobila, osvojio je titulu s Ferrarijem u 1975. i 1977. godini, te s McLarenom 1984. godine.

Rođeni na današnji dan su: Oton Gliha, hrvatski akademski slikar (1914),  hrvatski književnik Anto Gardaš (1938.), Boba Stefanović, pjevač (1946),Zdenko Kožul, šahovski velemajstor (1966), Mario Mandžukić, hrvatski nogometaš (1986.).  

Umrli na današnji dan su:. Andrija Tokvart Brlić, bogoslov, pisac, povjesničar (1868),  Spiridon Brusina,  hrvatski zoolog (1908.),  Fran Kušan hrvatski botaničar (1972), Mato Grković, hrvatski glumac (1973),  Rajiv Gandhi, političar i državnik Indije (1991.), Fulvio Tomizza, talijanski književnik i Istranin (1999).

Zadnje vijesti

Održana 8. biciklijada „Tko prvi magarac“

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status sveučilišta

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Spartan treninzi pripremili poseban paket članarina za učenike i studente

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“