Fabijan i Luka u kanuu Savom od Bregane do Županje

Fabijan i Luka kreću i pravu ekspediciju, kanuom će preći gotovo cijeli tok Save kroz Hrvatsku.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 29.05.2016
 Fabijan Đurić iz Garčina i Luka Olvitz iz Osijeka, inače strastveni penjači po stjenama, idući tjedan kreću na avanturu za pamćenje. Prvoga lipnja počinje njihovo putovanje u kanuu rijekom Savom od graničnog prijelaza Bregana do Županje kao zadnje točke na putu. Dionicu dugu 500 kilometara planiraju preći sami, bez ikakve pratnje.

"U suradnji s prijateljem i bez ikakve sigurnosne pratnje odlučili smo preveslati gotovo cijelu rijeku Savu kroz Hrvatsku od graničnog prijelaza Bregana do grada Županje u trajanju od 12 dana. Dionicu dugu oko 500 kilometara planiramo veslati u plovilu marke kanu Explorer, dužine 4,4 metra, koji smo izradili po narudžbi u jednoj poznatoj tvrtki" kaže nam Fabijan. 

Put neće biti nimalo lagan. Svaki dan planiraju preći 40-ak kilometara.

"Ekspedicija je posebna i po tome što za vrijeme trajanja ne planiramo ulaziti niti odmarati se u naseljenim mjestima, osim u slučaju stradavanja, nego ćemo noći provoditi isključivo u šatoru, na sprudovima i u šumama uz samu rijeku Savu", dodaje Luka.

U kanuu će nositi sve što im je potrebno za put, sva oprema težit će oko 100 kilograma a uključuje šatore, vreće za spavanje, kabanice, hranu, vodu, opremu za navigaciju, fotoaparate, mobitel (iako će većinu puta biti bez signala te solarnu ploču za punjenje baterija fotoaparata.

Kroz Slavonski Brod trebali bi proći 7 ili 8 dan putovanja, moguće i u noći. Očekuje ih i nestabilno vrijeme, idućih najavljuje se i kiša. No to neće obeshrabriti dečke, kojima ovo nije prvo ovakvo putovanje, prošle godine prošli su tok Drave u pet dana.

31-godišnji Fabijan je medicinski tehničar, rodom iz Garčina a trenutno radi u Osijeku. Već više od 10 godina bavi se penjenje, a tako je i upoznao 28-godišnjeg Luku, magistra elektrotehnike koji mu je i penjački partner. Zadnjih nekoliko godina sudjeluju i na regati "Dragon Boat" koja se održava na jezeru Petnja, a prošle godine bili su i pobjednici.

Naravno, uz dosta hrabrosti, volje i znanje ovakva ekspedicija zahtijeva i značajna sredstva. Na sreću, dečki ne moraju više brinuti se za to jer su uz njih i sponzori Transcom World Wide, Red Bull, Integra Dundović, Žito d.o.o, Coca Cola Hrvatka, TZ Grada Slavonskog Broda, poliklinika za estetsku kirurgiju dr. Dario Šoš te ordinacija dentalne medicine dr. Josip Siber.

Fabijanu i Luki želimo puno sreće na ovom putu te iščekujemo njihov povratak i zasigurno zanimljivu priču od ovih uzbudljivih 12 dana.

Zadnje vijesti

Antonija Trupinić prva vojna pilotkinja iz BPŽ

Kako postati ekološki proizvođač?

Prva kazališna predstava u epidemiji koronavirusa u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu