Eva Plavšić i Filip Beketić - najljepši snaša i momak 53. Đakovačkih vezova

I na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima održane su revija i izbor najljepših snaša i momaka u narodnim nošnjama. Glavne nagrade ove su godine otišle u Brodsko-posavsku županiju. Najljepšom je snašom u narodnome ruhu proglašena Eva Plavšić iz Beravaca, a najljepšim momkom Filip Beketić iz Lužana!

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 10.07.2019
Eva Plavšić i Filip Beketić - najljepši snaša i momak 53. Đakovačkih vezova


Eva Plavšić, snaša iz Beravaca, pobjedila je u svečanoj ženskoj narodnoj beravačkoj nošnji starijoj od sto godina.

"Riječ je o šlinganom šotesu, rukom šlinganom, široki rukavi su šotesno tkani, rubina u četiri široka stupa, čošak krpan zlatom preko kartona sa svilenim pranđama i smeđi pregač. Na glavi sam imala svilenu maramu od gugine svile. Spremila sam se na misu na Duhove. A nošnja je od pokojne svekrve, izvukla sam ju i obukla iako je svekrva umrla nema ni godinu dana, a ja već ožalila..." ispričala nam je Eva, inače poznata čuvarica tradicijske baštine, kolekcionarka i izrađivačica narodnoga ruha. 

Filip Beketić (23) iz Lužana na ovogodišnjoj je Reviji Đakovačkih vezova pobjedio u kategoriji momaka u narodnim nošnjama – i sasvim zasluženo ponio titulu najzgodnijeg. I to u nošnji svoga djeda, otkanoj davne 1932. godine. 

"Riječ je o svagdanjoj, prostoj muškoj narodnoj nošnji koja je izrađena prije 2. svjetskog rata, davne 1932., a nosio ju je moj djed. Takve su nošnje nosili mladi momci u rano ljetno vrijeme u svakakvim prigodama. Ja sam se evo spremio u bakljara uoči Ivandana, kada su momcu na utvajima kraj Save pripremali Ivanjske krijesove, preskakali ih i družili se u noći uoči bagdana svetog Ivana", ispričao nam je Filip priču koju je o ovome dravnom običaju sam napisao i interpretirao, prema kazivanjima baka i djedova u svome selu. A baklje koje su ti momci nosili pravile su se od raznoraznih grana, slame i sijena. Svaka je grančica značila određeno blagostanje, radost, sreću, mir, ali i zaštitu od raznih uroka, boleszi i zloduha.

Danas u selima Brodskog posavlja ovakvih običaja više i nema, a od zaborava ih čuvaju tek rijetki mladi zaljubljenici u tradiciju i slavonsku baštinu, kakav je i Filip, inače poznat i po još jednoj posebnosti – kao jedini momak medicinski tehničar u službi primalje odnosno babice na odjelu ginekologije slavonskobrodske Opće bolnice.

Na velikoj potpori u svemu, zahvaljuje svojoj obitelji, majci, ocu, sestri, ali i objema bakama koje su mu usadile ljubav prema baštini i tradicionalnim vrijednostima naše Slavonije. Takđer i, brojnim drugim bakama i didovima u susjednim selima koji su mu prepričavali kako je to nekoć bilo. Filip je to sve neumorno upijao, zapisivao i dramski oživljavao prenoseći svima gdje stigne, kroz djelovanje u lužanskome KUD-u Graničar, a osmišljava već godinama igrokaze vezane uz drevni običaj čijala perja. Također, skuplja narodno ruho i stare dijelove nošnji i ženskih i muških.  

"Sve je manje nas 'ludih' koji obožavamo slavonske narodne nošnje i baštinu. Mladih koji bi to nastavili nema puno. Još koji momak se možda i nađe, ali cure više neće da se spremaju u nošnju", kaže nam Eva. I Filip se slaže s njom i potiče mlade neka se odluče baviti očuvanjem narodne baštine  jer – vrijedno je poznavati svoje korijene, smatrajući da kroz djelovanje u kulturno umjetničkim društvima danas možemo najbolje očuvati od zaborava sve no što su nam u naslijeđe ostavili naši stari...
 
 

Zadnje vijesti

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

Položeni vijenci na spomen obilježju Šimi Đamiću u Gornjoj Bebrini

Najveći izumi i patenti genijalnog Nikole Tesle izloženi i u Muzeju Brodskog Posavlja

VIJESTI

U Slavonskom Brodu premijerno prikazan film "3069" Jakova Sedlara

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema