Europski standard i bolji uvjeti rada za učenike i nastavnike devet županijskih škola

Obnovom škola uštedjet će se i na potrošnji toplinske energije pa će taj novac moći biti iskorišten u druge svrhe

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.08.2019
Europski standard i bolji uvjeti rada za učenike i nastavnike devet županijskih škola


 Svjesni stanja u kojima se nalaze neke od škola na području županije, a samim tim i troškova grijanja i održavanja, iz Brodsko-posavske županije odlučili su se za provedbu projekta energetske obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, piše lokalni.vecernji.hr.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrili su Brodsko-posavskoj županiji 27 milijuna kuna za energetsku obnovu devet školskih objekata. Sredstva su odobrena za osnovne škole “Ivan Filipović” Velika Kopanica, “Mato Lovrak” Nova Gradiška, “Josip Kozarac” Slavonski Šamac, “M. A. Reljković” Bebrina, “Ante Starčević” Rešetari, “Ivan Goran Kovačić” Staro Petrovo Selo, “Stjepan Radić” Oprisavci, OŠ “Okučani” te Srednju školu “M. A. Reljković” iz Slavonskog Broda. 

Velike uštede 

Temeljem potpisanog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih fondova devet škola s područja Brodsko-posavske županije potpuno je obnovljeno po najsuvremenijim energetskim standardima. Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirane su velike uštede energije za grijanje nakon provedbe projekta što će donijeti značajne uštede u potrošnji toplinske energije. Uštede na potrošenoj toplinskoj energiji donijet će i znatne financijske uštede tako da će se ta sredstva kasnije moći iskoristiti za druge namjene za koje do sada novca nije bilo ili ga nije bilo dostatno. 

Na nekim od objekata očekivane energetske uštede iznose i više od 80%. Radilo se na povećanju toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora kao i povećanju toplinske zaštite vanjskog zida i toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru. Mijenjana je i vanjska stolarija te se uvodio sustav daljinskog očitanja potrošnje energije i vode te kontrola mjerila energenata i vode. Obuhvaćene su bile zgrade škola, ali i sportske dvorane. 

Zahvala ravnateljima 

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić rekao je da su s realizacijom projekta obuhvaćene škole postale potpuno energetski učinkovite. 

– Učenici su dobili uvjete u skladu s europskim standardima i to je ono što je najvažnije. Izvođači radova odlično su odradili posao i zahvaljujem na završenim investicijama. Zahvaljujem i ravnateljima škola koji su bili velika pomoć u osmišljavanju i provedbi projekta. Planirana ušteda energije je velika tako da svi možemo biti zadovoljni – rekao je Marušić. 

Zamjenik župana Damir Mirković dodao je da Županija ne ulaže samo u škole, nego da također planiraju energetski obnoviti i obje županijske bolnice, novogradišku i slavonskobrodsku. 

– To su zaista veliki projekti i nadamo se da će svi oni koji koriste ove objekte moći ugodnije boraviti u njima – rekao je Damir Mirković. 

Zadnje vijesti

Slavlje zlatne mise mons. Pere Aračića po Kristu, s Kristom i u Kristu

Slavonski Brod domaćin Nacionalne konferencije Savjeta mladih

U Galeriji umjetnina otvorena izložba akvarela

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu