Euronaturov projekt „Vlažna staništa za život 1“ uspješno priveden kraju

Krajem travnja 2020. godine na značajnom krajobrazu Gajna završava projekt Vlažna staništa za život 1 – osiguravanje vode u barama Gajne i edukacija javnosti o vrijednostima vlažnih staništa.

Autor: Brodportal | Datum objave: 29.04.2020
Euronaturov projekt „Vlažna staništa za život 1“ uspješno priveden kraju


 Udruga Brodsko ekološko društvo-BED je projekt provela sa partnerom, Javnom ustanovom Naturom Slavonicom, a u sklopu poziva Obnova vlažnih livada i pašnjaka organizacije EuroNatur i Mreže europskih sela roda. Projekt je trajao od 01.11.2018. do 30.04.2020. 

Pionirskim projektom koji je proveden 1990. godine uspjelo se zadržati vodu u depresijama Gajne tijekom cijele godine i obnoviti vodeni biljni i životinjski svijet, a sada je taj sustav bilo potrebno obnoviti. Provedba ove ideje bila je moguća zahvaljujući presjeku Lateralnog kanala u zapadnom dijelu Gajne i skupljanju vode iz brda u rijeku Savu. Kvaliteta vode koja se skuplja u depresijama važna je za floru i faunu, a i napajanje stoke na pašnjaku. Oba ta procesa su važna jer su ispaša i prirodno plavljenje dva ključna ekološka procesa na Gajni – ona koja oblikuju jedinstveni biljni pa onda i životinjski svijet na njoj. Ti su procesi dodatno ugroženi klimatskim promjenama i sve ekstremnijim poplavama s jedne i dugim sušnim periodima s druge strane. 

U projektu se obnovio posebni mehanizam - grlenjak, produbile su se prirodne veze u depresijama i izmuljili su se dijelovi nakupljeni muljem, te uklonile invazivne biljnje vrste na dijelu na kojem Sava prvo ulazi u Gajnu kod plavljenja (Bogaz)  Uz jedan cilj koji je direktno utjecao na obnovu bioraznolikosti, drugi je bio obrazovati šire društvo o vrijednosti usluga vlažnih staništa te obrazovanje i promicanje njihovih usluga. To se radilo nizom aktivnosti, između ostalog i tiskanjem brošure o Gajni koja se može pregledati na web stranicama partnera projekta.

LINK BROŠURA GAJNA 

Brošura prati logiku i materijale poučne staze Gajna. 

Vlažna staništa predstavljaju jedan od najproduktivnijih ekoloških sustava jer pohranjuju dvostruko više ugljika nego sve svjetske šume zajedno. U području rijeke Save vrlo ih je važno očuvati u borbi protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena jer u doba obilnih kiša služe kao rezervoari u koji se izlijeva višak, a u doba suša zadržavaju u svojim depresijama vodu koja je potrebna živom svijetu. Na Gajni se na jednom mjestu već treće desetljeće dokazuje kako se uz puno upornog rada i uz mnoge teškoće mogu pomiriti različiti društveni interesi kao što su obrana od poplave, zaštita prirode i održiv razvoj putem proizvodnje zdrave hrane. 

"Zadovoljni sa rezultatima, u siječnju 2020, krenuli smo i sa novim projektom financiranog od istog donatora naslova Vlažna staništa za život 2 koji u sebi također sadrži kombinaciju rada na terenu i edukativnih aktivnosti ali je fokusiran na uklanjanje invazivnih vrsta na vlažnim staništima i edukaciju o njima. Nažalost, dio kojem smo se posebno veselili u suradnji sa učenicima O.Š. Stjepana Radića iz Oprisavaca i njihovim posjetama Gajni morat ćemo odgoditi za neka bolja vremena, ali konkretni zahvati na terenu neće i ne mogu čekati"; kaže Iris Beneš, programska koordinatorica.

Zadnje vijesti

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

Ekipa Brodsko-posavske županije državni prvaci u šah

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja