Ergeli Lipik iz Srbije vraćeni lipicanci

Dogodilo se na današnji dan 12. listopada

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.10.2021
Ergeli Lipik iz Srbije vraćeni lipicanci


 1492. Kristofor Kolumbo otkriva Ameriku i iskrcava se na otok San Salvador u Bahamskom arhipelagu.

1691. vojvoda Carlo de Croy sa svojim četama oslobodio je Brod od Turaka, kojeg su držali od listopada 1537. godine. Od tada počinje razdoblje njemačke vlasti koje će potrajati sve do 1918. godine. Njemački vojnici porušili su Brodu sve džamije i sravnili sva turska groblja.

1810. održan prvi Oktoberfest.

1883. rođen je u Brodu građevinski poduzetnik i gradski mjernik Josip Cviić. Gradio je brojne objekte u Brodu a važniji su dogradnja kata na Gimnaziji i obiteljska kuća na Trgu pobjede. 

1901. Američki predsjednik Theodore Roosevelt službeno je preimenovao „Izvršnu rezidenciju“ u „Bijelu kuću“.

1921. umro je Gašpar Pokopčić, nositelj najvišeg odlikovanja Austro-Ugarske koje je car Franjo Josip uručio za zasluge u vatrogastvu. Unuk Vlado Pokopčić i njegova supruga Ana donatori su sredstva za kupnju kipa sv. Florijana, vatrogasnog zaštitnika i dvjestogodišnjeg patrona grada Broda, koji je ponovno svečano postavljen 1994. godine na Trgu sv. Florijana. 

1924. u Brod je stigao Stjepan Radić, prvak Hrvatske seljačke stranke. Sutradan je posjetio i Vrpolje. 

1926. u Podvinju je rođen Vinko Mirković, načelnik brodske općinske uprave, dugogodišnji predsjednik brodskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva i aktivni član – tajnik, predsjednik i član Izvršnog odbora – Matice hrvatskih umirovljenika u Slavonskom Brodu. Preminuo je u Slavonskom Brodu 7. veljače 2009. 

1948. u Gornjoj Bebrini rođen Šimo Đamić, legendarni zapovjednik specijalne policije PU brodsko-posavske – Šimini anđeli pakla. Savjestan, odgovoran i odlučan vodio je svoje „anđele pakla“ po brojnim hrvatskim bojišnicama posebno vukovarskoj. Rukovodio je obranu i na području Gline i Petrinje, novogradiške i pakračke bojišnice, do Dubrovnika, Velebita, Maslenice , Zadra. Hrvatski vitez Šimo Đamić preminuo je 10. studenog 2010. godine. 

1992. SR Crna Gora postala Republika Crna Gora. 

1999. Naš planet postao dom za 6 milijardi ljudi. UN-ov Population Fund zaključio je kako je tada okvirno u Sarajevu rođen Adnan Nevica 6 milijarditi stanovnik Zemlje te se od tada službeno obilježava kao „Dan šest milijardi“.

2001. Nobelova nagrada za mir dodijeljena Ujedinjenim narodima i generalnom sekretaru Kofi Ananu. 

2004. Hrvatska biskupska konferencija donijela je odluku o osnivanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

2007. šesnaest godina nakon što su odvedeni u Srbiju konji Lipicanci njih 66 vraćeni su u Hrvatsku. Vraćeni su  na graničnom prijelazu kod Iloka. Konji (njih oko 80) su u Srbiju preko BiH odvedeni u kolovozu 1991. godine s ergele u Lipiku. Hrvatskoj su konji vraćeni bez ikakve naknade.

2011. obilježeno 65. godina postojanja Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, kroz koju se u proteklih 65 godina obrazovalo gotovo četrdesetak tisuća učenika, a te 2011. školu je pohađalo gotovo 1000 učenika. Najtraženije zanimanje je tehnički crtač.

2017. Službeno otvorena novoizgrađena zgrada mjesnog doma u MO „dr. Ante Starčević“ u Slavonskom Brodu. Ukupna vrijednost projekta izgradnje višenamjenske zgrade mjesnog doma iznosi 5.583.740,84 milijuna kuna, a njena površina je 680 metara kvadratnih.

2017. Djelatnici Eko – Konga na zelenoj površini sjeverno od parkirališta Kauflanda U novoj Gradiški - postavili sprave za kućne ljubimce na prvom igralištu za pse.

2020. u 8.06 sati začuli su se rafali na Markovom trgu u Zagrebu. Napadač je otvorio paljbu na policajca i zgradu Vlade, a zatim nestao s mjesta zločina i izvršio samoubojstvo na Jabukovcu u Zagrebu.

Rođeni na današnji dan su: Emil Cossetto, hrvatski skladatelj (1918.), hrvatsko - njemački radiolog Jakov Altaras (1918.), Luciano Pavarotti, talijanski operni pjevač (1935.), hrvatski političar Frajno Gregurić (1939), Ante Gotovina hrvatski general (1955.), hrvatski političar Drago Krpina (1960.), Branko Crvenkovski, makedonski političar (1962), Bode Miller, američki alpski skijaš (1977). 

Umrli na današnji dan su: habsburški car i hrvatski kralj Maksimilijan II. (1576), američki južnjački general Robert E. Lee (1870.), francuski književnik Anatole France (1924.), francuski modni dizajner René Lacoste (1996.). 

Zadnje vijesti

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Više narušavanja javnog reda i mira tijekom vikenda u alkoholiziranom stanju

FOTO GALERIJA

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice