Eksplozije i požar u „Đuri Đakovića“

Dogodilo se na današnji dan 25. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 25.07.2020
Eksplozije i požar u „Đuri Đakovića“
 1699. Temeljem mirovnog sporazuma  između austrijske i turske carevine otok Ada kod Broda proglašen je zajedničkim posjedom dvije carevine. Međutim, 1828. godine Ada ponovno postaje turski posjed, a i danas je savska Ada je dio bosanskog teritorija.

1924. u prostorijama Hrvatske čitaonice održana je osnivačka skupština brodskog ogranka Planinarskog društva „Hrvatski planinar“. 

1943. „Punih 12 godina“, „stoji u Brodu zgrada  hotela Park nedovršenom, a vlasnici su se obvezali, nakon što im je zemljište darovala općina, kako će hotel sagraditi za dvije godine. U međuvremenu su vlasnici Benčević, zgradu pokušali (uzalud) prodati.  Stoga je Gradsko poglavarstvo odlučilo poduzeti korake kako bi ova golema zgrada postala gradsko vlasništvo. 

1964. izbio je veliki požar u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, koji su gasili vatrogasci iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Brodski su vatrogasci prvi pritekli u pomoć. Požar je ugašen i izbjegnuta je velika tragedija, no ipak je sedam radnika izgubilo živote.

1976. rođen je u Brodu Venio Lozert. Karijeru rukometaša počeo je u Rukometnom klubu „Slavonija DI“ u Slavonskom Brodu, odakle, kao petnaestogodišnjak, prelazi u Rukometni klub „Badel 1862“ iz Zagreba. Proglašen je najboljim hrvatskim rukometašem 1997. godine. Od 1999. godine igrao je u Španjolskoj. U reprezentaciji Hrvatske nastupio je i na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine. 

1985. slavni američki glumac Rock Hudson objavio novinarima da boluje od AIDS-a.

1990.  Hrvatski sabor donosi amandmane na Ustav SRH. Iz službenog naziva Hrvatske izbačen pridjev socijalistička, iz zastave je izbačena zvijezda petokraka i vraćen povijesni hrvatski grb.

1991. Sovjetski predsjednik Gorbačov predložio platformu u kojoj izgradnja komunizma više nije osnovni cilj.

1992. Otvorene su Olimpijske  igre u Barceloni.

1995. počela je oslobodilačka akcija Hrvatske vojske i HVO-a operacija Ljeto '95., kojom su oslobodili 1600 četvornih kilometara zapadnog dijela BiH.

1996. u Tvornici prenosnika i uređaja Holdinga „Đuro Đaković“ izbio je u 21,15 sati katastrofalnii požar u pogonu proizvodnje ratnog streljiva. Deseci snažnih eksplozija potresale su grad do jutra. Poginuo je Zdenko Leko, a osamnaest je ljudi ranjeno. Šteta je procijenjena na 10 milijuna DEM. 

1998. Najpoznatiji brodski agronom,  Slavko Jenč umro je na današnji dan u 72. godini života. Čitav svoj radni vijek posvetio je agrokombinatu „Jasinje“, tada jednom od najvećih i najuspješnijih u državi i voćarsko-vinogradarskoj pedagogiji. 

2000. prvi i jedini put u povijesti srušio se nadzvučni zrakoplov tipa Concorde.

2002. Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon kojim se Rusima dozvoljava da prodaju i iznajmljuju zemljišne posjede, prvi put od 1917. godine.

2016.  Ivica Olić proslavljeni hrvatski nogometaš potvrdio u 37. godini kraj profesionalne karijere. Tim je povodom rekao: „spreman sam objesiti svoje kopačke o klin. Mislim da mogu napustiti nogomet čiste savjesti“. Za reprezentaciju Hrvatske od 2002. do 2015. odigrao je 104 utakmice i  zabio 20 golova .

2019. prvi komercijalni let u stratosferu u Hrvatskoj.

Rođeni na današnji dan su: Miroslav Kraljević, hrvatski pisac (1823), Gavrilo Princip, atentator na austrijskog prijestolonasljednika Ferdinanda (1894), Ljupka Dimitrovska, pjevačica (1946),  Dražen Budiša, hrvatski političar (1948), u prvo dijete iz epruvete, Louise Brown (1978.), Milorad Bibić Mosor, hrvatski novinar (1952.). 

Umrli na današnji dan su: Đorđe Petrović "Karađorđe" (1817.), Samuel Taylor Coleridge, engleski pjesnik (1834.), Vincente Minnelli, američki režiser talijanskog podrijetla i dobitnik Oskara (1986.)., Claude Sautet, francuski filmski redatelj (2000), Slobodan Novak, hrvatski romanopisac (2016).

Zadnje vijesti

Preminuo Vinko Kuzmić, izgubio bitku s teškom bolešću

Brođani na svečanom obilježavanju 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Filip Bungić novoj napadačko pojačanje Marsonije

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu