Ekonomsko-birotehnička škola u utrci za status škole ambasadorice Europskoga parlamenta

U organizaciji Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj 27. i 28. siječnja 2020. u Zagrebu je održan seminar za profesore iz hrvatskih srednjih škola koji sudjeluju u programu „Škole ambasadori Europskoga parlamenta”.

Autor: Brodportal | Datum objave: 31.01.2020
Ekonomsko-birotehnička škola u utrci za status škole ambasadorice Europskoga parlamenta
 Temeljem sjajnih rezultata prošlogodišnjega projekta EU4mE&U Ekonomsko-birotehnička škola u listopadu 2019. dobila je službeni poziv za uključivanje u Program te će se u ovoj šk. godini boriti za stjecanje statusa škole ambasadorice. Na seminaru u Zagrebu sudjelovala je Ivana Opačak, prof. hrv. i eng. jezika, ambasadorica seniorka zadužena za provedbu i diseminaciju projektnih aktivnosti s učenicima/ambasadorima juniorima u školi.

Program “Škola ambasador EP-a” provodi se u svim zemljama članicama EU-a od 2016. godine, a cilj Programa je podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te pravima koja imaju kao europski građani. Status škole ambasadorice Europskoga parlamenta trenutno ima 38 hrvatskih srednjih škola (uključujući brodsku Gimnaziju „Matija Mesić“) s oko 800 ambasadora juniora i 50 ambasadora seniora EP-a, a novih 17 škola (među kojima je i Ekonomsko-birotehnička škola) potencijalni su kandidati za stjecanje toga statusa. 

Program je u razdoblju 2016. – 2019. bio usmjeren na mlade i njihovu participaciju u europskim demokratskim procesima, a njegova se uspješnost ogleda u povećanju izlaznosti (ne samo) mladih u RH i EU na izbore za Europski parlament. U razdoblju 2019. – 2024. naglasak je na jačanju mreže #zajednoza.eu ili, konkretno, angažiranju mladih oko tema važnih njihovoj lokalnoj zajednici, jačanju europske dimenzije njihovih obrazovnih ustanova i područja, povezivanju mladih s lokalnim organizacijama (za mlade) te jedinicama regionalne i lokalne samouprave, povezivanju s lokalnim medijima i jačanju svijesti o utjecaju EU-a na život lokalne zajednice. 

Tijekom seminara u Zagrebu povezali su se predstavnici aktualnih i budućih škola ambasadorica te su ostvarena projektna partnerstva i dogovorene projektne aktivnosti. „Škola-mentorica“ Ekonomsko-birotehničkoj školi je Srednja škola Konjščina. S njom je već pokrenut novi eTwinning projekt (Cro) EPAS Together, a očekuje se uključivanje i zagrebačke VII. gimnazije te drugih zainteresiranih škola-partnerica. Ekonomsko-birotehnička škola intenzivirat će svoju eTwinning suradnju kako bi, kao dobitnica nacionalne i europske oznake kvalitete za svoja dva prošlogodišnja projekta Every Vote Counts i ValuEntrepreneurship for Our Community, u travnju ove godine stekla status eTwinning škole.

U sklopu seminara ambasadori seniori posjetili su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova gdje su s g. veleposlanikom Gordanom Markotićem, načelnikom Sektora za predsjedanje RH Vijećem EU-a, razgovarali o prioritetima i programu predsjedanja. Tijekom eco-friendly predsjedanja („bez papira i plastike“) u Hrvatskoj će se održati preko 200 neformalnih sastanaka – digitalni summit, konferencije o demografskim, prometnim i klimatskim izazovima, migracijama, turizmu, zaštiti potrošača, Europskome socijalnom fondu, transplantaciji organa i sl. Mladi su pozvani kritički promišljati o navedenim temama te dati svoj doprinos rješavanju problema, a tijekom organizacije događanja u odgojno-obrazovnim ustanovama moguće je dobiti političko pokroviteljstvo Ministarstva.

Ambasadori seniori posjetili su i Hrvatski sabor gdje su, osim razgledanja saborskih prostorija, imali priliku razgovarati s g. Ivanom Domagojem Miloševićem, predsjednikom Odbora za europske poslove. Seminar je završio radionicom Foruma za slobodu odgoja o provedbi EPAS programa i programa „Škole za održivu Europu“ (utemeljenog na 17 točaka/ciljeva održivoga razvoja). Vjerujemo kako će aktivnosti tijekom seminara nadahnuti profesore sudionike u radu s ambasadorima juniorima i novim projektnim partnerima.

Autorica teksta: Ivana Opačak, prof. savjetnik

Zadnje vijesti

Kako funkcioniraju brodske župe u pandemiji koronavirusa?

Na Stadionu Marsonije postavljena nova trava ispred golova

Sportaši s Medicine objasnili koronu: U ovome smo zajedno!

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji