Ekonomsko-birotehnička škola domaćin je 2. mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta S.T.E.P.+

Ekonomsko-birotehnička škola provodi Erasmus+ KA2 projekt S.T.E.P.+, koji uključuje mobilnosti učenika i nastavnika iz Francuske, Italije, Poljske i Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.10.2021
Ekonomsko-birotehnička škola domaćin je 2. mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta S.T.E.P.+


 Glavna tema projekta je održivi turizam, a četiri podteme kojima se učenici bave na svakoj mobilnosti su: ekoturizam, kulturna baština kao turistički proizvod, dostupnost turističkih odredišta osobama s invaliditetom te poduzetništvo u turizmu.

Nakon odrađene prve mobilnosti u Francuskoj u siječnju 2020. godine nastupila je epidemija te su mobilnosti privremeno obustavljene. Ipak, učenici su na Twinspaceu projekta redovito sudjelovali u raznim projektnim aktivnostima. 

Koordinatori su u dogovoru s ravnateljima svojih škola, učenicima i nastavnicima uspjeli dogovoriti drugu mobilnost u ovome projektu, kojoj je domaćin Ekonomsko-birotehnička škola. Mobilnost je započela 18. listopada, a trajat će do 22. listopada 2021. godine. Tema mobilnosti je kulturna baština kao turistički proizvod.

Ponedjeljak, prvi dan mobilnosti, bio je rezerviran za međusobno upoznavanje, jezične radionice u kojima su strani učenici učili osnovne izraze na hrvatskom jeziku, prezentacije kulturne baštine svih zemalja partnerica, stare igre te party dobrodošlice na kojemu su partneri imali priliku kušati raznovrsne slavonske delicije. Kako je to ujedno bio i Svjetski dan kravate, učenike i nastavnike darivali smo raznobojnim kravatama.

U utorak je gđa Lidija Juras Vukojević iz udruge Eko Brezna održala predavanje o dobroj klimi za turizam, a zatim su organizirane dvije radionice u kojima se partnerima prezentirala slavonska kulturna baština kao proizvod - kroz oslikavanje stakla slavonskim motivima i izradu ukrasa od kože na tradicionalni način. Učenici su s velikim zanimanjem sudjelovali u radionicama te su sretni što će svoje uratke ponijeti kući kao uspomenu na vrijeme provedeno s vršnjacima u Slavonskom Brodu. Sve sudionike mobilnosti u Velikoj vijećnici županijske uprave u Slavonskom Brodu primili su zamjenik župana Brodsko-posavske županije, gospodin Marko Šimić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu, gđa Anica Vukašinović te službenica za informiranje Brodsko-posavske županije, gđa Izabela Belić. Nakon toga posjeta, učenice 2.g razreda, smjera hotelijersko-turistički tehničar, postale su turistički vodiči te pokazale partnerima znamenitosti našega grada. 

Srijedu će svi sudionici mobilnosti provesti na cjelodnevnom izletu po slavonskim selima, posjetiti Eko-etno selo Stara Kapela te radionicu postolara Pauna. 

Učenici će sve što su o slavonskoj kulturnoj baštini čuli i naučili ovih dana morati primijeniti u osmišljavanju turističkoga proizvoda za različite ciljne skupine turista. Radit će u međunarodnim timovima i na taj način ojačati vještine timskog rada, komunikacijske, prezentacijske i socijalne vještine. U petak će imati priliku prezentirati svoje uratke ostalim timovima. 

Nakon podjele potvrda o sudjelovanju, mobilnost će službeno završiti, a učenici će imati priliku provesti popodne u zajedničkom druženju. 

tekst: Prof. Mirta Kos Kolobarić, koordinatorica projekta

Zadnje vijesti

Na autocesti A3 ozlijeđeni vozač (74) i suvozač (77)

U naletu na udarnu rupu, lakše ozlijeđen biciklist

HDZ-u 81, listi Duspara Mirko 59 i SDP-u 4 mandata na izborima za Vijeća Mjesnih odbora

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza

Brodska motorijada kao nekada: Poloj ponovo bikerska republika

Otvorene Plazma Sportske igre mladih na novim pomoćnim terenima