Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj iz godine u godinu se sve više povećava

Ekološka proizvodnja svojevrsni je trend u Hrvatskoj. Tako se udio ekoloških površina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju drastično povećao. Povećanje ratarskih, voćarskih i povrtlarskih površina u eko proizvodnji prati i povećanje broja domaćih životinja koji se uzgajaju na ovaj način. Jednog takvog proizvođača s područja županije posjetila je i ekipa SBTV-a.

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.01.2020


 Gotovo 300 hektara pašnjaka u blizini Oprisavaca, poznatog kao Gajna idealni su uvjeti za držanje i ispašu stoke. Brodsko ekološko društvo na njemu već dugi niz godina bavi se uzgojem domaćih životinja. Riječ je o slavonsko srijemskom podolcu, a trenutačno ih ima oko 180 uvjetnih grla. No, uz njih na Gajni uzgajaju se crne slavnonske svinje, posavski konj, ovca cigaja... sve autohtone pasmine odlično prilagođene ekološkim uvjetima uzgoja, od kojih je najbitnija ishrana. Uz hranidbu bitno načelo ekološkog uzgoja je i njihov boravak na otvorenom... Tako ovi podolci cijelu godinu provedu na paši.

Statistički gledano, ekološka proizvodnja u Hrvatskoj bilježi drastičan rast. Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede njezin udio u ukupnom korištenju poljoprivrednog zemljišta 2013.godine bio je 2,59%, a 2018.godine gotovo 7%. Taj trend primjetan je i u uzgoju domaćih životinja, gdje se broj ekološke stoke također uvišestručio. 

U ovom načinu uzgoja zabranjena je i upotreba antibiotika i brojnih drugih kemijskih sredstava. Ima i onih koji se pravila ne pridržavaju to ruši reputaciju pravih ekoloških proizvođača.

Kad se statistički podatci isčitaju stvara se vrlo lijepa priča, a svi će u nju povjerovati tek kad se na policama naših dućana pronađu ekološki proizvodi hrvatskih poljoprivrednika.

Zadnje vijesti

Policija kod 26-godišnjaka pronašla 77 grama marihuane

Ukrala bankovnu karticu pa lažno prijavila da je i njoj ukradena

Euroherc i Adriatic uručili vrijedne nagrade i dobitnicima u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske