Edukacija o minskoj opasnosti za 100-tinjak okučanskih učenika

Jučer od 11 do 12 sati u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, općine Okučani, PU Brodsko-posavske, Policijske postaje Okučani, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u prostoru Društvenog doma u Okučanima, održano je predavanje i edukacija o minskoj opasnosti pod nazivom „Manje oružja - manje tragedija“. Predavanje je održano pred 100-tinjak učenika Osnovne škole Okučani i njihovih nastavnika.

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.11.2017
Edukacija o minskoj opasnosti za 100-tinjak okučanskih učenika


 Prezentacija opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava započela je uvodnom riječju pom. načelnika za poslove policije PP Okučani, Roberta Šocha, koji je nazočnima predočio značaj i važnost svjesnosti o opasnostima od mina i drugih zaostalih eksplozivnih sredstava te iznio podatke o broju dragovoljno predanog i pronađenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava u ovoj godini.

Nakon toga je načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama, Hrvatskog centra za razminiranje, Dražen Šimunović upoznao učenike s opasnostima od rizičnog ponašanja u opasnim zonama te ih poučio kako se trebaju ponašati i što učiniti u takvim situacijama. Prikazao je način rada Hrvatskog centra za razminiranje, projekte koji se provode, kao i prezentaciju minskog informacijskog sustava RH „misportal.hcr.hr“, koji je dostupan građanima na internetskim portalima s kartama minsko-sumnjivih područja, te nekoliko filmova o samom činu razminiravanja. 

U nastavku predavanja, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu  PU brodsko-posavske, Krunoslav Erdeši, je prisutnima pokazao različite primjerke školskih minsko eksplozivnih sredstava, upoznavajući ih s njihovima karakteristikama te opasnostima od njih. 

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, u okviru akcije „Manje oružja – manje tragedija“, građani su u vremenu od 1. siječnja do 31. listopada 2017. godine, policiji dragovoljno predali:

  • 12 komada automatskog vatrenog oružja, 
  • 283 komada rasprskavajućeg oružja (najviše ručnih bombi 198, mina 59 kom, 26 komada   ostalog oružja) iz kategorije „A“, 
  • 8 komada dugog i kratkog oružja, 
  • 6890 komada streljiva za dugo oružje, 
  • 18 komada streljiva za kratko oružje, 
  • 6.2 kilograma eksploziva. 

Iako je od Domovinskog rata prošlo više od dvadeset godina,  nesavjesni građani još uvijek kod kuća drže različito vatreno oružje, streljivo, ručne bombe, mine i ostala eksplozivna sredstva. Policija ih i ovim putem podsjeća da je i  dalje na snazi  akcija „Manje oružja – manje tragedija“ i te ih poziva  na dragovoljnu predaju oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava, bez ikakvih sankcija.

Potrebno je nakon odluke pozvati policiju na 192, a više detalja o akciji građani mogu dobiti putem besplatnog telefona broj: 08008892.

 
Zadnje vijesti

Nakon lanjskog fijaska, opet kreću u dokapitalizaciju: "Đuro" traži 100 milijuna kuna

Na 15,6 kilometara i 33 lokacije uskoro radovi na izgradnji javne rasvjete

Prijenos utakmica Hrvatske reprezentacije u Tvrđavi

FOTO GALERIJA

Promotivna i svaka druga simbolika povezanosti gradova stradalnika, Vukovara i Slavonskog Broda

Slavonski Brod posjetili ravnatelji osnovnih škola Zagrebačke županije

Tri zlata u Splitu za brodski karate

Hrvatski misionar -bogoslov Josip Brnjić poziva na humanitarnu akciju za djecu s posebnim potrebama u Tanzaniji

Konji su vrijedno blago naše Slavonije i sve je više mladih konjogojaca koji nastavljaju tradiciju