Edukacija o minskoj opasnosti za 100-tinjak okučanskih učenika

Jučer od 11 do 12 sati u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, općine Okučani, PU Brodsko-posavske, Policijske postaje Okučani, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u prostoru Društvenog doma u Okučanima, održano je predavanje i edukacija o minskoj opasnosti pod nazivom „Manje oružja - manje tragedija“. Predavanje je održano pred 100-tinjak učenika Osnovne škole Okučani i njihovih nastavnika.

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.11.2017
Edukacija o minskoj opasnosti za 100-tinjak okučanskih učenika


 Prezentacija opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava započela je uvodnom riječju pom. načelnika za poslove policije PP Okučani, Roberta Šocha, koji je nazočnima predočio značaj i važnost svjesnosti o opasnostima od mina i drugih zaostalih eksplozivnih sredstava te iznio podatke o broju dragovoljno predanog i pronađenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava u ovoj godini.

Nakon toga je načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama, Hrvatskog centra za razminiranje, Dražen Šimunović upoznao učenike s opasnostima od rizičnog ponašanja u opasnim zonama te ih poučio kako se trebaju ponašati i što učiniti u takvim situacijama. Prikazao je način rada Hrvatskog centra za razminiranje, projekte koji se provode, kao i prezentaciju minskog informacijskog sustava RH „misportal.hcr.hr“, koji je dostupan građanima na internetskim portalima s kartama minsko-sumnjivih područja, te nekoliko filmova o samom činu razminiravanja. 

U nastavku predavanja, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu  PU brodsko-posavske, Krunoslav Erdeši, je prisutnima pokazao različite primjerke školskih minsko eksplozivnih sredstava, upoznavajući ih s njihovima karakteristikama te opasnostima od njih. 

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, u okviru akcije „Manje oružja – manje tragedija“, građani su u vremenu od 1. siječnja do 31. listopada 2017. godine, policiji dragovoljno predali:

  • 12 komada automatskog vatrenog oružja, 
  • 283 komada rasprskavajućeg oružja (najviše ručnih bombi 198, mina 59 kom, 26 komada   ostalog oružja) iz kategorije „A“, 
  • 8 komada dugog i kratkog oružja, 
  • 6890 komada streljiva za dugo oružje, 
  • 18 komada streljiva za kratko oružje, 
  • 6.2 kilograma eksploziva. 

Iako je od Domovinskog rata prošlo više od dvadeset godina,  nesavjesni građani još uvijek kod kuća drže različito vatreno oružje, streljivo, ručne bombe, mine i ostala eksplozivna sredstva. Policija ih i ovim putem podsjeća da je i  dalje na snazi  akcija „Manje oružja – manje tragedija“ i te ih poziva  na dragovoljnu predaju oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava, bez ikakvih sankcija.

Potrebno je nakon odluke pozvati policiju na 192, a više detalja o akciji građani mogu dobiti putem besplatnog telefona broj: 08008892.

 
Zadnje vijesti

Ugovor za Đuro Đaković Specijalna vozila u vrijednosti od 46 milijuna kuna

Obilježena 26. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

VIDEO Posljednjih noći Brođani bez mirnog sna

SPORT

U nedjelju posljednja provjera

Još tjedan dana do početka sezone za nogometaše Zvonimira iz Donje Vrbe

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dograđena i obnovljena vjeronaučna dvorana u župi Podcrkavlje

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici