Dvije godine BrodPortala, dvije godine života u Slavonskom Brodu

Prije točno dvije godine, u petak, 15. veljače BrodPortal je krenuo s radom. I bile su to dvije lude godine.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 15.02.2015


 Nakon nekoliko mjeseci 'hladnog pogona' ideje koje izlazile iz umova male, ali entuzijastične redakcije došle su pred javnost. Dnevne vijesti, kolumne mladih ljudi, intervjii s poznatim (i nešto manje poznatim) Brođanima, tekstualni prijenosi sportskih događanja uživo, šetnja popularnom brodskom špicom uz komentare Tonija Brekala, brojne nagradne igre, samo je dio sadržaja koji smo marljivim radom ponudili svojim čitateljima.

Kada smo krenuli znali smo da neće biti lako, posebice jer su  prvi veliki izazov bili lokalni izbori. Uz sam grad i županiju pratili su se rezultati i po općinama. Dok su rezultati u županiji i općinama bili uglavnom očekivani, u Slavonskom Brodu, nakon duge i ponekad nefer kampanje, otišli smo u drugi krug. Sredstva se nisu birala, napadalo se na osobnoj razni, izigravalo se žrtvu, uz uvrede, letjele su i šake,. Nakon svega, građani, a i mi novinari mogli smo samo reći 'Hvala Bogu da je gotovo!'. Uz te imali smo i dvoje izbore za Europski parlament za koje su se kandidirali i Brođani. Na žalost, nisu prošli. Kažem 'na žalost' jer uz probleme s kojima se susrećemo svakodnevno, posebice se to odnosi na problem zagađenja zraka zbog rafinerije koji još nije riješen, a prema nedavnim riječima bivše ministrice Holy, najbolja šansa nam je da vlasnici shvate da je rafinerija neisplativa i zatvore ju. Optimistična očekivanja, zar ne? 

U 2013., našoj prvoj godini rada dogodio se dugoočekivani, povijesni, spektakularni ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Nismo očekivali puno, stvarno nismo mislili da ćemo preko noći zakoračiti u EU i postati zemlja 'meda i mlijeka', ali sigurno nismo očekivali 'pipl mast trast as'. Nakon toga, očekivanja su još manja.

U zadnje dvije godine građani su počeli uzimati stvari u svoje ruke, pokušavajući ispraviti nepravde s kojima se susrećemo, pomoći jedni drugima, ali progurati vlastite inicijative. Najčešći alat bilo je prikupljanje potpisa za referendum. U ime braka, protiv ćirilice,  za promjenu izbornog sustava, protiv monetizacije autocesta, samo su neke od inicijativa. Za sada je prošla samo je ona prema kojoj je u Ustav ušla potpunija definicija braka. U državi koja je sedmu godinu u recesiji, visoka nezaposlenost postala normalna, gdje nema demografske strategije, a ona industrijska je mrtvo slovo na papiru, je li ovo bila najvažnija tema zbog koje ćemo izaći na jedini referendum u povijesti države na inicijativu građana, ostaje budućim generacijama da nam sudi. Istovremeno, postalo je jasno da vlast ne želi da narod izravno odlučuje, zato se prikupljanja potpisa marginaliziraju, a novim zakonom i otežavaju. Već mjesecima čekamo na raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta za koji se izjasnilo više od pola milijuna Hrvata. Bi li se ovakve inicijative mogle zanemarivati da je svi ti ljudi izađu na ulice? Sumnjam.

Svi ovi događaji nisu nas mogli ni približno pripremiti za ono što se dogodilo u svibnju prošle godine. Uslijed najvišeg izmjerenog vodostaja Save, prijetilo nam je prelijevanje ili pucanje nasipa, nakon čega bi bilo potopljeno pola grada. Tada su Brođani pokazali da, unatoč brojnim razlikama, stoje jedni uz druge kada je najpotrebnije. Dežuralo se dan i noć, nasip nije pukao kod Broda, ali te sreće nisu bili Posavljaci s obje strane Save, samo nešto istočnije. Potpuna katastrofa izbjegnuta je u Hrvatskoj, ali naši susjedi u Bosni, koji se još nisu ni oporavili od posljedici rata, bili su tjednima pod vodom i muljem. Cijela Hrvatska i regija ujedinila se u slanju pomoći poplavljenim područjima kao nikada do sada.

Upravo zajedništvo u pomoći potrebitima pokazalo se kao ujedinjavajući faktor u zadnje dvije godine, kad se činilo da smo razjedinjeni na svakoj drugoj fronti. Znali smo prepoznati nepravdu sustava te pomogli Robertu i Noahu te brojnim drugima, a sada ponovo malome Dariju.

Svi dugi sati na terenu i uz računalo isplatili su ako smo uspjeli nekome pomoći. Zato za kraj ovog pregleda pozivamo Vas da se odazovete humanitarnoj akciji 'Suncokret za Daria', a više možete doznati ovdje.

Hvala Vam što ste dvije godine uz nas. Trudit ćemo se opravdati Vaše povjerenje i dalje.

 

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa