Duspara: Ovo više nema smisla, ovaj grad i ova regija osuđeni su na propast

Osam godina imamo samo obećanja, ništa konketno nije učinjeno, od premijera nema odgovora a svakog dana bilježimo prekoračenja kvalitete zraka.

Autor: BG / BrodPortal | Datum objave: 08.12.2016


 Osam godina imamo samo obećanja, ništa konketno nije učinjeno, od premijera nema odgovora a svakog dana bilježimo prekoračenja kvalitete zraka. Mi znamo da je to iz rafinerije Bosanski Brod, nije istina da nema rješenja, sukus je izjave slavonskobrodskog gradonačelnika Duspare nakon sastanka na temu o onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, održanog u gradskoj vijećnici u četvrtak.

Uz gradonačelnika Dusparu, predstavnike grada Slav.Broda, brodsko-posavske županije i ekoloških udruga s područja Slav.Broda sastanku su nazočili i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike  Ante Čikotić, načelnik Sektora za zaštitu zraka, mora i tla Mario Stipetić, i dr.

-Sastali smo se danas sa Gradom, Županijom i predstavnicima civilnog društva i udruga slijedom zahtjeva koji su poslani prema Ministarstvu. Prošli smo točku po točku tog zahtjeva, ono što je zajednički zaključak je da smo izrazito nezadovoljni smjerom i procesom modernizacije same rafinerije, želimo to podići na najvišu razinu jer je u pitanju zdravlje i životi građana Slavonskog Broda. Kao držlava ćemo to podignuti na još veću razinu, inzistirat ćemo prema ostalim dionicima i samoj Rafineriji u Bos.Brodu i vlastima BiH da se problem riješi. Mi smo s naše strane detektirali onečišćenja i modernizacije odnosno plinofikacije, to se može ubrzati, također i kvaliteta sirove nafte koja dolazi u samu Rafineriju. Kroz te dviej teme kao država želimo da se ta situacija poboljša-rekao je nakon sastanka državni tajnik Ante Čikotić. Dodao je da slijede razgovori sa plinskim distributerom PlinaCrom i JANAF-om. -Mi shvaćamo da građani Slavonskog Broda nisu zadovoljni, rezultati onečišćenja su vidljivi kroz zdravstvene kartone građana, kvaliteta života je narušena, mi ćemo dati sve od sebe i prema našim mogućnostima da se ta situacija promijeni-rekao je državni tajnik Čikotić, te dodao da će hrvatska strana učiniti sve u svojoj nadležnosti da plin dovede do same granice, dakle 5,1 km je udaljen ali treba postojati zahtjev sa suprotne strane za time. 

-Građani ovog grada smo kao nevjerni Toma. Danas smo utvrdili da 8 godina imamo samo obećanja, ništa konkretno. Kao Grad poslali smo dopis premijeru, nismo dobili odgovor od njega. Očekivali smo da će se bar pojaviti ovdje jer ako ima vremena hodati po Lici onda se moglo doći i u Slavonski Brod, pogotovo što od prosvjeda svaki dan imamo prekoračenja, mi znamo da je to iz rafinerije Bosanski Brod. Nije istina da nema rješenja, mi smo danas saznali da smo ustvari nemoćni, rješenje postoji u Vladi RH i u JANAF-u, to građani Slavonskog Broda moraju znati i oni to znaju. Ništa novo danas nismo čuli, što smo čuli i od gospođe Dropulić 2009. kada nas je ismijala za naše potpise a uisto vrijeme su pripremali 11 mjernih postaja za nacionalne parkove u RH, a godinu dana prije toga su znali da se rafinerija otvara i da će biti problema u gradu Slavonskom Brodu. Ovaj grad i ova regija osuđeni su na propast, to je moj zaključak danas, stvarno više nema smisla sijediti ovdje i pričati, jer ovo je katastrofa-bio je vidno nezadovoljan slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara. 

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet