Duspara odbio sučeljavanje sa Špicerom: 'Vaši novinari otvoreno navijaju u kampanji'

Gradonačelnik Mirko Duspara po drugi puta je odbio javno sučeljavanje na SBTV-u, a ovaj puta je razlog 'bijega' protukandidat Špicer. Iako bi se iz javnog priopćenja Maje Jarić moglo zaključiti kako se gradonačelnik zapravo pribojava voditelja sučeljavanja Ratka Martinovića.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 31.05.2017


 Iz navedenih razloga neizravno prozvani Martinović odlučio se oglasiti i javno:

Nakon onoga što se dogodilo u prvom krugu i brojnih verbalnih (srećom ne i drugih) napada koje sam nakon otkazanog sučeljavanja doživio, nisam očekivao da ću opet biti prozivan kao kamen spoticanja i razlog odbijanja sučeljavanja od strane PR tima gradonačelnika Duspare. Krizni menadžment PR mašinerije gradonačelnika zakazao je netom nakon tadašnjeg otkazanog sučeljavanja pa je nizom optužbi za 'prekasan poziv' (demantiran mailovima i gradonačelnikovim inzistiranjem za promjenom termina od petka), za 'pristranost i namještena pitanja' (demantirano javnom objavom pitanja sa sučeljavanja koja su bila podjednako neugodna za sve, te se nalaze na mom Facebook zidu), kao i za brojne druge konstrukcije odradio plaćeni posao, a ništa efektivnijim se nije pokazao niti sada - gradonačelnik je tako od (ne)očekivane sigurne pobjede u prvom krugu došao u otvoreni okršaj s protukandidatom Špicerom i drugi krug, a isto tako (ne)očekivano opet odbija javno sučeljavanje pod sljedećom izlikom.

'...Isto tako moramo napomenuti kako ćemo se uvijek rado odazivati sučeljavanjima s jasno postavljenim pravilima, na neutralnim terenima i s adekvatnim prostorom za diskusiju, što smo do sada i pokazali. Pošto je Vaš format sučeljavanja opet nejasno strukturiran i svjesni smo, kao i cijela javnost, navijačkih pozicija koje Vaši novinari otvoreno zauzimaju u ovoj kampanji, morat ćemo Vam se ljubazno zahvaliti na pozivu i odbiti ga (primjer toga je javni istup Vašeg novinara putem Facebooka povodom prvog sučeljavanja koje ste organizirali za ove lokalne izbore)...'

Gradonačelnik Duspara sakrio se iza gospođe Maje Jarić, osobe koju osobno ne poznajem niti sam za istu čuo, te vjerojatno na taj način svoje stavove skriva pod domenom plaćenog PR-a i marketinga. No, ono što gradonačelnik Duspara sakriti ne može je eskivacija legitimnih i posve uobičajenih demokratskih procesa koji povijesno (antička Grčka) i suvremeno (razvijeni Zapad) u obliku debata, rasprava i sučeljavanja ne samo da postaju nužnost već i obaveza. Iz tih razloga izražavam žaljenje za hrvatskom demokracijom, brodskim urbanim duhom, posavljačkom odvažnošću i iskrenom željom stanovnika našeg grada za ozbiljnom raspravom između kandidata Duspare i Špicera, sučeljavanjem koje bi na obostranu korist spriječilo tzv. 'navijačko' i 'sektaško' glasanje 'partijskih vojski' dvaju opcija, te bi motiviralo birače da prosude vlastitim glavama i odaberu zaista boljeg menadžera složenim sustavima i čovjeka koji će financijski podići Brod nakon dvadesetak i kusur godina slobodnog pada.

Suočen s optužbama da zauzimam 'navijačku poziciju', moram se jasno postaviti - gledatelji 'Klopke' vrlo su dobro upoznati s tim navijam li za bilo koga iz terceta HDZ / SDP / Duspara, a gradonačelnik vrlo dobro zna da je jedina stranka u kojoj sam bio član i čiji starčevićanski duh nastojim javno promovirati upravo 'njegov' HSP. Slične su optužbe dolazile iz njegovog tabora uz 'niti si rođen niti živiš u Brodu' poluinformacije (živim u Zagrebu, ali sam se rodio i 27 godina živio u Brodu, u suprotnom se ne bih ni nazivao 'Brođaninom' kao što se kao došljak nikada neću nazivati 'Zagrepčaninom' - a čak zbog zagrebačke adrese ni ne glasam na lokalnim izborima iako sam u Brodu prijavljen), te niz artikulacija da sam 'HDZ-ovac' (za razliku od nekih, javno sam se borio i borim protiv političkih oligarha i nisam kasnije preuzeo njihov 'modus operandi') ili 'komunjara' (za razliku od nekih nikada nisam koketirao ni koalirao s komunističkim ideologijama). Sada pak optužbe dolaze iz službenih kanala, pa još jednom ponavljam - niti glasam niti navijam za bilo kojeg od kandidata, samo želim ponosan sveučilišni grad s prekrasnom obnovljenom tvrđavom, normiranim BDP-om, normalnim zrakom i povratkom desetak tisuća ekonomskih 'izbjeglica' među kojima se i sam nalazim. Kao i hrabrost za javnu debatu jer političari odgovaraju jedino i isključivo nama, narodu. Ne samo svojim glasačima.

'Jasno postavljena pitanja' i 'nejasno strukturiran format sučeljavanja' prozirni su eufemizmi za 'dajte mi pitanja i teme unaprijed', a to ni ministri i zastupnici u Saboru ne dobivaju ma koliko simpatični bili. I drago mi je da gradonačelnik Duspara unatoč savjetu svojih PR-ovaca kao 'neutralan teren' ni slučajno ne razmatra Radio Brod i emisiju 'Gradskih 60 minuta' kao platformu sučeljavanja, jer bi to zaista bilo previše. Zato gradonačelnika pozivam da se ohrabri, PR-ovcima pokaže kako se odlučan gradonačelnik ponaša i odabere 'neutralan teren' i 'adekvatan prostor za diskusiju', a ja mu osobno do petka dovedem novinara iz Zagreba/Splita/Rijeke/Osijeka po izboru/konsenzusu jer želim samo ono što žele i svi stanovnici grada Slavonskog Broda koji nisu isključivo navijački ili interesno motivirani - javno sučeljavanje kandidata za gradonačelnika, jer to ovaj i ovakav Brod zaslužuje!

Zadnje vijesti

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Župan Marušič na 2. Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Počinje natječaj za udruge u sklopu projekta "Žuta točka"

SPORT

Najava 12. kola Treće HNL -istok

Omladinac iz Gornje Vrbe gostuje u Pleternici

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška