Duško Živić - Brođanin koji je do sada dao najviše krvi u Hrvatskoj

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se 3. veljače 2017. U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu, prenosi HRT.

Autor: bportal | Datum objave: 04.01.2017
Duško Živić - Brođanin koji je do sada dao najviše krvi u Hrvatskoj


Duško Živić iz Slavonskoga Broda dragovoljni je darivatelj krvi. I to osoba koja je do sada dala najviše krv u Hrvatskoj. Krv je počeo davati čim je napunio 18 godina, pa i malo prije, kaže, a do sada je krv dao čak 152 puta.

Za Duška Živića iz Slavonskoga Broda, zaista se može reći da je pravi super heroj. Nema on ni nadnaravnu snagu, niti čita misli. Ali je najviše puta do sada u Hrvatskoj darivao krv. Čak 152. Teško je uopće i zamisliti kolikim ljudima je njegova krv spasila život. Tata je bio dobrovoljni darivatelj krvi. Kako je on išao, tako je i mene povukao. Išao sam jednom i eto nastavio dalje s toma humanosti. Nikada nisam imao problema što se tiče davanja,  govori s ponosom Duško.

U Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji svi su vrlo ponosni na Duškovu humanost bez premca. Nagrade i priznanja su, kažu, ono najmanje što se za njega može učiniti. Osnovno je reći da su to najhumaniji ljudi, bez sumnje, među nama. Ti ljudi daruju dio sebe, a ne znaju kome daruju,  ističe Pero Grgić iz Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa, Slavonski Brod. I Stjepan Bošnjaković dao krv puno puta, 106 točno. Kaže da darivateljima ne treba posebna motivacija: ne smatramo se nekim super herojima. Zadovoljni smo samo činjenicom da darivanjem krvi pomažemo drugima kojima je krv potrebna, sretni zbog činjenice da nama ne treba, jer samo zdrave osobe mogu darivati krv. I to je ono što nas motivira u tom našem činu.

A naš Duško svima govori kako za ovaj humani čin darivanja krvi, ne treba biti posebno  hrabar. Svaki put sazna je li zdrav, jer kad dođeš dati krv prvo mu izmjere tlak, provjere pluća, vade krv za analizu i kad je sve u redu može dati krv. Svaka tri mjeseca, koja Duško nikada nije preskočio.

Duško Živić već je godinama ponos svih koji ga znaju. I samo imaju riječ hvale za njega. A Duško i danas, iako bolestan, kaže, najviše razmišlja kako što prije ozdraviti. Jer želi što prije ponovno nekomu pomoći, a da nikada neće saznati komu i kako. To nije ni bitno, kaže.

Zadnje vijesti

5 koraka uspješnog mršavljena - Spartan treninzi vam pomažu da postignete rezultate i zadržite ih

VIDEO 'U Hrvatskoj svojoj djeci želim pružiti mir i ljubav'

Kradu bez obzira na godine, i mladi i stari

VIJESTI

Samohrana majka iz Sirije s devetero djece u Slavonskom Brodu

VIDEO 'U Hrvatskoj svojoj djeci želim pružiti mir i ljubav'

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

5 koraka uspješnog mršavljena - Spartan treninzi vam pomažu da postignete rezultate i zadržite ih

FOTO GALERIJA

Planinarenje uz poeziju od Ivane do Tadije

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić