Duško Živić - Brođanin koji je do sada dao najviše krvi u Hrvatskoj

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se 3. veljače 2017. U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu, prenosi HRT.

Objava: bportal | Datum objave: 04.01.2017
Duško Živić - Brođanin koji je do sada dao najviše krvi u Hrvatskoj


Duško Živić iz Slavonskoga Broda dragovoljni je darivatelj krvi. I to osoba koja je do sada dala najviše krv u Hrvatskoj. Krv je počeo davati čim je napunio 18 godina, pa i malo prije, kaže, a do sada je krv dao čak 152 puta.

Za Duška Živića iz Slavonskoga Broda, zaista se može reći da je pravi super heroj. Nema on ni nadnaravnu snagu, niti čita misli. Ali je najviše puta do sada u Hrvatskoj darivao krv. Čak 152. Teško je uopće i zamisliti kolikim ljudima je njegova krv spasila život. Tata je bio dobrovoljni darivatelj krvi. Kako je on išao, tako je i mene povukao. Išao sam jednom i eto nastavio dalje s toma humanosti. Nikada nisam imao problema što se tiče davanja,  govori s ponosom Duško.

U Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji svi su vrlo ponosni na Duškovu humanost bez premca. Nagrade i priznanja su, kažu, ono najmanje što se za njega može učiniti. Osnovno je reći da su to najhumaniji ljudi, bez sumnje, među nama. Ti ljudi daruju dio sebe, a ne znaju kome daruju,  ističe Pero Grgić iz Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa, Slavonski Brod. I Stjepan Bošnjaković dao krv puno puta, 106 točno. Kaže da darivateljima ne treba posebna motivacija: ne smatramo se nekim super herojima. Zadovoljni smo samo činjenicom da darivanjem krvi pomažemo drugima kojima je krv potrebna, sretni zbog činjenice da nama ne treba, jer samo zdrave osobe mogu darivati krv. I to je ono što nas motivira u tom našem činu.

A naš Duško svima govori kako za ovaj humani čin darivanja krvi, ne treba biti posebno  hrabar. Svaki put sazna je li zdrav, jer kad dođeš dati krv prvo mu izmjere tlak, provjere pluća, vade krv za analizu i kad je sve u redu može dati krv. Svaka tri mjeseca, koja Duško nikada nije preskočio.

Duško Živić već je godinama ponos svih koji ga znaju. I samo imaju riječ hvale za njega. A Duško i danas, iako bolestan, kaže, najviše razmišlja kako što prije ozdraviti. Jer želi što prije ponovno nekomu pomoći, a da nikada neće saznati komu i kako. To nije ni bitno, kaže.

Zadnje vijesti

Tri zlata, srebra i bronce za Taekwondo klub Škorpion Gornja Vrba

U prva tri mjeseca 2017. prihodi Đure Đakovića 159 milijuna kuna, rashodi 152 milijuna

Program za podsjećanje na najteže dane Broda u Domovinskom ratu

SPORT

3. Lekenik open 2017.

Tri zlata, srebra i bronce za Taekwondo klub Škorpion Gornja Vrba

FOTO GALERIJA

Kako isklesati tijelo do ljeta – zar je to moguće?

Radio Slavonija i Brođani za obitelj Fogadić prikupili 8 tisuća kuna

Izložba Ive Šebalja ‘Slikarstvo traži vrijeme’ nakon Opatije dolazi u Brod

Stotinu djece preuzelo obnovljeno igralište u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija ima privilegij da su u njoj sačuvane čak dvije prašume