Duhovnom trodnevnicom počelo mladomisničko slavlje vlč. Luke Ćosića

Slavlje svoje mlade mise, mladi brodski novozaređeni svećenik, vlč. Luka Ćosić počeo je trodnevnom duhovnom pripravom u rodnoj župi sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu, uz mladomisničko geslo " "Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i On će sve voditi" (Ps 37,5).

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 05.07.2019
Duhovnom trodnevnicom počelo mladomisničko slavlje vlč. Luke Ćosića


 Misno slavlje prvu je večer u srijedu 3. srpnja predvodio vlč. Mato Marijić, župnik u Kulini, koji je daljnji mladomisnikov rođak. Kako je 37 godina bio na službi u Njemačkoj naglasio je kako je u hrvatskom narodu vjera živa, jer naš narod moli i vjeruje Gospodinu. Vjernicima je posvijestio da dokle god budu željeli slaviti Gospodina i hraniti se za euharistijskim stolom imat će dovoljno dobrih i svetih svećenika. Poželio je vlč. Luki da bude dobar i svet svećenik, a da će to on doista i biti očito je i po tome koliko je u svojoj župi omiljen.  Uz svoje predanje Gospodinu, svojom mladenačkom radošću, sjajnim glasom zasigurno će biti omiljen među vjernicima gdje god bude služio.

U četvrtak, drugoga dana trodnevnice, misu je predvodio mo. Ivan Andrić, regens chori katedrale sv. Petra u Đakovu i nadbiskupijski povjerenik za trajnu duhovnu formaciju svećenika.. Kako su na misi prethodne i te večeri uz mladomisnika Ćosića prisutni bili i ostala trojica mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije; Filip Sertić, Domagoj Vidaković i Dominik Nedjeljković on im je posvijestio da je važna uloga svećenika podizati svakog čovjeka da se približi Isusu, upozna ga, i to slojim služenjem, molitvom i osobnim svjedočenjem. Mo. Andrić je na kraju mise blagoslovio mladomisnikov ruho, koje će odjenuti na mladoj misi.

Radost zajedništva nastavljena je u obiteljskom domu mladomisnika uz večeru, koju su za sve vjernike uz mladomsinkovu obitelj priredile vrijedne župljanke. Slavlje je prvoga dana trodnevnice pjevanjem uveličao zajednički zbor župe sv. Josipa radnika i sv. Nikole Tavelića, a drugoga katedralni mješoviti zbor iz Đakova. 
 
Danas, posljednjega dana trodnevnice misu s početkom u 18 sati predvodit će vlč. Drago Marković, kancelar Nadbiskupijskog ordinarijata.
 
Župljani sv. Josipa radnika  zajedno sa svojim župnikom Matom Matasovićem raduju se ovome slavlju, napose jer je vlč. Luka treći svećenik zaređen u pet godina u toj župi.  Vlč. Luka duhovni je poziv osjetio još u dječačkim danima, kada se, kako ističe, volio igrati da je svećenik. Kao mali je počeo u župi ministrirati, a s. Olivija zapazila je i njegov lijepi glas te je u zboru počeo rano pjevati. u 5. razredu Osnovne škole i svirati. Blizina oltaru i budno oko i poticaji župnika Josipa Babića i s. Olivije pomogli su mu da se već nakon osnovne škole odlučio za duhovni poziv, te je Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju pohađao u Zagrebu, a potom teologiju u Đakovu.

Za svećenika je zaređen u subotu, 29. lipnja 2019.  u Đakovu. Uz župnika i župljane na svog su mladomisnika ponosni i njegov otac Ivica, braća Ilija, Ivan i David i sestra Anamarija, a s neba ga svojim molitvama zasigurno prati njegova majka Katica.  Za svoje mladomisničko geslo „Prepusti Gospodinu putove svoje, i On će sve voditi“ izabrao je, kaže, jer je dugo kao bogoslov pravio dnevni red i možda i preuzetno organizirao svoj život, te shvatio kako je sve što mu se u životu događalo ipak najljepše bilo kada se prepustio Gospodinu i uzdao u njegovu providnost. 
 
Svoju mladu misu vlč. Luka proslavlja u nedjelju 7. srpnja. Slavlje započinje roditeljskim blagoslovom u 10 sati u obiteljskom domu.. Slijedi procesija do župne crkve sv. Josipa Radnik gdje misa počinje u 10.30 sat uz izravni prijenos na Slavonskobrodskoj Televiziji.

Tekst i foto: Brankica Lukačević
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Organizacija jednosmjenske nastave na području grada Slavonskog Broda

Sezona kupanja na brodskom Poloju u punom jeku

Dermatolozi upozoravaju: sunce je korisno, no i opasno

FOTO GALERIJA

20. smotra folklora ""Vidit će se na Sv. Iliju, koja cura ima đuvegiju"

Gastro večeri u Batrini ponovo privukle brojne posjetitelje

Partibrejkersi i Letu štuke razvalili Rock Starce

Marsonia u Oprisavcima sa Zadrugarom odigrala 1:1

Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja