Dugovi hrvatskih bolnica prema veledrogerijama prešli 3,5 milijarde kuna – mogu li bolnice ostati bez lijekova?

Više od 3 i pol milijarde kuna ukupan je dug svih hrvatskih bolnica prema veledrogerijama za isporučene lijekove. Veledrogerije su pak ostvarile svoje prijetnje i do sada tužile 20 bolnica. Nekima je dijelom prekinuta ispostava lijekova, a vinkovačkoj bolnici koja duguje 80 milijuna kuna blokiran je račun.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 31.07.2019


 Ni nakon nedavnog sastanka u Vladi  kao ni nakon poslanih brojnih službenih dopisa i javno upućenih apela za pronalaženje rješenja za nagomilane dugove bolnica prema veledrogerijama, pomaka i dalje nema, a dug se nastavlja gomilati - prešao je 3 i pol milijarde kuna i dalje raste.

I dok bolnice u Požegi i u Slavonskom Brodu nemaju problema s plaćanjem, onoj u Vinkovcima je zbog duga od čak 80 milijuna kuna blokiran račun. Slavonskobrodska bolnica uspjela je smanjiiti godinama kumulirani dug ali i rok plaćanja na sto dana prema svim dobavljačima. Iako su, kaže ravnatelj, značajno i to za čak 8 milijuna kuna porasli troškovi bolnice skupe lijekove.

Postavlja se pitanje - je li reforma zdravstvenog sustava trajno  rješenje ovog problema?

Iz resornog ministarstva uvjeravaju, pacijenti neće trpjeti, a u slučaju da Vlada hitnom intervencijom ne podmiri dio duga, bolnice ne mogu ostati bez lijekova. O stanju prekomjernih dugovanja bolnica za lijekove te položaju veledrogerija na hrvatskom tržištu obaviještena je i Europska komisija, obzirom na prijetnje funkcioniranju zdravstvenog sustava koji zakonski mora biti na raspolaganju svim državljanima Europske unije. 

Zadnje vijesti

Odigrane donacijske rukometne utakmice za Ligu protiv raka

Počeo Umjetnički pojmovnik javnog prostor

Cecilijin koncert povodom 34. Stupničke berbe ulazi u povijest po rekordnoj posjećenosti

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu