"Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH"

"Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH 2. dio", naziv je knjige Vladimira Šeksa koju je u petak predstavio u Slavonskom Brodu.

Autor: Olja Terzić | Datum objave: 01.12.2018


Naime, riječ je o memoarima u kojima Vladimir Šeks opisuje događaje iz 1994. godine kada se u političkom životu zemlje, kako navodi autor, događa vrhunac drame koju su izazvali Josip Manolić i Stjepan Mesić u pokušaju raskola HDZ-a.

"To je samo metafora za jednu politiku koju su tada pokušali kreirati predsjednici Zastupničkog i Županijskog doma, Stjepan Mesić i Josip Manolić. Politiku koja je smjerala ograničiti politiku predsjednika dr. Franje Tuđmana, da ga prisili na jednu svojevrsnu kohabitaciju s oporbom i dijelom zastupnika HDZ-a, jer su se njih dvojica žestoko protivili politici predsjednika Tuđmana prema Bosni i Hercegovini", istaknuo je Vladimir Šeks. Isto tako, ovim knjigama, nastoji srušiti tezu o podjeli BIH, i mitu o dogovoru u Karađorđevu.

"Manolić i Mesić su prihvaćali lažnu tezu koju ja, kao i mnogi drugi, razobličavam. A to je da je predsjednik Tuđman zajedno s Miloševićem u Karađorđevu dijelio BIH. Riječ je o lažnom mitu koji se stvarao i koji još uvijek živi. Brojnim dokazima i argumentima nastojim ga opovrgnuti. Nastojim pokazati i argumentirati da je politika predsjednika i cijelog državnog vodstva prema BIH bila ispravna", ističe.Idući projekt Vladimira Šeksa bit će vezan za, kako je naglasio, misterij pada Bosanske Posavine. "To je još jedna traumatična i bolna točka koja vlada u Hrvatskoj i među Hrvatima u hrvatskom dijelu Bosanske Posavine. A to će kroz godinu-dvije ugledati svjetlo dana, kaže.

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet