Drugi pozitivan slučaj koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

Na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrđen je drugi oboljeli od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.03.2020
Drugi pozitivan slučaj koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji
 Stožer civilne zaštite RH donio je danas Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. O tome je županijski Stožer civilne zaštite, odnosno načelnik stožera Stjepn Bošnjaković izvjestio javnost putem tiskovne konferencije. 

Doc. prim. dr. sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ kao i ravnatelj slavonskobrodske bolnice prim. dr. sc. Josip Samardžić izvijestili su kako je na području Brodsko-posavske županije danas potvrđena još jedna osoba s oboljenjem od COVID-19 te ona ima blaže simptome bolesti.

 "Imamo drugu pozitivnu osobu na virus COVID-19 u Brodsko-posavskoj županiji. Jutros je pristigao nalaz. Riječ je o osobi starije životne dobi koja je doputovala iz strane zemlje. Zasad je u tijeku obrada kontakata, epidemiološka služba je na terenu i kontakti će biti zbrinuti kako naputci propisuju. Osoba je u bolnici. Krizni stožer ministarstva zdravstva uveo je novi način rada i svi epidemiolozi su u pripravnosti. Drugi nalazi koje smo očekivali su negativni, ovo je proces koji ne prestaje, uzorci idu u Zagreb i obrađivat će se", rekao je doc. prim. dr. sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije te na pitanje novinara rekao da do sada nema saznanja da je oboljeli bio u kontaktu s već poznatim oboljelim u Hrvatskoj.

"U Bolnici je pacijent u sedmom desetljeću, znači između 60 i 70 godina života koji u zadnja četiri dana razvija blagu kliničku sliku ove bolesti. Nije vitalno ugrožen, niti očekujemo pogoršanje stanja. Bit će u izolaciji u slavonskobrodskoj Bolnici. Svi dijelovi sustava reagirali su adekvatno, čovjek je bio u samoizolaciji., rekao je prim. dr. sc. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević".

Župan Danijel Marušić naglasio je kako sve žurne službe funkcioniraju, a to je sada iznimno bitno. Opetovano je pozvao građane na samokontrolu i odgovornost.  Sve odluke i mjere postupanja za građane, naglasio je Marušić, redovito se objavljuju na mrežnim stranicama Brodsko-posavske županije, ali i putem medija. Župan Marušić i načelnik županijskog Stožera CZ obrazložili su smjernice Odluke državnog stožera CZ o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Spomenuta Odluka ne odnosi se na:

  • Promet i kretanje nužno zaobskrbu navedenih područja
  • Dnevne migracije za zaposlene u službama bitnim za:: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite i dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe
  • Izvješćivanje javnosti (predstavnike medija)
  • Stanovika koji zahtjevaju hitnu medicinsku skrb
  • Iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci istarijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
  • Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obavii od kuće
  • Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19

Zadnje vijesti

Deset novooboljelih od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

Budite dio "Mreže suradnje"

Širom Hrvatske proslavljena 3:0 pobjeda nad Njemačkom

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Budite dio "Mreže suradnje"

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG