"Drugačija povijest" u Brodu

Nakon niza hrvatskih gradova knjiga Tomislava Vukovića "Drugačija povijest (o Srbu, Jasenovcu, Glini...)" što ju je Glas Koncila objavio u biblioteci "Hrvatska povjesnica" predstavljena je i u Slavonskom Brodu u crkvi Presvetog Trojstva u petak, 15. veljače.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 16.02.2013
O knjizi su uz autora govorili  dr. Mato Artuković, povjesničar i Stjepan Pogačić. v.d. direktor Glasa Koncila.

Pozdravnu riječ uputio je na početku domaći gvardijan fra Sebastijan Golenić. S izdavačkom kućom Glas Koncila, koja ove godine obilježava 50 obljetnicu djelovanja te svake godine  izda 60-ak novih izdanja, upoznao je direktor Pogačić. Na poseban je način zahvalio redovitim čitateljima tjednika Glas Koncila, kojih na brodskom području ima oko tisuću, te isto tolikim čitateljima jedinog dječjeg katoličkog mjesečnika Maloga Koncila, koji je posebno značajan jer odgaja buduće generacije.

Govoreći o sadržaju i poruci knjige na predstavljanju je između ostalog rečeno: „U knjizi su sabrani povijesni feljtoni objavljivani u Glasu Koncila od kojih je jedanaest iz razdoblja od siječnja 2006. do listopada 2010.; knjiga je pisana odmjereno, na bazi provjerenih istraživanja, nakon dugotrajnih traženje po arhvima i konzultiranja vjerodostojnih svjedoka i dokumenata;  autor u knjizi ne polemizira, ne širi nesnošljivost ili mržnju nego poziva na traženje i prihvaćanje istine koja jedina može biti pravi, zdravi temelj skladnog života u pluralnoj Hrvatskoj; knjiga je izazovna i zato jer traži preispitivanje dosadašnjih tobožnjih istina, o nama i našoj povijesti; Hrvatima je povijest oteta, ukradena, krivotvorena, nametnuta napose u komunističkim vremenima, a mi smo generacija koja se mora  boriti za istinu o svojoj vlastitoj povijesti; treba napraviti revalorizaciju svih povijesnih dokumenata i pokrenuti razmišljanja da budu poticaj u traženja istine kroz razgovor, diskusiju, dijalog i iznošenje argumenata...“

Kroz nekoliko primjera prezentirano je i to da je mnoštvo nevjerodostojnih i od tadašnjih komunističkih vlasti krivotvorenih  fotografija. Predstavljači su se osvrnuli i na najnovija zbivanja u Hrvatskoj.

Dr. Artuković i direktor Pogačić zahvalili su autoru Vukoviću na trudu i hrabrosti da napiše knjigu takve vrste naglasivši kako je on u svom djelovanju opsežan te se na više strana njegovo novinarsko pero čuje i čita.

Predstavljanje je moderirao Mario Jurković, novinar Radio Slavonije.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pozovi za zdravlje - izdavanje lijekova za samoizolirane i teško pokretne osobe

Započinje isplata preostalih potpora poljoprivrednicima

Bilfinger Berger AG postao većinski vlasnik Đuro Đaković Montaže

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji