Dražen Petrović poginuo u automobilskoj nesreći

Dogodilo se na današnji dan 7. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 07.06.2019
Dražen Petrović poginuo u automobilskoj nesreći
 879. Na današnji dan papa je blagoslovio kneza Branimira, njegov narod i državu, što je ustvari prvo međunarodno priznanje neovisnosti Hrvatske.

1914. Otvoren za promet Panamski kanal, u najužem dijelu Srednje Amerike koji spaja Atlantski i Tihi ocean. Dugačak je 81,6 km. Na najužem mjestu je širok 91,5 m a na najširem 350 metara. Dubina kanala iznosi 13,7 metara. Uz Sueski kanal predstavlja jednu od najvažnijih pomorskih arterija svijeta.

1945. u Maksimirskoj šumi u Zagrebu smaknut je vješanjem poznati dužnosnik NDH Mile Budak. Lokacija njegovog groba je nepoznata. 

1992. počela je zajednička akcija HV-a i HVO-a „Lipanjske zore“. To je prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini.

1992. na Slavonski Brod u večernjim satima ispaljene su 4 granate, a na Slavonski Šamac 3. 

1993. poginuo je u strahovitoj automobilskoj nesreći 28-godišnji Dražen Petrović, jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Nesreća se dogodila oko 17 sati i 20 minuta na kišnoj autocesti A 9, kod gradića Denkendorfa, dvadesetak kilometara sjeverno od bavarskog grada Ingolstadta. Dražen se vozio u Golfu, spavajući na suvozačkom sjedalu a iz suprotnog je smjera dolazio kamion koji je probio središnju ogradu i sudario se s Golfom. Dražen je poginuo a pokopan je na zagrebačkom Mirogoju.

1993. Održana sjednica Županijske skupštine na kojoj je za podžupana izabran dipl. pravnik Mirko Tomac iz Bickog Sela, koji je do tada obnašao dužnost sekretara Sekretarijata opće uprave Brodsko-posavske županije. Kako kandidat za drugog podžupana s područja Nove Gradiške nije dobio dovoljan broj glasova vijećnika izbor je odgođen za narednu sjednicu.

2006. Graceland ogroman posjed u američkom Memphisu na kojem je živio Elvis Presley, na današnji je dan proglašen nacionalnim povijesnim obilježjem i danas je drugi najposjećeniji privatni posjed u SAD-u s više od 600 tisuća posjetitelja godišnje. Samo Bijelu kuću posjeti više ljudi.

2006. ubijen vođa Al-Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarkavi.

2009. Najveću hrvatsku svinjogojsku farmu na obiteljskom gospodarstvu u Donjoj Vrbi izgradio Željko Kurkutović, a svečano otvorio ministar poljoprivrede Božidar Pankretić. Ulaganje u tri objekta s najsuvremenijom tehnologijom je vrijedno 5,5 milijuna kuna i kapaciteta 4000 tovljenika.

2018. U 8 sati i 45 minuta  Seizmološka služba republike Hrvatske zabilježila je prilično jak potres s epicentrom devet kilometara sjeverno od Slavonskog Broda. Magnituda potresa iznosila je 4 prema Richteru.

Rođeni: francuski slikar i grafičar, Paul Gaugin (1848.), Josip Badalić, slavist, i književni kritičar (1888.), mađarski političar, Imre Nagy (1896.), Vladimir Gortan, hrvatski političar (1904.), američki glumac, Dean Martin (1917.), austrijski kancelar, Wolfgang Schüssel (1945.), Ratko Rudić, vaterpolski trener (1948.), Marina Nemet, hrvatska glumica (1960.), hrvatski znanstvenik i političar, Dragan Primorac (1965.), Ana Kurnjikova, ruska tenisačica (1981.), Franka Batelić, hrvatska pjevačica (1992.).

Umrli: Dragutin Domjanić, hrvatski pjesnik (1933.), Mile Budak, hrvatski političar, odvjetnik i romanopisac (1945.), Nikola Mandić, hrvatski političar (1945.), Henry Miller, američki književnik (1980.), Dražen Petrović, hrvatski košarkaš (1993.), Josip Klima, hrvatski violinist (2012.), Željko Brkanović, hrvatski skladatelj i dirigent (2018.).

Zadnje vijesti

Sudjelujte u virtualnoj utrci 'Marijinih obroka' i učlinite dobro djelo

30 svečanih plotuna i Velika smjena straže povodom Dana državnosti

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić