Doprinjeti povećanju učenika koji upisuju STEM studijske programe, njihovog uspjeha na studijima i konkurentnosti na tržištu rada

U vijećnici slavonskobrodskog Strojarskog fakulteta u srijedu organiziran je Okrugli stol „Obrazovanje u STEM području – mogućnosti i izazovi u EU i RH“ u sklopu realizacije projekta STEM genijalci, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 07.10.2016
Doprinjeti povećanju učenika koji upisuju STEM studijske programe, njihovog uspjeha na studijima i konkurentnosti na tržištu rada


 U vijećnici slavonskobrodskog Strojarskog fakulteta u srijedu organiziran je Okrugli stol „Obrazovanje u STEM području–mogućnosti i izazovi u EU i RH“, a u sklopu realizacije projekta STEM genijalci.

Nositelj projekta je Gimnazija "Matija Mesić“, partneri u projektu su Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i Gimnazija Nova Gradiška. Okrugli stol organiziran je za dionike u odgojno-obrazovnom sektoru za STEM područje, predstavnike strukovnih udruga, predstavnike iz gospodarskog sektora, razvojnih agencija, gospodarskih komora i poduzetničkih inkubatora. 

Cilj Okruglog stola je senzibilizirati javnost, osobito odgojno-obrazovni sektor na području Brodsko-posavske županije i regije Slavonija i Baranja vezano uz važnost kreiranja odgojno-obrazovnih politika koje će pratiti svjetske i europske trendove u razvoju STEM područja. Osim navedenog, potaknuti raspravu o problemima s kojima se odgojno-obrazovne ustanove susreću, a to je postojanje izrazito velikog jaza između potražnje i ponude kvalificiranih stručnjaka iz STEM područja i demografske promjene koje dolaze u kombinaciji sa smanjenim interesom za STEM studije, što u konačnici dovodi do smanjenog broja učenika koji upisuju gimnazijske programe STEM područje kao i strukovne škole koje obrazuju takav kadar. 

-Cilj cijelog projekta, dakako i ovog Okruglog stola, je senzibilirati javnost o važnosti STEM(Science, Techonology, Engineering, Mathematics) područja odnosno istaknuti koliko su STEM studiji nama bitni i uopće STEM područje - istaknula je prof. Ines Martinović voditeljica projekta STEM genijalci. 

-Nama je trenutno problem manjak upisa učenika uopće u gimnazijske programe, osobito u Prirodoslovno-matematičku gimnaziju i ustvari smo htjeli potaknuti učenike da upisuju kako bi kasnije upisali STEM područja fakulteta, tu se više istaknuli odnosno bolje prolazili i kako bi kasnije pojačali svoju konkurentnost na tržištu rada. Ovo je jedna od zadnjih mnogih aktivnosti provedenih u okviru ovog projekta, još nam slijedi Dan otvorenih vrata STEM Kluba, zato što smo osnovali STEM Klub, okupit ćemo članove volontere stručnjake STEM Kluba koji će pomagati nama nastavnicima da moderniziramo ove naše kurikulume koje smo ovdje napisali. Završnu konferenciju imat ćemo 21.listopada u Gimnaziji "Matija Mesić" i predstaviti sve aktivnosti koje smo do sada proveli. Inače, učenici dobro znaju za ovaj projekt jer su i sami sudjelovali u aktivnostima i studijskim putovanjima koja su provedena u sklopu projekta. Zainteresirani su osobito učenici Prirodoslovno-matematičke gimnazije tako da se nadamo nagodinu krenuti u te fakultativne predmete koje smo osnovali i da će za njih biti velikog interesa - izjavila je za BrodPortal prof. Ines Martinović, voditeljica projekta STEM genijalci.

Uvodno Izlaganje na Okruglom stolu podnio je dekan Strojarskog fakulteta prof.dr sc.Ivan Samardžić, uslijedilo je predavanje na temu "Osvrt na obrazovna dostignuća u STEM području na razini EU, RH i Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu" prof.dr.sc. Ivana Samardžića, prof.dr.sc.Antuna Stoića, prof.dr.sc. Dražana Kozaka, prof.dr.sc.Marinka Stojkova i Miroslava Mazureka, dipl.ing.el. sa Strojarskog fakulteta.  

-Današnji Okrugli stol, ponovimo, organizira se uz pomoć EU projekta. Cilj je zainteresirati i usmjeriti mlade prema STEM području, za koje se kod mladih osjeća nešto smanjeni interes. To je područje koje pruža mogućnosti ne samo zaposlenja za mlade ljude nego i mogućnost boljeg gospodarskog razvoja regije, RH i EU i u tom smislu i Republika Hravstkla na državnoj razini predviđa i dodjeljuje državne nagrade stipendije za studente u tom području, također i lokalna zajednica, gradovi, županije i općine kroz stipendije zajedno s poduzetnicima nastoje senzibilizirati i mobilizirati potaknuti mlade ljude za to područje. Lakše će se zaposliti i mogućnost sveukupnog razvoja daleko je veća, što će potaknuti mlade da studiraju u tom području, a kada dođu na visokoškolsku instituciju, Veleučilište ili Sveučilište, da budu sposobni nastaviti dalje u tempu koji se očekuje da imaju tijekom studiranja - kazao je dekan Strojarskog fakulteta prof.dr.sc. Ivan Samardžić. 

Projekt STEM genijalci vrijedan je 2,474.286,40 kuna, radi se o bespovratnim sredstvima, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Gimnazije "Matija Mesić".

Zadnje vijesti

U Galeriji Ružić održana Večer poezije

Međunarodni Dan muzeja u Muzeju Brodskog Posavlja

Vodovod u Staroj Gradiški

SPORT

U dvoranama "Brod" i "Vijuš"

Sportska natjecanja kao završnica programa obilježavanja Dana grada

NAJČITANIJE DANAS

Sudjelovalo nekoliko stotina mališana

Održana manifestacija "Volim Brod" – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

FOTO GALERIJA

Hrvatski misionar -bogoslov Josip Brnjić poziva na humanitarnu akciju za djecu s posebnim potrebama u Tanzaniji

Konji su vrijedno blago naše Slavonije i sve je više mladih konjogojaca koji nastavljaju tradiciju

Druga i završna večer Mega bikers susreta u Slavonskom Brodu

Prva večer Mega bikers susreta uz sjajnu rock svirku i više od 5 tisuća posjetitelja

Medicinske sestre traže bolje uvjete rada, u Hrvatskoj ih nedostaje više od 10 tisuća