Dominik Maduna o kondicijskim pripremama ekipnih i pojedinačnih sportova

Proljeće i lijepo vrijeme tjera na zrak, a kud bolje još uza sve to baviti se fizičkom aktivnošću. Kada je preporuka za ostati doma dobro je malo se razgibati. Sportaši moraju svaki dan bilo oni koji se bave profesionalnim ili amaterskim sportom. Pogotovo sada kad zbog epidemije koronavirusa nema treninga niti utakmica. Stanka će za sve njih biti dugačka stoga će biti važno ako dođe do nastavka prvenstava u pojedinim sportovima vidjeti tko je radio ili nije za vrijeme ove epidemije.

Autor: Josip Šebalj | Datum objave: 27.04.2020


 Dominik Maduna diplomirao je na Kineziološkom fakultetu smjer kondicijska priprema sportaša. Mentori su mu bili Brođanin Igor Jukić i Zvonko Komes kod kojeg je proveo deset dana na usavršavanju u njemačkom Bundesligašu Bayeru iz Leverkusena. Treba reći da je Maduna diplomirao s odličnim prosjekom ocjene 4,7 te je sudjelovao na raznim konferencijama o kondicijskoj pripremi u Hrvatskoj te susjednoj BiH. Premda će pojedini reći da je ovaj period za sve trenere težak i specifičan, Maduna ne misli tako.

Tako je u ekipnom sportu drugačija tehnologija treninga i sam pristup, nego što je to u individualnom sportu. Oni rade sami ili 1 na 1 s trenerom te je kod njih drugačija svijest i pristup. S druge strane u ekipnom sportu više pozornosti posvećuje se tehničko – taktičkim sposobnostima. Međutim, tu su i sportaši amateri koji nemaju niti približno sve navedeno što imaju profesionalci.

Maduna je dugo radio u Marsoniji te je 15 utakmica samostalno vodio prvu ekipu, dok je bio pomoćnik: Iliji Lončareviću, Alenu Horvatu, Mariju Ćutuku, Miroslavu Buljanu, Irfanu Iaslamiju, Braslavu Ostojiću i Arminu Mašiću. Maduna smatra da ukoliko dođe do nastavka prije svih nogometnih prvenstava da se amaterske lige ne smiju igrati iz nekoliko razloga.

Osim toga pojedina nogometna prvenstva trebala bi se igrati ubrzanim ritmom srijeda – subota, dok dolazi period kada vladaju velike vrućine. Mogu li one utjecati na fizičku pripremu sportaša.

Bez obzira što je Dominik Maduna radio u nogometu, njegov sport je ipak taekwondo. Naime, od 1981. počeo se baviti ovim sportom, da bi od 2001. godine postao predsjednik i trener Taekwondo kluba Semper Fidelis. U ovom borilačkom sportu stvorio je 4 svjetska prvaka i to Sandu Liviju Madunu koja ima dva naslova, dok su do jednog došli Monika Soldan i Toni Aušić. Uz taekwondo već pet godina vodi i školu motorike za najmlađe polaznike uzrasta predškolske i školske dobi.

Zadnje vijesti

Nogometaši Marsonije sutra u derbiju kola dočekuju Belišće

12 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Biciklista teško ozlijeđen na kružnom toku kod Male crkve

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“