Ukoliko se želi poslovati u skladu sa zahtjevnom zakonskom regulativom, koju nismo baš najpovoljnije ispregovarali, potrebno je uložiti dosta truda i sredstava. Slikovit je primjer podatak da je za ispunjenje normi trebalo čak 17 propisno odvojenih prostorija.
Sve je krenulo još 2009. godine i potporom iz mjere 6 Ministarstva poljoprivrede bez koje, kaže Mario Tworek, proizvođač kulina iz Nove Gradiške, ne bi u taj postupak možda niti mogao krenuti. U ovom poslu pokreće ga ljubav i tradicija pa je receptura i sve ono najvažnije za pravi slavonski kulin ostalo isto.
Osim kulina, proizvodi kulinove seke, kobasice, slaninu, dimljena rebra, čvarke i svinjsku mast. Niti receptura ovih domaćih proizvoda nije tajna, ali nakon što se naprave tek onda slijedi pravi posao gdje pogotovo, ističe Tworek, nema tajni već samo puno posla od dimljenja do rezanja. O tome se, kaže, gotovo uopće ne govori. Stoga velikim iskorakom ocjenjuje edukaciju za kulinare u Srednjoj školi Matija Antun Reljković.
Čak niti kvalitetan proizvod nije garancija uspjeha ako se ne ne potrudite oko plasmana. U akciji "Kupujmo Hrvatsko", obišao je gotovo cijelu zemlju. Ima prostora i za povećanje proizvodnje pa je stoga pri kraju i postupak legalizacije proizvodnje.
S kupcima bez obzira bili oni u Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Zagrebu ili na Jadranu, gradi neposredan odnos i povjerenje. U njemu onda nema toliko problema s naplatom i od ovog se posla može imati ekonomske isplativosti.