Dogodilo se na današnji dan 27. veljače

Završen veliki reljef Merkura na zgradi Podružnice Prve hrvatske štedionice 1923. godine

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 27.02.2013


Krvavi sabor u Križevcima, osnovan nogometni klub Bayern, zapaljena zgrada njemačkog parlamenta u Berlinu

Krvavi sabor u Križevcima održan je 1397. godine, to je pokolj koji se dogodio u Križevcima, u kojima je tadašnji hrvatski-ugarski kralj Žigmund, na prijevaru pobio hrvatskog bana Stjepana Lackovića i prisutno oporbeno plemstvo.

Kralj Henrik IV. u katedrali u Chartresu okrunjen je 1594. godine za kralja Navarre, čime je započela dinastija Bourbon.

Pjesnik Lord Byron 1812. godine održao je prvi govor u Domu lordova britanskog parlamenta. Tom je prilikom branio članove ludističkog radničkog pokreta koji su u Nottinghamshireu, Byronovoj predstavničkoj jedinici, uništavali tvorničke strojeve odupirući se eksploataciji.

Na današnji dan 1847. godine u Splitu je umro povjesničar Ivan Katalinić.

1900. godine u Muenchenu je osnovan nogometni klub Bayern

Dr. Aleksandar Horvat, odvjetnik iz Zagreba, odnio je 1908. godine u brodskom kotaru nadmoćnu pobjedu na izborima za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Veliki reljef Merkura na zabatu zgrade Podružnice Prve hrvatske štedionice u Brodu na Savi, završio je Milan Cindrić 1923. godine. Kipar Cindrić bio je majstor reljefa i u Brodu je izradio poprsja Matije Mesića i Branka Radičevića, portrete Vuje Friedricha, supružnika Horvat, i kralja Tomislava na spomeniku u Sibinju. Gradnja reljefa Merkura trajala je dvije godine. Zgrada je bila dugačka 40 metara i nalazila se na mjestu današnje Robne kuće „Vesna“. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je teško oštećena bombardiranjem, a srušena je odmah poslije rata.

Štrajk vinogradskih radnika i vincilira najavljen je Brodskom brdu 1927. godine. Tražili su da im se uoči početka proljetnih radova u vinogradima povise nadnice.

Zgrada njemačkog parlamenta u Berlinu, Reichstag, zapaljena je 1933. godine. Nacisti su za paljenje Reichstaga odmah optužili njemačku Komunističku partiju čiji je član Marinus van der Lubbe zbog toga osuđen i pogubljen. Tijekom suđenja nacističkim vođama u Nürnbergu njemački general Franz Halder izjavio je kako se Hermann Goering tijekom jedne rasprave o Reichstagu 'pohvalio' kako ga je on dao zapaliti. Istraživanje i diskusije o tome tko je kriv još uvijek traju.

2002. godine je smrt 58 hinduskih hodočasnika u željezničkom požaru potaknula je nasilne nemire u Gujaratu u kojima je stradalo najmanje 1.000 ljudi, većinom muslimana, što je izazvalo etnički sukob u Indiji.

Rođeni na današnji dan su: američka filmska glumica Elizabeth Taylor (1932.), britanski političar Paddy Ashdown (1941.), Dean Dvornik, hrvatski pjevač (1963.), hrvatski plivač Duje Drganja (1983.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Uskrsni sportski vikend u znaku nogometa

Završena druga faza projekta Okusi graničarskog posavlja

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod čekanje pola sata

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa

Sjajni nastup Mazatora na 100 milja Istre