Dogodilo se na današnji dan 27. veljače

Završen veliki reljef Merkura na zgradi Podružnice Prve hrvatske štedionice 1923. godine

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 27.02.2013


Krvavi sabor u Križevcima, osnovan nogometni klub Bayern, zapaljena zgrada njemačkog parlamenta u Berlinu

Krvavi sabor u Križevcima održan je 1397. godine, to je pokolj koji se dogodio u Križevcima, u kojima je tadašnji hrvatski-ugarski kralj Žigmund, na prijevaru pobio hrvatskog bana Stjepana Lackovića i prisutno oporbeno plemstvo.

Kralj Henrik IV. u katedrali u Chartresu okrunjen je 1594. godine za kralja Navarre, čime je započela dinastija Bourbon.

Pjesnik Lord Byron 1812. godine održao je prvi govor u Domu lordova britanskog parlamenta. Tom je prilikom branio članove ludističkog radničkog pokreta koji su u Nottinghamshireu, Byronovoj predstavničkoj jedinici, uništavali tvorničke strojeve odupirući se eksploataciji.

Na današnji dan 1847. godine u Splitu je umro povjesničar Ivan Katalinić.

1900. godine u Muenchenu je osnovan nogometni klub Bayern

Dr. Aleksandar Horvat, odvjetnik iz Zagreba, odnio je 1908. godine u brodskom kotaru nadmoćnu pobjedu na izborima za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Veliki reljef Merkura na zabatu zgrade Podružnice Prve hrvatske štedionice u Brodu na Savi, završio je Milan Cindrić 1923. godine. Kipar Cindrić bio je majstor reljefa i u Brodu je izradio poprsja Matije Mesića i Branka Radičevića, portrete Vuje Friedricha, supružnika Horvat, i kralja Tomislava na spomeniku u Sibinju. Gradnja reljefa Merkura trajala je dvije godine. Zgrada je bila dugačka 40 metara i nalazila se na mjestu današnje Robne kuće „Vesna“. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je teško oštećena bombardiranjem, a srušena je odmah poslije rata.

Štrajk vinogradskih radnika i vincilira najavljen je Brodskom brdu 1927. godine. Tražili su da im se uoči početka proljetnih radova u vinogradima povise nadnice.

Zgrada njemačkog parlamenta u Berlinu, Reichstag, zapaljena je 1933. godine. Nacisti su za paljenje Reichstaga odmah optužili njemačku Komunističku partiju čiji je član Marinus van der Lubbe zbog toga osuđen i pogubljen. Tijekom suđenja nacističkim vođama u Nürnbergu njemački general Franz Halder izjavio je kako se Hermann Goering tijekom jedne rasprave o Reichstagu 'pohvalio' kako ga je on dao zapaliti. Istraživanje i diskusije o tome tko je kriv još uvijek traju.

2002. godine je smrt 58 hinduskih hodočasnika u željezničkom požaru potaknula je nasilne nemire u Gujaratu u kojima je stradalo najmanje 1.000 ljudi, većinom muslimana, što je izazvalo etnički sukob u Indiji.

Rođeni na današnji dan su: američka filmska glumica Elizabeth Taylor (1932.), britanski političar Paddy Ashdown (1941.), Dean Dvornik, hrvatski pjevač (1963.), hrvatski plivač Duje Drganja (1983.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu