Dogodilo se na današnji dan 24. veljače

Uveden gregorijanski kalendar papinskom bulom, potpisan mir u Velikom Varadinu, zatvorene XIX. Zimske olimpijske igre.

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 24.02.2013


Edikt kojime je započeo posljednji veliki progon kršćana izdan je 303. godine u Istočnom Rimskom carstvu. U progonu je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva, Dioklecijan, prije nego je donesen edikt o toleranciji 311. godine.

1538. godine potpisan je mir u Velikom Varadinu, kojim je Ferdinand I. Habsburški priznao Ivana Zapolju, koji je imao potporu velikog dijela ugarskog i hrvatskog plemstva, za kralja Mađarske čime je završen građanski rat između Ferdinanda i Zapolje.

Gregorijanski kalendar uveo se u uporabu bulom koju je izdao papa Grgur XIII. 1582. godine.

Godine 1831. potpisivanjem primirja kod rječice Dancing Rabbit na snagu je stupio prvi iz niza akata o preseljenju indijanskog stanovništva sa svojih dotadašnjih teritorija prema zapadu, čime je započelo sistematizirano etničko čišćenje 'Novog svijeta' od domorodačkih naroda.

Buckinghamska palača najavila je zaruke između princa od Walesa i lady Diane Spencer 1981. godine.

1882. godine Robert Koch iznio je svoju teoriju o uzročniku tuberkuloze.

Hrvatsko pjevačko društvo „Davor“ organiziralo je 1931. godine pokladnu  zabavu koja se dugo pamtila. Zabavu je u Hrvatskom domu otvorio predsjednik vitez Tomislav Pracny, u nazočnosti svih najuglednijih Brođana.  Atrakcija večeri bio je stari ples quadrilla koji je besprijekorno izvelo 30 uvježbanih parova.

Monsignor Vid Mihaljek , umro je u 38. godini života nakon operacije srca 1989. godine. Rođen je 21. lipnja 1921. godine u Majkovcu, župa Brckovljani u Hrvatskom Zagorju. Nakon završene građanske škole i gimnazije u đakovačkom Sjemeništu stupa 1945. i pohađa filozofski studij. Za svećenika je zaređen 18. srpnja 1948., a mladu misu je slavio drugog dana u kapeli bolesničkog odjela Samostana sv. Križa u Đakovu. U Slavonski Brod dolazi 1949. za kapelana. 1957. godine imenovan je župnikom brodske župe, koja je tada obuhvaćala cijeli grad i nekoliko okolnih sela. Dekanom brodskog dekanata imenovan je 1961. U znak zahvalnosti za uzoran svećenički život i mnogostruki pastoralni rad imenovan je začasnim kanonikom Stolnog kaptola đakovačkog 1966., a kapelanom Njegove Svetosti  (monsinjorom) 1982. Umro je na današnji dana te je pokopan na brodskom groblju.

Na današnji dan 1990. godine u Splitu umro je književni Krunoslav Quien.  Objavio je za života tek dvije zbirke pjesama, Rime i Kameni grad. ali nije doživio objavljivanje i za tisak priređenih rukopisa Igrarija i Stihova na starinsku.

 XIX. Zimske olimpijske igre koje su se održavale u Salt Lake Cityju zatvorene su 2002. godine

Rođeni na današnji dan su: Karlo V., njemačko-rimski car i španjolski kralj (1500.), Wilhelm Grimm, njemački književnik i filolog (1786.), Matija Mrazović, hrvatski odvjetnik, političar i publicist (1824.), Arrigo Boito, talijanski skladatelj i književnik (1842.), Ivica Račan, bivši hrvatski premijer i predsjednik SDP-a (1944.), Danko Ljuština, hrvatski glumac (1952.), Mark Moses, američki glumac (1958.).

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu