Dogodilo se na današnji dan 24. veljače

Uveden gregorijanski kalendar papinskom bulom, potpisan mir u Velikom Varadinu, zatvorene XIX. Zimske olimpijske igre.

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 24.02.2013


Edikt kojime je započeo posljednji veliki progon kršćana izdan je 303. godine u Istočnom Rimskom carstvu. U progonu je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva, Dioklecijan, prije nego je donesen edikt o toleranciji 311. godine.

1538. godine potpisan je mir u Velikom Varadinu, kojim je Ferdinand I. Habsburški priznao Ivana Zapolju, koji je imao potporu velikog dijela ugarskog i hrvatskog plemstva, za kralja Mađarske čime je završen građanski rat između Ferdinanda i Zapolje.

Gregorijanski kalendar uveo se u uporabu bulom koju je izdao papa Grgur XIII. 1582. godine.

Godine 1831. potpisivanjem primirja kod rječice Dancing Rabbit na snagu je stupio prvi iz niza akata o preseljenju indijanskog stanovništva sa svojih dotadašnjih teritorija prema zapadu, čime je započelo sistematizirano etničko čišćenje 'Novog svijeta' od domorodačkih naroda.

Buckinghamska palača najavila je zaruke između princa od Walesa i lady Diane Spencer 1981. godine.

1882. godine Robert Koch iznio je svoju teoriju o uzročniku tuberkuloze.

Hrvatsko pjevačko društvo „Davor“ organiziralo je 1931. godine pokladnu  zabavu koja se dugo pamtila. Zabavu je u Hrvatskom domu otvorio predsjednik vitez Tomislav Pracny, u nazočnosti svih najuglednijih Brođana.  Atrakcija večeri bio je stari ples quadrilla koji je besprijekorno izvelo 30 uvježbanih parova.

Monsignor Vid Mihaljek , umro je u 38. godini života nakon operacije srca 1989. godine. Rođen je 21. lipnja 1921. godine u Majkovcu, župa Brckovljani u Hrvatskom Zagorju. Nakon završene građanske škole i gimnazije u đakovačkom Sjemeništu stupa 1945. i pohađa filozofski studij. Za svećenika je zaređen 18. srpnja 1948., a mladu misu je slavio drugog dana u kapeli bolesničkog odjela Samostana sv. Križa u Đakovu. U Slavonski Brod dolazi 1949. za kapelana. 1957. godine imenovan je župnikom brodske župe, koja je tada obuhvaćala cijeli grad i nekoliko okolnih sela. Dekanom brodskog dekanata imenovan je 1961. U znak zahvalnosti za uzoran svećenički život i mnogostruki pastoralni rad imenovan je začasnim kanonikom Stolnog kaptola đakovačkog 1966., a kapelanom Njegove Svetosti  (monsinjorom) 1982. Umro je na današnji dana te je pokopan na brodskom groblju.

Na današnji dan 1990. godine u Splitu umro je književni Krunoslav Quien.  Objavio je za života tek dvije zbirke pjesama, Rime i Kameni grad. ali nije doživio objavljivanje i za tisak priređenih rukopisa Igrarija i Stihova na starinsku.

 XIX. Zimske olimpijske igre koje su se održavale u Salt Lake Cityju zatvorene su 2002. godine

Rođeni na današnji dan su: Karlo V., njemačko-rimski car i španjolski kralj (1500.), Wilhelm Grimm, njemački književnik i filolog (1786.), Matija Mrazović, hrvatski odvjetnik, političar i publicist (1824.), Arrigo Boito, talijanski skladatelj i književnik (1842.), Ivica Račan, bivši hrvatski premijer i predsjednik SDP-a (1944.), Danko Ljuština, hrvatski glumac (1952.), Mark Moses, američki glumac (1958.).

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Građani, čuvajte se prijevara putem interneta!

Policajci ga uhvatili na "djelu"

Uvjerljiva pobjeda Broda protiv Slavije

VIJESTI

49-godišnjak pronašao oglas koji je nudila tvrtka iz Švedske

Građani, čuvajte se prijevara putem interneta!

FOTO GALERIJA

FOTO - Mate Bulić oduševio Sibinjce i njihove goste!

FOTO Pokladno jahanje u Kupini okupilo 40-ak jahača

Dovršetkom radova na Maslačku energetski su obnovljeni svi dječji vrtići u Slavonskom Brodu

Šest medalja za Astru - Odličan početak nove sezone

Bez velikih iznenađenje u izboru najboljih sportaša županije