Dogodilo se na današnji dan 01. ožujka

Osnovan Yellowstone, prve komercijalne pisaće mašine, u Brodu izlazi časopis za djecu Jaglaci, početak Međunarodnog monetarnog fonda

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 01.03.2013


Francuski vjerski ratovi započeli su pokoljem 23 hugenota u francuskom Wassyju 1562. godine. Trajali su do 1598. godine kada je kralj Henry IV izdao Nantski edikt kojime je protestantima osiguran vjerska sloboda u Francuskoj.

1862. godine izlazi prvi broj zadarskog «Narodnog lista», najstarijih hrvatskih živućih novina.

Nacionalni park Yellowstone, prvi nacionalni park u svijetu, osnovan je na današnji dan 1872. godine.

Tvrtka E. Remington and Sons, koja je prvotno proizvodila oružje, 1873. godine započela je proizvoditi prve komercijalne pisaće mašine u svijetu.

Ljudevit Dragutin Müller, brodski građevinski poduzetnik, 1908. godine objavio je u lokalnom listu kako je zakupio pravo plakatiranja na posebnim okruglim stupovima. Prema narudžbi Gradskog poglavarstava on ih je sagradio na nekoliko mjesta u gradu. Jedan takav stup postoji i danas ispred caffea Dorian Gray u Ulici Petra Krešimira IV.

Albert Berry 1912. godine izveo je prvi uspješni skok s padobranom. Iskočio je iz dvokrilnog aviona s oko 450 metara visine u američkom Missouriju.

 Samilski pokret u Koreji, 1919. godine, započeo je brojne mirovne prosvjede diljem zemlje, ali su brutalno ugašeni od japanske policije i vojske.

Časopis za djecu Jaglaci izašao je u Brodu 1941. godine. Imao je 16 stranica malog formata, a u tom prvom i jedinom broju objavljeno je 56 učeničkih radova. Drugi broj nije ni izašao jer su Nijemci umarširali u grad. Tiskar koji je tiskao list Hinko Schulman i glavni sponzor lista brodski trgova Vilko König odvedeni su i ubijeni u Jasenovcu jer su bili Židovi.

Međunarodni monetarni fond započeo je svoje financijske operacije 1947. godine.

Na atolu Bikini u Tihom oceanu 1954. godine detonirana je hidrogenska bomba Castle Bravo snage 15 megatona, koja je uzrokovala jednu od najgorih radioaktivnih kontaminacija u povijesti nuklearnog testiranja.

1966. godine Sovjetska svemirska sonda Venera 3 sletjela je na Veneru postavši prva letjelica koja se spustila na drugi planet.

Početak trodnevne bitke za Pakrac dogodio se na današnji dan 1991. godine.

Bosna i Hercegovina 1992. godine proglasila je neovisnost od Jugoslavije.

Satelit za promatranje Zemlje Envisat, koji je s masom od 8.2 tone najveći europski satelit, lansiran je 2002. godine raketom Ariane 5.

Rođeni na današnji dan su: poljsko-francuski skladatelj Frédéric Chopin  (1810.), Georg Simmel, njemački filozof i sociolog (1858.), Petar Skok, hrvatski jezikoslovac i romanist (1881.), hrvatski književnik, prevoditelj i jezikoslovac Julije Benešić (1883.), Archer John Porter Martin, britanski kemičar i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju (1910.), Josip Tabak, hrvatski prevoditelj, pisac, esejist, novinar i književni kritičar (1912.), američki pjevač i glumac Harry Belafonte (1927.), Špiro Guberina, hrvatski glumac (1933.), Jensen Ackles, američki glumac (1978.), Justin Bieber, kanadsko-američki pjevač (1994.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu