Dogodilo se na današnji dan 01. ožujka

Osnovan Yellowstone, prve komercijalne pisaće mašine, u Brodu izlazi časopis za djecu Jaglaci, početak Međunarodnog monetarnog fonda

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 01.03.2013


Francuski vjerski ratovi započeli su pokoljem 23 hugenota u francuskom Wassyju 1562. godine. Trajali su do 1598. godine kada je kralj Henry IV izdao Nantski edikt kojime je protestantima osiguran vjerska sloboda u Francuskoj.

1862. godine izlazi prvi broj zadarskog «Narodnog lista», najstarijih hrvatskih živućih novina.

Nacionalni park Yellowstone, prvi nacionalni park u svijetu, osnovan je na današnji dan 1872. godine.

Tvrtka E. Remington and Sons, koja je prvotno proizvodila oružje, 1873. godine započela je proizvoditi prve komercijalne pisaće mašine u svijetu.

Ljudevit Dragutin Müller, brodski građevinski poduzetnik, 1908. godine objavio je u lokalnom listu kako je zakupio pravo plakatiranja na posebnim okruglim stupovima. Prema narudžbi Gradskog poglavarstava on ih je sagradio na nekoliko mjesta u gradu. Jedan takav stup postoji i danas ispred caffea Dorian Gray u Ulici Petra Krešimira IV.

Albert Berry 1912. godine izveo je prvi uspješni skok s padobranom. Iskočio je iz dvokrilnog aviona s oko 450 metara visine u američkom Missouriju.

 Samilski pokret u Koreji, 1919. godine, započeo je brojne mirovne prosvjede diljem zemlje, ali su brutalno ugašeni od japanske policije i vojske.

Časopis za djecu Jaglaci izašao je u Brodu 1941. godine. Imao je 16 stranica malog formata, a u tom prvom i jedinom broju objavljeno je 56 učeničkih radova. Drugi broj nije ni izašao jer su Nijemci umarširali u grad. Tiskar koji je tiskao list Hinko Schulman i glavni sponzor lista brodski trgova Vilko König odvedeni su i ubijeni u Jasenovcu jer su bili Židovi.

Međunarodni monetarni fond započeo je svoje financijske operacije 1947. godine.

Na atolu Bikini u Tihom oceanu 1954. godine detonirana je hidrogenska bomba Castle Bravo snage 15 megatona, koja je uzrokovala jednu od najgorih radioaktivnih kontaminacija u povijesti nuklearnog testiranja.

1966. godine Sovjetska svemirska sonda Venera 3 sletjela je na Veneru postavši prva letjelica koja se spustila na drugi planet.

Početak trodnevne bitke za Pakrac dogodio se na današnji dan 1991. godine.

Bosna i Hercegovina 1992. godine proglasila je neovisnost od Jugoslavije.

Satelit za promatranje Zemlje Envisat, koji je s masom od 8.2 tone najveći europski satelit, lansiran je 2002. godine raketom Ariane 5.

Rođeni na današnji dan su: poljsko-francuski skladatelj Frédéric Chopin  (1810.), Georg Simmel, njemački filozof i sociolog (1858.), Petar Skok, hrvatski jezikoslovac i romanist (1881.), hrvatski književnik, prevoditelj i jezikoslovac Julije Benešić (1883.), Archer John Porter Martin, britanski kemičar i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju (1910.), Josip Tabak, hrvatski prevoditelj, pisac, esejist, novinar i književni kritičar (1912.), američki pjevač i glumac Harry Belafonte (1927.), Špiro Guberina, hrvatski glumac (1933.), Jensen Ackles, američki glumac (1978.), Justin Bieber, kanadsko-američki pjevač (1994.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Uskrsna poruka i čestitka požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića

Uskrsna pastirska poruka i čestitka nadbiskupa mons. Đure Hranića

Leoni Pavlešin i Davidu Aračiću A norma, Marku Lipovcu B norma za ulazak u reprezentaciju Hrvatske

VIJESTI

"USTANI, UZMI NOSILJKU I POĐI KUĆI!" (Mt 9,6)

Uskrsna poruka i čestitka požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Za Robija se ujedinila rukometna Slavonija i Baranja

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa