Dodik tvrdi da Hrvatska izmišlja problem onečišćenja koje proizvodi rafinerija u Bosanskom Brodu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je kako ne postoji nikakav problem u radu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja onečišćuje okoliš i u susjednom Slavonskom Brodu. Predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović optužio je da je o tome netočno informirala ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u veljači u Münchenu.

Autor: bportal | Datum objave: 02.03.2017


 Uoči odlaska u Moskvu gdje bi se u četvrtak trebao sastati s Lavrovom Dodik je ruskoj agenciji Sputnjik kazao kako će uz političke teme biti riječi i o brodskoj rafineriji koja već godinama ispušta štetne tvari koje onečišćuju zrak izravno utječući na kvalitetu života u Slavonskom Brodu, piše HRT.

"Razgovarat ćemo i o nedavnom sastanku koji je gospodin Lavrov imao sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, na kome se govorilo o rafineriji u Brodu. Hrvatska strana uporno nastoji prikazati problem koji ne postoji i tako animira ne samo njihova tijela već i europske", izjavio je Dodik.

Hrvatska predsjednica i ruski ministar vanjskih poslova su se na sastanku u Njemačkoj dogovorili o mjerama koje bi trebalo poduzeti kako bi bosanskobrodska rafinerija koja je u vlasništvu ruskog naftnog diva "Zarubežnjefta" smanjila emisiju štetnih plinova čime bi se utjecalo na smanjenje onečišćenja okoliša.

Konkretno je dogovoreno da se provede postupak plinoficiranja pogona rafinerije što bi smanjilo proizvodnju štetnih tvari tijekom prerade sirove nafte.

Pretrpostavka za to je spajanje na plinovod u Hrvatskoj odnosno u Slavonskom Brodu no vlasti RS takvo što godinama odbijaju a Dodik je opetovano isticao kako tamo "ne žele plin iz Hrvatske" odnosno kako će raditi na dodatnom spajanju s plinskom mrežom Srbije iako takav priključak u BiH već postoji kod Zvornika.

Dodik i njegova vlada snažno su lobirali kako bi jedan krak ranije planiranog ruskog  plinovoda "Južni tok" ušao u RS iz Srbije. Iako je taj projekt odavno zamrznut zbog otpora EU-a vlasti u Banjoj Luci nisu prestale blokirati spajanje na plinsku mrežu Hrvatske unatoč činjenici da je vlada Federacije BiH jasno istaknula kako je strateški interes cijele države upravo takav projekt jer bi se time smanjila ovisnost o ruskom plinu.

Zbog protivljenja vlasti RS propao je i grant EU od milijun eura namijenjen izradi studije izvodivosti izgradnje plinovoda Slavonski Brod-Bosanski Brod-Zenica.

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet