Dodijeljena županijska priznanja za 2021. godinu, Tadi Opačku posthumno nagrada za životno djelo

U velikoj vijećnici Županijske uprave danas je upriličena svečanost dodjele županijskih nagrada i priznanja za 2021. godinu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.12.2021


 

Okolnosti su diktirale da zbog nepovoljne epidemiološke situacije uobičajena proslava Dana Brodsko-posavske županije u travnju bude odgođena, pa je svečanost dodjele upriličena u prosincu. Današnjoj svečanosti, uz dobitnike županijskih priznanja i nagrada, nazočili su i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, župan Danijel Marušić, potpredsjednik Županijske skupštine Berislav Balen i zamjenik župana Marko Šimić.

"Vaš doprinos dolazi iz zaista različitih područja; iz zasluga u Domovinskom ratu, iz zasluga svakodnevne brige o sigurnosti i zaštiti imovine građana RH, zbog sjajnih gospodarskih i poduzetničkih rezultata, zbog noviteta na području OPG-ova, uspješnog obrtništva, zbog uspjeha u području kulture i športa. Vi predstavljate različita područja našeg života, no svima vam je zajednički uspjeh po kojemu vas cijenimo. Drago mi je da su ti uspjesi prepoznati i od strane građana Brodsko-posavske županije koji su vas predložili za ove nagrade te vam od srca čestitam." -kazao je u današnjoj prigodi predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.

Čestitke dobitnicima uputio je i župan Danijel  Marušić :"Drago mi je biti ovdje i čestitati vam na priznanjima i zahvaliti što ste dio vašeg života ugradili u boljitak Brodsko-posavske županije. Doista sam ponosan i kao čovjek i kao župan što imamo ovakve sugrađane te mi je drago što se možemo upoznati i podružiti u ovim teškim, ali predblagdanskim vremenima."-kazao je župan Marušić.

Plaketa Brodsko-posavske županije u 2021. godini dodijeljena je:

 • Policijskoj upravi brodsko-posavskoj za izniman doprinos i nesebično zalaganje u zajedničkoj borbi protiv bolesti Covid-19, rješavanje problema s „migrantskom krizom“, obavljanje svih aktivnosti i zadaća u interesu zaštite građana Republike Hrvatske i njihove imovine, uspješnog rada na poslovima sigurnosti u prometu te neprekidne borbe protiv općeg kriminaliteta. Nagradu je preuzeo načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić.
 • Đuro Đaković Montaži d.o.o. za uspješno organiziranje rada i poslovanja  i postignute rezultate u proizvodnji čeličnih konstrukcija i cijevnih sustava, montaži energetskih, petrokemijskih i industrijskih postrojenja, mostova i čeličnih konstrukcija te ostvarenim iznimno dobrim poslovnim i financijskim rezultatima. Nagradu je preuzeo član Uprave Darko Katić.
 • Hidromont industrijskoj montaži d.o.o. za uspješno poslovanje i ostvarene financijske i poslovne rezultate u području graditeljstva i to kroz gradnju stambenih i nestambenih zgrada od temelja do krova, proizvodnju i montažu metalnih konstrukcija, te montažu industrijskih postrojenja. Nagradu je preuzeo direktor tvrke Slavko Stojanović.
 • Elektroinstalater monter obrtu, Sibinj za ostvarene iznimno dobre financijske i poslovne rezultate na izgradnji elektroenergetskih objekata, mreža, dalekovoda i trafostanica. Veliku pozornost posvećuje se energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Nagradu je preuzeo vlasnik obrta Đuka Safunđić.
 • Astronomskom društvu „Gea x“ Slavonski Brod za izniman 30-godišnji doprinos u proučavanju i populariziranju astronomije i STEM, promicanju vrijednosti i značaja tehničke kulture i suvremenih dosega znanosti uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija i znanja. Nagradu je preuzeo predsjednik Društva Rade Kovačević.
 • Književnom likovnom društvu „Rešetari“ za poseban doprinos u kulturno-umjetničkom radu, promicanju ugleda Brodsko-posavske županije i izvan granica Republike Hrvatske kroz organizaciju likovnih izložbi i kolonija, književnih sekcija, nastupa pjesnika te drugih oblika kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Nagradu je preuzeo predsjednik Društva Ivan De Vila.
 • Kulturno-umjetničkom društvu „Tamburica“ za uspješno 50-godišnje djelovanje i izniman doprinos u očuvanju tradicije tamburaške glazbe i kulturne baštine hrvatskog naroda, te promicanje kulturnog amaterizma na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini o čemu svjedoče brojni nastupi, gostovanja i priznanja.Nagradu je preuzela gospođa Ivana Solić.

     Kovanica od zlata dodijeljena je fizičkim osobama, a ove godine

 • Damiru Konradu iz Slavonskog Broda, dragovoljcu Domovinskog rata i 50 % hrvatskom ratnom vojnom invalidu za sudjelovanje u Domovinskom ratu i iskazanu hrabrost u obrani Brodsko-posavske županije, aktivnom sudjelovanju u radu udruga proizašlih iz Domovinskog rata te zalaganju u promicanju i očuvanju digniteta Domovinskog rata.
 • Pavlu Filipoviću iz Nove Gradiške, predsjedniku Udruge HVIDR-a i 80 % hrvatskom ratnom vojnom invalidu za izniman doprinos u stvaranju i obrani Republike Hrvatske, nesebičnu skrb o braniteljskoj populaciji, aktivno pružanje pomoći stradalnicima Domovinskog rata, te organizaciju i vođenje
 • Ivanu Zečiću iz Starog Petrovog Sela, nositelju OPG-a za uspješno poslovanje i ostvarene poslovne rezultate u području poljoprivrede i stočarstva te promicanju razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
 • Mariji Hodak iz Bickog Sela, nositeljica OPG-a za ostvarene rezultate u povrtlarskoj proizvodnji i uspješnu proizvodnju povrtnica od presadnica do finalnog proizvoda.
 • Dariji Vlajnić iz Slavonskog Broda, glumici, lutkarici i producentici u umjetničkoj organizaciji Kazališne družine „Ivana Brlić-Mažuranić“ za izniman doprinos i obilježavanje 20. godišnjice umjetničkog rada kroz glumački, pedagoški i producentski rad.
 • Borisu Franjiću iz Donjih Andrijevca, obrtniku za uspješno poslovanje i ostvarene poslovne rezultate u proizvodnji namještaja, proširenje proizvodnog i izložbenog prostora te aktivno sudjelovanje u radu Udruženje obrtnika Slavonski Brod i Obrtničkoj komori Brodsko-posavske županije.
 • Korneliji Kvesić iz Slavonskog Broda, sportašici i predsjednici Košarkaškog kluba „Brod“ za izniman doprinos promicanju i razvoju sporta, osobito poticanju i motiviranju mladih za uključivanje u različite sportske aktivnosti, ostvarene osobne sportske rezultate kao vrhunske sportašice, profesionalne košarkašica sa 170 nastupa za reprezentaciju, ali i uspješne trenerice košarkaške ekipe.

Nagrada za životno djelo (Zlatni grb Brodsko-posavske županije) ove godine dodijeljena je Tadi Opačku – posthumno – za ustrajnost i sve pretrčane ultramaratone kojima je prenosio ime Hrvatske i grada Slavonskog Broda, za nesebičnu humanost i požrtvovanost,  iznimnu upornost i hrabrost u borbi protiv ovisnosti.

Riječi zahvale u ime svih dobitnika nagrada i priznanja Brodsko-posavske županije uputila je supruga dobitnika nagrade za životno djelo - Monika Opačak.

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza