Do 11:30 sati u Brodsko-posavskoj županiji slabiji odaziv od državnog prosjeka

Hrvatska bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti ima tri milijuna i 660 tisuća birača. Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati, a glasati se može samo u mjestu prebivališta.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.05.2021
Do 11:30 sati u Brodsko-posavskoj županiji slabiji odaziv od državnog prosjeka


 Na lokalnim izborima u nedjelju, 16. svibnja, predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica.

Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima će građani birati vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike. Doda li se tome suočavanje s pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa na Banovini, jasno je zašto se lokalni izbori smatraju vrlo zahtjevnima za provedbu.

Izborna tijela, koja su uz epidemijske mjere u srpnju prošle godine uspješno provela izbore za Sabor, danas to trebaju ponoviti, ali i omogućiti glasanje na potresom pogođenoj Banovini. Naime, izvan funkcije je 25 biračkih mjesta, pa su na njihova mjesta u tjednu prije izbora postavljeni šatori.

DIP je objavio podatke o izlaznosti do 11:30 sati - po prikupljenim podacima glasanju je do tog vremena pristupilo 15,47 posto birača. Na prošlim je lokalnim izborima do tog vremena glasalo nešto više, 15,98 posto birača. 

Sada je najviše birača izašlo u Ličko-senjskoj županiji - 20,67 posto, a najmanje u Međumurskoj županiji - 13,52 posto. Izlaznost u Brodsko-posavskoj županiji ponovo je ispod prosjeka države i iznosi 13,71 posto. Manje je to nego prije 4 godine kada je na izbore do 11:30 izašlo 14,93 posto birača.

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“