Djed Božićnjak u gradu

Kako se narod voli izraziti pa reći „evo okrenula godina za tili čas“, tako nam opet dođoše predblagdanski i blagdanski dani koje svi skupa proživljavamo u posebnom duhu i ozračju.

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 04.12.2014


Moj prošlogodišnji članak na ovu tematiku počeo je sa mišlju „Razmišljam, dakle živ sam“ za razliku od prije godinu dana za početak se promjenila jedna mala, ali bitna stvar. Više ne razmišljam, jer s obzirom na cjelokupnu situaciju ta radnja previše umara i baca u rikverc. Ali pokušavam svim silama ostati živ iz razloga jer je i to ogroman uspjeh u našoj sitnoj, ali dinamitnoj domovini, koju mnogi zapadnjaci nazivaju „smećem“ poradi financijskih razloga, a vjerujem da i mišljenje većine vas nije daleko  od navedenog. Mada im osobno ne dajem za pravo da nam sude jer nisam siguran niti koliko su njihovi silni milijuni „krvavi“, a koliko steknuti čistim i savjesnim radnjama ali otom potom i sve u svoje vrijeme.

Dakle, prva je nedjelja adventa oliti vam došašća, pa da prvo podvučemo crtu i utvrdimo kako stvari stoje sa prošlogodišnjim željama koje su upućene sjedom bradatom stvoru kojeg nazivamo djed Božićnjak. Prvo sam ga molio da mi se sa sanjkama ne zaleti u dimnjak kuće i napravi zadnje sranje za kraj godine. Pa sam ga zatim pilio da smanji cijene goriva, plati mi račune i po mogućnosti poveća plaću i naravno plati zaostale rate kredita za auto. Ima još toga i previše da bi se nabrajalo! Uglavnom kad podvučemo onu već spomenutu crtu ipak je bio fer pa mi je ispunio barem prvu želju, a to je ona da mi je dimnjak kuće još uvijek na mjestu u vertikali, sve u svemu ajd  bar nešto jer od ostalih želja ostalo samo na željama i pokojem pozdravu.

Pošto je  moj optimizam za bolje sutra ogroman a ogroman je iz više razloga. Evo i nekih da vidim da li smo bar složni u slaganju. Upalim navečer telku kad naravno iz nje odmah prijeti naš vrli politički premijer i tvrdi kako će nam još nekoliko narednih godina biti još gore, pa sam najveće nade polagao u kraj svijeta ali očito sam i tu popušio, preživio sam ih već nekoliko ali nakon toga odmah zaključih kako bi trebao biti sretan za situaciju kako mi je danas jer ipak dolazi i gore od goreg. Pa eto ti odmah nakon njega Gonga, Dip-a, Puls-a i ostalih raznoraznih agencija koje trube o nadolazećim predsjedničkim a ubrzo i parlamentarnim izborima. Znači, jagnjetine, prasetine i ostalih delicija u kampanji neće nedostajati pa shodno tome niti gladni nećemo biti. A sve to samo zato što posjedujemo osobnu kartu a posljedično tome i glas koji možemo usmjeriti nekome ili nečemu, da li može jeftinije, čini mi se da ne mada nas u konačnici to sve košta skuplje nego Svetog Petra kajgana ali neka kruha i igara i sreći nema kraja.

Odvuče ja opet nesvjesno temu na političku scenu, pa vratimo se malo na želje i pozdrave bradatim djedovima. Moj leteći djede prošle godine si me zajebo po tko zna koji puta pa te ove neću žicati ništa mimo zdravlja, daj ti meni zdravlja, preživljavati sam već naučio pa eto da ne dajemo jedan drugome lažnu nadu u bolje sutra jer teško je i u filmovima biti kao naš premijer i njegova vrhuška, kao što rekoh izbora je kod nas povazdan pa gladni nećemo biti.

Eto nam za koji dan i Sv. Nikola. Moj Nikola za mene manje više, želja gore dolje ali na jednom ti odajem priznanje. Svake godine si uveseljavao nalazio na razne načine riješenja kako usrećiti one najmanje. One koji to najviše zaslužuju pa te i sad molim da zajedno sa tatama i mamama opet nađeš načina kako usrećiti male klince i klinceze jer ipak su oni koji usrećuju i sve nas skupa.

SRETNI NADOLAZEĆI BLAGDANI TEBI DJEDE I SVIMA KOJI ČITAJU OVE MOJE ŠKRABOTINE.

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje