Djeci ni u kojem slučaju ne davati petarde i drugu pirotehniku

Od sutra pa do 8. siječnja policijska akcija "Mir i dobro"

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 13.12.2019
Djeci ni u kojem slučaju ne davati petarde i drugu pirotehniku


 Već tradicionalno i ove godine na razini Ministarstva unutarnjih poslova, slijedom toga i na području Policijske uprave brodsko-posavske, od 13.prosinca 2019. do 8.siječnja 2020. provodi se Operativna akcija “Mir i dobro“, cilj je sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Na razini MUP-a prošle godine za vrijeme ove akcije kao posljedica nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđene su 23 osobe, od kojih je 7 teško, ozlijeđeno je 6-oro djece, od kojih 5 teško. Zbog nezakonita posjedovanja oružja, streljiva i uporabe pirotehničkih sredstava oduzet je 41 komad raznog oružja, 2.121 komad streljiva raznog kalibra, 6 kg eksploziva, 7 komada raznih eksplozivnih sredstava(bombe i sl.), te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava.

-Prošle godine na području PU brodsko-posavske za trajanja operativne akcije "Mir i dobro“ nisu evidentirana ozljeđivanja osoba od uporabe pirotehničkih sredstava. Četiri osobe su prijavljene zbog počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a tri osobe prijavljene su za dva prekršaja zbog povrede Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Policijski službenici PU brodsko-posavske u policijskim odorama i civilu i ove godine će intenzivirati preventivne i represivne aktivnosti u svim segmentima svoga rada. Također će u suradnji sa inspektorima zaštite od požara, oružja i eksploziva Odjela inspekcije, Službe civilne zaštite Slavonski Brod, provoditi nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava. Točno su utvrđene sankcije i druge mjere za prekršitelje odredbi uporabe pirotehnike, ali je najvažnije od svega to da djeci nipošto ne treba davati bilo kakvu pirotehniku-rečeno je u PU brodsko-posavskoj povodom početka akcije "Mir i dobro".

Za vrijeme održavanja adventa na trgovima, a pri održavanju raznih koncerata, sportskih, kulturnih i drugih manifestacija, na otvorenim javnim prostorima, zatvorenim prostorima (trg, korzo, trgovački centri i dr.) u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, općinama i drugim mjestima na području ove PU, policijski službenici će iste obilaziti i nadzirati, obilazit će i vjerske objekte, prilikom misnih slavlja i drugih vjerskih okupljanja građana. Policija će isto tako sprječavati i procesuirati počinitelje kaznenih djela i prekršaja, posebice recidiviste i počinitelje težih kaznenih djela (razbojništva, teških krađa, dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, krađa i drugih kaznenih djela). U okviru suradnje sa predstavnicima odgojno obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, dogovoreni su termini održavanja edukacija na temu pirotehničkih sredstava, koje su policijski službenici već održali te i dalje održavaju u školama, ukazujući učenicima na opasnosti i štetne posljedice koje mogu nastati u slučaju nestručnog rukovanja pirotehnikom.

U području prometa se očekuje veći broj vozila i građana koji dolaze iz inozemstva, sa tim u vezi i pojačan promet na graničnim prijelazima. Policijski službenici će pojačano nadzirati promet, zato apel svim sudionicima u prometu na oprez, strpljivost i toleranciju, da pozitivnim ponašanjem doprinesu sigurnosti u prometu.

Zadnje vijesti

Održana šesta Mićina ajvarijada

Danas utakmice 5. kola u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Brod / Požega

Jedna osoba preminula, sedam novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“