Najzgodniji brodski glazbenici

Intervju s najosebujnijim brodskim glazbenicima, koji plijene pažnju gdje god se pojave. Pročitajte vrlo zanimljiv razgovor, bez cenzure! Dečki su nam se za početak predstavili u svom stilu: Ja sam najbolji vokal Brodsko – posavske županije Silvijo Safundžić – Sićo, a ja sam najbolja ritam – gitara, solo gitara i najbolji prateći vokal Andrej Štos – zvani Štos.

Autor: Daniela Kuzmić | Datum objave: 06.04.2013
Sve što vas je ikada zanimalo o ovim dečkima, možete saznati kroz ovaj intervju. Bez dlake na jeziku pričaju o svojim počecima, naplaćivanju ulaznica za koncert kojeg nije niti bilo, gdje traže inspiraciju za pjesme, koliko grudnjaka imaju u kolekciji i još puno pikanterija. „Kokoš“ je ponovo oduševila i nasmijala!

Kada je osnovana vaša „Kokoš“?

Sićo: Osnovana je 1993. godine, točno prije 20 godina, na naselju Lutvinka, u caffe baru Lutvinka. Tada smo se zvali „Mali biciklizam“ i iste te godine smo izdali svoj singl Imaš ti cigaru? i promijenili ime u Digitalna kokoš. Do promjene imena je došlo zbog digitalizacije.

Jeste li imali kakvih suradnji?

Da, Davor Gajšek – Gajo je bio, ali s njim nismo bili zadovoljni. Jednostavno se nije uklopio, jer je bio stariji, on je išao u treći razred osnovne škole, a mi u drugi i razlike su bile nepremostive. I najveća razlika je bila ta što je on znao svirati, a nam to nije odgovaralo. Mi smo se od početka furili na ET, Kasandru i ostale, pa smo imali ideju da budemo jedan debeli, jedan mršavi (kao ovi u ET-u) i jedna cura da nam pjeva. Takav nastup smo imali u Rupi, ali je dotičnoj curi drhtao glas i bila je totalka, potjerali smo je.

Gdje je bio vaš prvi nastup?

U specijalnoj školi (OŠ Milan Amruš), naplaćivali smo ulaz na koncert, ali uopće nismo svirali i pjevali, išli smo na prevaru. Naši su svi nastupi jako zapaženi i ne bismo izdvojili niti jedan posebno.

Štos sa suzom u oku kaže kako se ne sjećaju nastupa baš previše, jer su često puta popili koju više, ali da su svakako bili prekrasni.

Što se točno događalo na čuvenom nastupu na Korzu kada je kokoš izazvala pravu buru?

To je bila obljetnica dvadeset godina od osnutka Digitalne kokoši. Mi smo izašli iz limuzine, ispred nas crveni tepih od dvadeset metara, kukuruz, žive kokoške, seljačka kola, narodne nošnje, novinari…Bili smo prvi gay par koji se oženio u Tvrđavi. No, nije sve teklo glatko, pa nam je Udruga za zaštitu životinja (u antilop cipelama) uzela kokošku, ali smo saznali da je na kraju kokoš pobjegla od njih. Toliko o njima!

Koja je vaša pjesma najzapaženija do sada?

Definitivno Rafinerija, čak je i djeca vole slušati. A pjesma Imaš ti cigaru, isto je uspješna jer nam je to prva pjesma i dosta nas po tome znaju. Ali lako za pjesme, mi smo svejedno uvijek zapaženi jer smo obojica jako zgodni i markantni.

Kakav je vaš odnos s obožavateljicam?

Super, Štos je u braku i ima dvoje djece, ali mi ne volimo o tome puno pričati, samozatajni smo. Imamo dosta grudnjaka i gaćica i dva korištena uloška. Kolekciju svega toga držimo u sefu, iznad klavira u Štosovom stanu, iza slike od Ivana Lackovića Croate.

Gigitalna kokošPjesma Na Lutvinci je ostvarila zapažen uspjeh!

Mi smo obradili pjesmu Na Lovrincu i tako je nastala ova pjesma. Djeca s Lutvinke vole ovu pjesmu. Ali osim toga moram reći da smo pjevali i crkvene duhovne pjesme, isto naše autorske. Mi sviramo samo naše pjesme, jer nam nije izazov skidati tuđe pošto Štos skida sve iz prve.

Citiramo Štosa: „Aj ti majsotre smisli svoje, a znaš tri akorda! Toliko o tome!“

Sićo se ubacuje u razgovor i kaže kako u dvadeset godina njihovog postojanja nije bilo koncerta gdje nije bilo ljudi i kako pune sve dvorane.

Kako se kod vas dijele poslovi, pola pola ili Štos dobiva više?

Sve je na pola!

Sićo mijenja temu i vraća se na Rafineriju za koju kaže da je nastala u wc-u dok je imao kašastu stolicu. Smrdi, smrdi, užasno smrdi!

Koja je vama najdraža pjesma?

Nemamo pojma!

Štos dodaje kako traži inspiraciju u špajzi i da je tamo nastala i pjesma Komšinica. Na pitanje tko je komšinica, ne žele dati odgovor, jer hoće da to ostane među njima. Lutvinka je i dalje ovijena velom tajne.

Dodaju kako im sve koncerte snima prijatelj Veco i čuvaju ih u arhivi. Zahvaljuju se na pomoći dizajnerici Tayi, koja im je šivala kostime za nastup na Korzu. Dečki su na intervju došli s dizajnerskim naočalama Kristine Šalinović čija je cijena petnaest kuna, na što Štos dodaje kako je siguran da nema njenog potpisa da bi bile svega dvije kune. Pohvalili su se distribucijom majica, tangi i kondoma i njihovom jos bržom prodajom, na što su jako ponosni. Majice su prodavali po vrlo pristupačnoj cijeni od 39,97 kn.

Osim glazbe, imate svoje stalne poslove?

Sićo: Ja se bavim ugostiteljstvom, vodim caffe bar Mario i molio bih vas da navratite na vrhunsku talijansku kavu – Franck! U Nazorovu kod Siće na piće!

Štos: Ja sam poštar. I stignem sve obaviti i na poslu i u privatnom životu. Da napomenem kako smo mi došli do tih poslova upravo zbog glazbe kojom se bavimo i svojom popularnošću. Poslodavcima je čast što radimo za njih.

Novi singl Digitalne kokoši zove se Slana soba, a govori o djevojci koja je slatka kao slana soba. Digitalci ne pišu ljubavne pjesme, jer žele biti drugačiji i ne podliježu trendovima.

Štos napominje kako je za vrijeme trajanja ovog intervjua mogao napisati nekoliko pjesama, puno kvalitetnijih od Olivera Dragojevića, ali da njemu to ipak ne treba. Na pitanje što misli o Jeleni Rozgi Sićo odgovara da je bolje da je ostala balerina, a Štos o Severini ne misli ništa! Dečki ne slušaju cajke, ali su Sići duboko ostale urezane riječi: „e moj kume, čelave ti gume, sjedišta se tresu u tvom mercedesu...“.

Imaju li Digitalci uzore?

Štos: Meni je Maradona uzor i bolji mi je uvijek bio od Pelea.

Sićo: Meni je Vladimir Nazor uzor!

Dečke nećete često sretati po brodskim klubovima, jer izbjegavaju pojavljivanje u javnosti, naime teško podnose teret slave! Štos je ponosan na svoju suprugu koja ga podržava u svemu što radi, i napominje kako će mu supruga za koji dan diplomirati i postati njihov osobni manager. Nije dolazilo u obzir da je prije diplome zaposle, jer surađuju samo sa školovanim ljudima.

U planu je album koji je već trebao ići u realizaciju, no zbog tehničkih problema to je odgođeno. Imaju već cijelu viziju svega, ali im je važno da humor bude u prvom planu, što je dosta teško izvesti. Oni sebe smatraju najgorim glazbenicima i ne znaju kako će ih uopće netko puštati na radio postajama i slušati. Imaju već dosta ponuda i dogovorenu suradnju s vrhunskim redateljima. General Woo je ponudio gostovanje na njihovom albumu i u planu je vrhunski režiran spot.

Imate li nekih zanimljivih događaja u vašoj bogatoj karijeri?

Imamo jednu rođendansku zabavu na koju nas je pozvao tata od dečka koji je slavio rođendan. Morali smo u 10 ujutro uletiti s kokoškom u njegovu sobu dok je spavao i odsvirati neku pedersku pjesmu. Bilo je ludo!

Zanima li vas politika?

Mi smo umjetnici i ne bavimo se politikom. No, sigurni smo kada bi se kandidirali na ovim izborima da bi pobijedili. Oni na predizbornim skupovima ne mogu napuniti Radnički dom, a mi bi napunili stadion.

Brođani Digitalce mogu gledati ove nedjelje na SBTV-u  u emisiji Nedjeljom zajedno. Svirati će nekoliko pjesma s dečkima iz Chaos Addicta,  Vladimir Jevicki na gitari, Marijan Vuko na klavijaturama i Tomislav Marić na bubnjevima, te gospodinom iz Ludilo mašine, Miroslavom Županićem – Županom, zvanim Krleža. Uz već neke dobro poznate hitove premijerno će biti predstavljena njihova nova pjesma Slana soba (pjesma govori o jednoj djevojci koja je slatka kao slana soba).

Imaju poruku za mlade koji su na počecima svoje glazbene karijere: Vježbajte, budite uporni i trudite se, ali znajte da nikada nećete biti bolji od nas!

A nisu zaboravili ni svoje obožavateljice, kojima su poručili: Kada bacate grudnjake, bacajte dvojke, jer nam trojke ne odgovaraju!

{youtube}05LaCUUziSE|640|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U posljednja 24 sata 5 novooboljelih u županiji

Brodsko-posavski HSS-ovci obilježili 92. godišnjicu smrti Stjepana Radića

Predstavljen Plan djelovanja civilne zaštite

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu