Devetu godinu za redom u Trnjanima manifestacija "Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji"

KUD „Lovor“ iz Trnjana u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, već devetu godinu za redom organizira manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji".

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.10.2019
Devetu godinu za redom u Trnjanima manifestacija "Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji"
 Priredba će se održati u subotu, 19. listopada 2019. godine u Trnjanima kod Slavonskog Broda (Sportska dvorana, Ulica Sv. Marka 45) s početkom u 19:30 sati.

“U programu želimo predstaviti rekonstruirane, novo izrađene ženske i muške narodne nošnje, kako Hrvatske, tako i ostalih zemalja regije. Cilj ove manifestacije, koja je jedina ovakve vrste u Hrvatskoj, je potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji”, kaže Nataša Malešević, tajnica KUD-a "Lovor".

Revija je natjecateljskog karaktera. Stručni žiri, koji se sastoji od etnologa i folklorista, dodijelit će tri nagrade pojedincima, grupama i udrugama koje su sudjelovale u izradi nošnji.

Pravo predstavljanja na reviji imat će nošnje za koje stručni žiri prethodno procijeni da zadovoljavaju potrebne stručne i estetske kriterije.

Na manifestaciji su se 2018. godine natjecale narodne nošnje iz 6 zemalja i narodne nošnje 3 nacionalne manjine. Ove godine očekuje se još veća lepeza narodnih nošnji! 

Budući da je samo natjecanje međunarodnog karaktera i ovogodišnji stručni žiri je šarolik. 

Članovi stručnog žirija "Obnavljamo baštinu" 2019. godine:

  1. Vladimir Janevski, dr.sc.etnomuzikolog, Skopje, Makedonija (predsjednik žirija)
  2. Josip Forjan, prof. Kulturni centar Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji, Zagreb, Hrvatska (član žirija)
  3. Ivan Terzić, diplomirani etnolog, Beograd, Srbija (član žirija)

Uz pojedince, grupe i udruge koje će sudjelovati u natjecateljskom dijelu revije, program će biti obogaćen nastupima folklornih, pjevačkih te tamburaških skupina:

  1. KUD „Sljeme Šestine“, Zagreb
  2. ŽVS „Oštrokondže“, Solin
  3. KUD "Lovor" Trnjani
  4. KUD "Lovor" Trnjani dječja skupina
  5. Svirači tradicijskih instrumenata: Mario Gusak, Fran Krznarić

“Pozivamo Vas da 19.10.2019. budete u Trnjanima već od 19:00 h, kada će se odigrati veliko „Kolo u kesteniku“, u kojem sudjeluju svi izvođači, a pridružit ćete nam se i Vi, naši dragi posjetitelji. Od 19:30 h uživajte u bogatom programu! Vidimo se u Trnjanima”, pozivaju u KUD-u “Lovor”

 

Zadnje vijesti

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija bez novooboljelih osoba od Covid-19

U Budainka Koloniji zadovoljni sa sezonom u 1. ŽNL

FOTO GALERIJA

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“