Desetak sati Brođani bili izloženi visokim koncentracijama štetnih plinova

Jučer je desetak sati trajalo alarmantno onečišćenja zraka u Sl. Brodu!!! Jutros od 7 00 su mjerene visoke satne koncentracije sumporovodika, sumporov dioksida, benzena i lebdećih čestica PM2.5 na mjernoj postaji na Jelasu.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 18.11.2013


 Na žalost, još uvijek nemamo podatke s pokretne (zamjenske) postaje tako ne znamo da li u istočnom dijelu grada ta agonija možda trajala i duže.

 
"Dok Jelašćani, pa i stanovnici Budainke razlogom su tražili pomoć. Ali odgovor ako su i dobivali, bio je: danas je nedjelja! Još kakva crna nedjelja! No, još uvijek se ne zna, da li je riječ o novom akcidentu ili o nečem drugome? Pretpostavljati je da je najvjerojatnije ovo je novi incident u prekosavskoj rafineriji!!! Tko zna koji u ovoj godini?", kaže Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative.
 
Mjerena je koncentracija sumporovodika i iznad 42 µg/m3 (granična vrijednost 7 µg/m3), a sumporov dioksida iznad 500 µg/m3 (granična vrijednost 350 µg/m3). Uz to deset sati kontinuirano satna koncentracija sumporovodika bila je oko i iznad 10 µg/m3! Također u isto vrijeme 4 puta je satna koncentracija sumporov dioksida bila iznad granične vrijednosti! Što dosada nije bio slučaj u Sl. Brodu. 
 
Posljedično su i koncentracija benzena i lebdećih čestica PM2.5 kontinuirano desetak i više sati bili, a još uvijek su iznad granične vrijednosti na godišnjoj razini!!! Trenutačno satna koncentracija benzena je 16,2 µg/m3, a lebdećih čestica PM2.5 93,1 µg/m3, dok su spomenute granične vrijednosti (na godišnjoj razini) 5 µg/m3, odnosno 25 µg/m3. Zabrinjavajuće je i to da ipak je vidljiv i daljnji rast koncentracije i kod benzena, kao i kod lebdećih čestica!

Zadnje vijesti

Vinari Brodsko-posavske županije uspješno se predstavili u Splitu

Hrvatska u članstvu Ujedinjenih naroda

Zbog norijade sutra će biti zatvoren promet u pojedinim gradskim ulicama

FOTO GALERIJA

Otvorena izložba fotografija zaštićenih područja Brodsko-posavske županije

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada