Deset novooboljelih od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

Već samo sazivanje izvanredne konferencije za medije Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije dalo je za naslutiti da ne vodi k dobrom. Stanje u vezi zaraze koronavirusa, ne samo na području Slavonije, nažalost, "prelilo" se i na područje Brodsko-posavske županije:u petak 3.srpnja navečer registrirano je 10 novooboljelih, pa, slijedom toga, situacija postaje pomalo alarmantna.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 04.07.2020
 Od tih 10 novoboljelih osmero je s privatnog događanja(svadbe od 26.lipnja) izvan Brodsko-posavske županije, i u "uzročno-posljedičnoj" vezi je s ranije oboljelima. S istog događanja u više županije, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Dubrovačko-neretvanska, Grad Zagreb i Osječko-baranjska zasad imamo sveukupno 26 oboljelih. 

 
-Dva preostala novooboljela kod nas nisu povezana s tim događajem. Nismo mogli decidirano zaključiti o čemu se radi. dolazi u obzir lokalna transmisija, drugim riječima pojavljuju se slučajevi u kojima se ne može utvrditi tko je izvorni pacijent. Ove brojke nisu konačne, nisu gotovi svi nalazi, jučer je uzeto puno briseva tako da očekujem da će brojke rasti-priopćio je, uz ostalo, na izvanrednoj presici dr.Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Dodao je kako u susjednim županijama također bilježe porast broja novooboljelih, s time da je dio njihovih kontakata također je s područja naše županije. -Neki od ovih pacijenata otkriveni su upravo na takav način, zbog vlastite odgovornosti, što je spriječilo daljnje širenje virusa- kazao je dr.Cvitković. Svi do sada registrirani oboljeli, neslužbeno, imaju blažu sliku kliničku sliku.
 
Ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice dr.Josip Samardžić kazao je kako se zbog novoregistriranih slučajeva oboljenja i usložnjavanja situacije u brodskoj općoj bolnici povećava količina posla. 
 
-Jučer smo uzeli preko 280 brisova, prekjučer 120, sveukupno posljednjih dana 500, zato molimo za strpljenje sugrađana i onih involviranih u taj proces, prije toga ritam je bio 20-ak briseva dnevno. "Hladni program' u brodskoj Općoj bolnici kojeg reaktiviramo posljednjih mjesec dana ići će malo sporije, dosad smo ga reaktivirali na 85 posto, to gotovo u cijelosti odgovara ljetnom načinu rada. Na jednoj strani dvorišta borimo se protiv virusa a u drugom pokušavamo na uobičajeni način ispuniti sve zdravstvene potrebe pacijenata. Taj proces otežava broj samoizoliranih zdravstvenih djelatnika, u županiji je ukupno 60-ak zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. Sustavi rade, ali molim za strpljenje, u ovom periodu najvažnije je naše ponašanje. Dok smo se ponašali odgovorno i poštivali preporuke, imali smo brojeve od nula do deset, a sada kad smo se opustili, brojevi se penju na dvoznamenkaste. Pozivam na samoodgovornost, budimo odgovorni zbog položaja i radnog mjesta, posebno apeliram na zdravstvene djelatnike koji se lako mogu zaraziti, ali i biti dalje transmitori-pripomenuo je dr.Samardžić.
 
U Županijskom Stožeru CZ slijedom svega navedenog, ali i inače, a da bi borba protiv koronavirusa bila krajnje učinkovita pozivaju građane i upozoravaju istovremeno na minimaliziranje javnih okupljanja kao potencijalnih izvorišta novih širenja zaraze Covida 19.
 
-Javna okupljanja postaju sve veći rizik u pogledu nekontroliranog širenja koronavirusa. Zatražili smo od lokalnih Stožera CZ da pojačaju nadzore nad većinom javnih okupljanja na njihovim područjima i o tome izvijeste do ponedjeljka Županijski Stožer CZ za poduzimanje mjera koje mogu ići i u tome smjeru da ograničimo odnosno zabranimo javna okupljanja na području Brodsko-posavske županije-prisnažio je na kraju izvanredne presice Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožera  CZ Brodsko-posavske županije. 

Zadnje vijesti

Preminuo Vinko Kuzmić, izgubio bitku s teškom bolešću

Brođani na svečanom obilježavanju 25. obljetnice VRO Oluja u Kninu

Filip Bungić novoj napadačko pojačanje Marsonije

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu