Deset gradonačelnika za deset godina u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 24. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.10.2019
Deset gradonačelnika za deset godina u Brodu
 1557. započela je gradnja mosta u Mostaru.

1882. Njemački bakteriolog Robert Koch otkrio je bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije nazvanu „Kohov bacil“.

1912. završeno je asfaltiranje tadašnjeg Mollinaryevog šetališta pokraj Save, na potezu od parobrodarske stanice, koja se nalazila u liniji današnje koncertne dvorane, do nadomak Franjevačkog samostana. Tada je postavljena i ograda, ubrzo popularno nazvana gelenderi. 

1924. nakon isteka mandata gradonačelniku Stjepanu Stevi Bubliću, biranom 1920. godine na pobjedničkoj komunističkoj listi za gradskog zastupnika, na njegovo mjesto postavljen je novi povjerenik vlade Radovan Golubić. On ostaje oko dva mjeseca. Iza njega je za vladinog povjerenika postavljen Blaž Markovac. On ostaje gradonačelnik 5 mjeseci. Potom kao birani gradonačelnik dolazi Vjekoslav Lojzek Tauchmann. No, krajem 1926. godine vlada ponovno imenuje povjerenika Jurja Jelačića. Jelačić će ostati gradonačelnik 14 mjeseci- u veljači 1928. godine za gradonačelnika Broda biran je Dane Prpić, ali samo do kraja godine. U siječnju 1929., netom po uvođenju diktature kralja Aleksandra, za gradonačelnika, koji se zove komesar, postavljen je Vjekoslav Tauchmann, da bi već u veljači 1929. godine za gradonačelnika bio izabran Vendelin Djanješić. On će gradonačelnikovati preko tri godine, do 21. srpnja 1932. godine kada na mjesto brodskog gradonačelnika Dolazi Henrik Duffek, sanitetski major i liječnik. U deset godina od 1924. do 1934. godine Brod je imao 10 gradonačelnika. 

1929. dogodio se Crni četvrtak, slom burze na Wall Streetu koji je započeo dvanaestogodišnju Veliku depresiju u SAD.

1945. Osnovani su Ujedinjeni narodi. 

1971. inicijativu brodskog ogranka Matice hrvatske održana je skupština pjevačkog zbora „Davor“, osnovanog u Brodu na Savi 1871. godine, a zabranjenog 1949. godine. Za predsjednika pjevačkog društva izabran je Ivica Fratrić, potpredsjednik Tugomir Marin i Mladen Poštenjak, a za počasne članove Dragutin Tadijanović, Dubravko Jelčić, Ljiljana Molnar Talajić, i Zdravko Tomac. 

1995. Hrvatsko filatelističko društvo u Slavonskom Brodu obilježilo 60 godina postojanja. Tim je povodom Centar pošta u Slavonskom Brodu pripremio filatelističku izložbu u izložbenoj dvorani Muzeja brodskog Posavlja.

2000. Gradsko poglavarstvo donijelo je odluku o otkupu izložbe „Stoljeće ratova na vratima Bosne“. To je prva izložba u povijesti grada koju je ijedno gradsko poglavarstvo otkupilo. Radilo se o 120 motiva Broda na starima razglednicama, koji su uništeni i devastirani u ratovima 20. stoljeća. Autor izložbe bio je Stribor Uzelac Schwendemann. 

2003. Concorde je izvršio posljednji komercijalni let. 

2007. Počela gradnja pelješkog mosta.

2012. U Slavonskom Brodu održan 3. kongres pilinara jugoistočne Europe. Organizatori kongresa časopis Drvo i namještaj Hrvatskog drvnog klastera i Europski Institut LHK iz njemačkog grada Risenheima. Više od 300 sudionika iz regije i Europe raspravljalo je o problemima s nestašicom sirovina i mjerama za opstanak ove branše na europskom tržištu.

2017. Policijski službenici su, na graničnom prijelazu Slavonski Brod, kontrolirajući vozila uočili sumnjive pakete u donjem dijelu vozila. Pretragom su utvrdili da su dva makedonska državljanina u 24 paketa ilegalno prevozili 6,5 kilograma opojne droge heroin.

2017. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović boravila u Slavonskom Brodu gdje je s odgovornima razgovarala o onečišćenju zraka u Slavonskom brodu i okolici, odnosno kako smanjiti onečišćenje zraka na najmanju moguću mjeru, .

Rođeni: Tito Gobi, talijanski operni pjevač (1913.), hrvatska operna pjevačica Srebrenka (Sena) Jurinac (1921.), Milivoj Slaviček, hrvatski pisac (1929.), američki glumac Kevin Kline (1947.), Roman Abramović, ruski naftni magnat (1966.), Wayne Rooney, engleski nogometaš (1985.).

Umrli: Ivan Dežman, hrvatski književnik i liječnik (1873.), Ernst Barlach, njemački kipar i književnik (1938.), Ino Perišić, hrvatski dirigent i skladatelj (1987.), Gene Roddenberry, tvorac zvjezdanih staza (1991.), Rosa Park, borac za građanska prava američkih crnaca (2005.), Boris Magaš, hrvatski arhitekt i akademik (2013.).

Zadnje vijesti

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

U javnosti se svađali, tukli i opijali

Policajci isključili iz prometa vozača s 3,18 promila

VIJESTI

Novi autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika