Dani Erasmusa u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Diljem Europe u razdoblju od 1. do 12. listopada obilježavaju se Dani Erasmusa, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. Ekonomsko-birotehnička škola je ove godine prvi puta obilježila Dane Erasmusa kroz nekoliko aktivnosti.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.10.2019
Dani Erasmusa u Ekonomsko-birotehničkoj školi


 Retrospektivnom izložbom predstavljeni su Erasmus+ projekti koje je škola provela od 2014. godine. Provedeno ih je ukupno pet – dva su obuhvaćala stručno usavršavanje nastavnika (How2biz? u Irskoj i  Uči(ti) za budućnost u Engleskoj), a tri projekta su omogućila stručnu praksu naših učenika u Sloveniji (WayUp2Europe), Irskoj (Skills4Tomorrow) i Poljskoj (Learn. Apply. Use!).

Ove godine smo jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj koja istovremeno provodi 4 Erasmus+ projekta. Svi oni su predstavljeni učenicima i roditeljima 11. listopada 2019. u školskoj knjižnici. 

Dva KA1 projekta uključuju stručno usavršavanje nastavnika u Finskoj (Fin(sk)a kroativna škola) i stručnu praksu učenika u Poljskoj (Praksom do posla). Osim što je učenicima predstavljena mogućnost odrađivanja stručne praske u Poljskoj, svoja iskustva su im iz prve ruke prenijeli učenici koji su prošle godine sudjelovali u sličnom projektu – Anamarija Antolović, Josip Ćorluka, Marija Pavić, Juraj Liović i Nikolina Lucić. Učenici koji ove godine sudjeluju u mobilnosti rado su poslušali iskustva svojih kolega.

Također su predstavljena i dva Erasmus+ KA2 projekta, koji uključuju mobilnosti učenika i nastavnika. Prvi od njih, S.T.E.P.+ bavi se temom održivog turizma, a drugi, Problem based learning in real life approach (koordinator Igor Bjelobabić), bavi se metodom problemskog učenja te iskustvenog i životnog pristupa učenju. Partneri su škole iz Njemačke, Portugala i Italije. Ukupna vrijednost projekta je 117.353,00 eura.

Istoga dana poslije podne održan je roditeljski sastanak na kojemu su zainteresirani roditelji i učenici upoznati sa svim projektima, a službeno je predstavljen Erasmus+ KA2 projekt S.T.E.P.+ (koordinatorica Mirta Kos Kolobarić), njegove teme, te mogućnosti sudjelovanja učenika u mobilnostima, uz napomenu da se svi troškovi financiraju iz sredstava dobivenih od EU-a. Kako je u tijeku proces prijave učenika za mobilnost, roditelji su imali prilike postaviti pitanja. Ukupna vrijednost projekta je 122.508,00 eura. 

Roditeljima je predstavljen i projekt Fin(sk)a kroativna škola (koordinatorica Mirta Kos Kolobarić), u sklopu kojega će 8 djelatnika škole krajem ožujka 2020. ići na stručno usavršavanje (job shadowing) u Hämeenlinnan Lyseon lukio, školu u Hämeenlinni u Finskoj, koja već ima bogato iskustvo u raznovrsnim europskim projektima. Djelatnici će tamo promatrati nastavu finskih kolega (inovativne nastavne metode, upotrebu IKT alata, način izrade vlastitih nastavnih materijala, nastavu engleskog i njemačkog jezika) i rad rukovodstva škole (menadžment i izrada strateških dokumenata škole). Novostečena znanja i kompetencije nastavnici će implementirati u vlastitom nastavnom radu kako bi se kod učenika razvile jezične, transverzalne, digitalne kompetencije i motivacija za učenje, što će im na tržištu rada povećati izglede za zapošljivost. Vrijednost projekta je 14.072,00 eura.

Roditeljima je detaljnije predstavljen i projekt Praksom do posla (koordinatorica Marija Deanković) u sklopu kojega će 25 učenika naše škole u studenome ove godine obavljati dvotjednu stručnu praksu u Vroclavu u Poljskoj. Učenici su već odabrani i započeli su s jezičnim pripremama za mobilnost. Vrijednost ovoga projekta je 52.229,00 eura.

Sva sredstva za projekte odobrila je i financira Agencija za mobilnost i programe EU.

Organizacijom Dana Erasmusa u našoj školi približili smo i učenicima i roditeljima aktivnosti koje se u školi odvijaju te ostvarili još bolju suradnju s roditeljima.

Koordinatorice projekata i događanja: prof. Marija Deanković i prof. Mirta Kos Kolobarić

Zadnje vijesti

Brojni hodočasnici u župi Uznesenja Marijina u Brodskom Vinogorju

U Gornjim Andrijevcima proslavljena svetkovina Uznesenja Presvete Bogorodice

Uočnica svetkovine Marijina Uznesenja u drevnom svetištu Gospe Kloštarske

FOTO GALERIJA

U Gornjim Andrijevcima proslavljena svetkovina Uznesenja Presvete Bogorodice

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja