Danas obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa je senzibilizirati javnost o problemima s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe. Ovaj dan obilježava se od 15. listopada 1964. godine, a u Hrvatskoj se s obilježavanjem započelo 1996. godine.

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.10.2021
Danas obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa


 Bijeli je štap, naime, prometni zaštitni znak slijepih te ujedno pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje ulicama. Kako bi bijeli štap zaista bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje tijekom kojeg uči osnovne tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati. Bijeli štap kao pomagalo za kretanje slijepih počeo se koristiti tek nakon Drugog svjetskog rata.

Iako današnja moderna tehnologija slijepim i slabovidnim osobama uvelike olakšava život, i dalje postoje problemi i potrebe s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću, a koji se mogu riješiti stalnim radom i pomaganjem svima onima koji su pogođeni ovom vrstom invalidnosti.

Zadnje vijesti

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja