Danas je Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih

Dogodilo se na današnji dan 2. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 02.11.2019
Danas je Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih
 Danas je Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, katolički je blagdan. Obilježava se i u Engleskoj Crkvi, kao i mnogim evangelističkim crkvama. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Španjolska je 1748. dobila povlasticu, da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise.

1755. rođena je u Beču, slavna Marija Antoaneta, buduća francuska kraljica.

1859. uslijed dugotrajnih kiša Sava je nabujala i izlila se iz korita. Poplavljena mjesta Dubica, Jasenovac, Stara Gradiška i Davor. 

1951. umro je pravnik i publicist Josip Koprivčević, rođen u Brodu 17. veljače 1887. godine. Pravo je diplomirao u Beču. Službovao je u Bosni, a 1943. godine dolazi u Brod za gradonačelnika. Za svoje kulturne zasluge primljen je u članstvo Družbe „Braće hrvatskog zmaja“ s titulom „Zmaj od Bosne“. 

1980. u Brodu nema deterdženta, kave ulja. I kada se pojave, stvaraju se rodovi i gužve. Nema i benzina, koji se, kada ga ima, prodaje na bonove i uz kilometarske redove na benzinskim crpkama. 

1988.  Na Internetu se prvi put u povijesti javio virus. 

1991. JNA i srpske paravojne postrojbe slomile su na današnji dan 1991. godine otpor branitelja vukovarske četvrti Lušca, u kojoj su nakon okupacije pobili 59 osoba, većinom civila.

1993. Roditelji poginulih brodskih branitelja , njih 130 , posjetili su sjedište UNPROFOR-a u Zagrebu i hrvatski žrtvenik nazvan Davidov zid, koji je izgrađen od crnih opeka s imenima poginulih i od crvenih opeka s imenima nestalih i zatočenih tijekom rata. Majke i očevi su potražili imena svojih sinova, a oni koji nisu našli ime svoga sina napisali su ga tom prigodom.

2001. Brodsko-posavska županija prva u Hrvatskoj izdvojila iz proračuna sredstva, za pregled tovnih svinja u akciji suzbijanja trihineloze u sedam registriranih klaonica: „Bebrinka“, „Matanić“, „Vuković“, „Marvik“, „Jagodanoović“ i PIK „Klas“.

2004. George W. Bush pobijedio je  Johna Kerrya na izborima za predsjednika SAD-a.

2005. godine u Brodu je svečano proslavljen stoti rođendan akademika i pjesnika Dragutina Tadijanovića, trostrukog kandidata za Nobelovu nagradu i počasnog građanina Broda. 

2011.  U Slavonskom Brodu promovirana je Monografija „Brođani u Berlinu“ koja predstavlja kroniku aktivnosti jedne hrvatske humanitarne udruge. Zapravo to je kronika nesebične ljubavi prema domovini i bližnjemu, odnosno plemenitosti Brođana u Berlinu koji su za vrijeme Domovinskog rata nesebično pomagali svom zavičaju. 

2017. Lijepo vrijeme i temperatura od 14 stupnjeva bili je izazov za mladi par koji je okupao u Savi na iznenađenje brojnih šetača koji su odjeveni u tople jakne.. Njima temperatura kažu nije bitna, jer se kupaju tokom cijele godine.

2017. I Slavonski Brod upisao se na listu gradova u kojima je sklopljeno životno partnerstvo između osoba istog spola. Dvije ženske osobe od kojih je jedna iz Slavonskog Broda ovim su činom otvorile vrata i svima ostalima koji su do sada možda dvojili iz bilo kojeg razloga.  

Rođeni na današnji dan su: Josef Wenzel grof Radetzky austrijski feldmaršal, poznat po čuvenoj kompoziciji „Radetzky March“, Johanna Straussa (1766.), Vladimir Beara, hrvatski nogometaš (1928.),  Damir Škaro, hrvatski boksač i političar (1959.), hrvatski vaterpolist Dubravko Šimenc (1966.), Zvonimir Soldo hrvatski nogometaš i nogometni trener (1967.), hrvatski vaterpolist Samir Barać (1973.), francuski rukometni vratar Thierry Omever (1976.). 

Umrli na današnji dan su, irski književnik George Bernard Shaw (1950.), kardinal Richard Cushing (1970.), Pier Paolo Pasolini, talijanski pisac i redatelj (1975.), Jacques Mesrine (1979.), Lester Roloff (1982.), Anka Krizmanić, hrvatska slikarica (1987.), fra Jerko Fućak, hrvatski teolog (1992.), Zlatko Crnković, hrvatski književnik (2013.), Veljko Kadijević general armije JNA (2014.). 

Zadnje vijesti

Četiri novooboljela od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

Antonio Sekulić vodi Olmissum do naslova prvaka

20-godišnjak i 22-godišnjak počinili 26 teških krađa, materijalna šteta iznad 200 tisuća kuna

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji