Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan kada je pao Vukovar prije 29 godina, nakon tri mjeseca opsade i više od 6,5 milijuna granata koliko je palo na grad, ostat će u našem trajnom sjećanju.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.11.2020
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara


 

Vukovar je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi

Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Vukovar je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 nesrba. Po do sada prikupljenim podacima, u tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2.717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru.

U 10:30 krenula je Kolona sjećanja. Predvode je hrvatski branitelji i Branko Borković, Mladi Jastreb. Stjegonoše nose hrvatsku zastavu te zastave Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i 204. vukovarske brigade. Sudionici su zamoljeni da se pridržavaju razmaka i propisanih epidemioloških mjera.

Među onima koji i ove godine Kolonom sjećanja, od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, odaju počast žrtvi Vukovara su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića, ministra obrane Marija Banožića, ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića. Predsjednik Zoran Milanović odao je počast žrtvi Vukovara na Spomen obilježju Ovčara.

Prije kolone ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Županijskoj ulici održan je kratki komemorativni program uz prisustvo državnog vrha. Program je počeo himnom i minutom šutnje. Premijer je jutros obišao nedavno obnovljeni vukovarski Vodotoranj, jedan od najprepoznatljivijih simbola otpora Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991.

- Memorijalno groblje i Vodotoranj dvije su ključne točke Vukovara, rekao je Branko Borković, Mladi Jastreb, tijekom obilaska Vodotornja.

- Drago mi je da smo danas ovdje na vukovarskom Vodotornju, upravo na ovaj dan ključan za slobodu Hrvatske, dan kada se svi prisjećamo pobjede u Domovinskom ratu, svih žrtava, osobito žrtava Vukovara i Škabrnje, ljudi koji su dali najviše za slobodu. Drago mi je da je tu zapovjednik obrane Vukovara g. Borković, dr. Bosanac, branitelji, ministri i da zajednički možemo početi obilježavanje ovog dana na Vodotornju, rekao je Plenković.

- Hrvatska vlada je nakon one naše sjednice prije 4 godine i 1 dan, kazala da će pridonijeti koliko treba da završimo financijsku konstrukciju obnove Vodotornja. To smo s radošću učinili i pridonijeli obnovi ovog simbola Domovinskog rata i simbola slobode, poručio je premijer Plenković.

izvor: HRT

Zadnje vijesti

Jutra uz jače mrazeve, bez toplije odjeće nikamo

131 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Sportska dvorana Vijuš u Slavonskom Brodu završena nakon 20 godina

FOTO GALERIJA

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”