Dan koji je promijenio svijet. Al Qaida napala New York i Pentagon

Dogodilo se na današnji dan 11. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 11.09.2018


 1848. dogodio se jedan od najznačajnijih događaja u čitavoj hrvatskoj povijesti. Naime, ban Josip Jelačić prešao je s trupama skupljenim u Hrvatskoj rijeku Dravu i napravio invaziju Ugarske, koja se u to doba pobunila protiv bečkog cara. Važno je poznavati činjenicu da Jelačić i njegova vojska tom prilikom nisu nastupali kao osvajači ili agresori u ime Hrvatske, nego kao habsburška carska vojska koja je trebala pacificirati Mađare. Međimurje je priključeno Hrvatskoj, a Jelačićeva je vojska prodrla duboko u mađarski teritorij, uz jezero Balaton, pa sve do Pákozda (samo 30-tak kilometara od Budima).

1859. u požaru, izazvanom pečenjem rakija u susjednoj kući do brodskog Gradskog poglavarstva, izgorjelo je nekoliko zgrada (Kožić, Šimić, Čabrajić, Baumeister i dr.). Sjeverni vjetar prenio je silinu plamena na Gradsko poglavarstvo, pa je u požaru nastradala arhiva i u njoj dragocjeni podatci iz novije brodske povijesti. 

1905. u promet je puštena željeznička pruga Osijek-Đakovo-Strizivojna/Vrpolje u dužini od 46.380 metara. Gradnju pruge osigurali su trgovište Đakovo, Krajiška investicijska zaklada, Virovitička županijska oblast te zemljišne zajednice obližnjih mjesta. Tog dana je svečanom otvorenju pruge nazočio i hrvatski ban Teodor grof Pejačević.

1955. poznati atleta Dragoljub Aleksić izveo je u Brodu demonstraciju snage i izdržljivosti držeći se zubima za trapez koji je vukao zrakoplov. 

1956. zapadni dio općine zahvatilo je veliko nevrijeme. Pada je led u komadima krupnim i do 30 dkg. Porazbijani su prozori, odneseni krovovi i uništena ljetina u Kobašu, Lužanima, Malinu, Živikama i okolnim selima. 

1961. u Brodu je, u Benčevićevoj zgradi na glavnom gradskom trgu, otvorena prva samoposluga. Zvala se „Izbor“. Inače prvu samoposlugu i supermarket u svijetu otvorio je još 14. listopada 1832. godine Aristid Boucicaut, kada je izveo prvu revoluciju u dotadašnjem trgovanju otvarajući lanac trgovina „Bon marche“ u Parizu. Do tada, tj. Polovicom 19. stoljeća, a tako je bilo i vjekovima prije toga, trgovac je smatrao kupca najgorim neprijateljem, čiju neodlučnost pri kupnji treba svladati služeći se svim sredstvima. Roba nije bila izložena kao danas. Sve je bilo složeno, umotano i svezano vrpcama na policama ili ispod tezgi. 

1971. umro je u Zagrebu Armin Berger, jedan od rijetkih brodskih Židova koji su preživjeli holokaust. Prije Drugog svjetskog rata bio je zajedno sa svojim bratom Marcelom ugledni poduzetnik i vlasnik Tvornica boja i kemikalija. Nakon rata, u Slavonskom Brodu 1945. godine preuzima mjesto direktora tvrtke za prodaju građevinskog materijala, uglja i drveta „Građa“. 

1993. u Požegi je održan prvi „Rujanski susret“ djece stradalih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu, za područje Zbornog područja Osijek. Svečano je igre otvorio dr. Franjo Tuđman koji je naglasio kako ovaj susret dokazuje kako obitelji i djeca branitelja koji su poginuli ili ostali invalidi domovinskog rata, nisu prepušteni sami sebi. Preko 2000 djece s ovog Zbornog područja okupilo se na atletskom stadionu u Požegi.

1995. novi trener NK Marsonije Ivo Šušak, provjereni nogometni djelatnik. Naslijedio je dosadašnjeg trenera Marsonije Dragutina Krizmanića koji je odstupio zbog bolesti.

2001. teroristički napad avionima na Svjetski trgovački centar u New Yorku i Pentagon. Niz koordiniranih napada protiv SAD-a izvelo je 19 osoba u službi AL-Qaide. Poginulo je 2.996 osoba plus 19 terorista dok je bilo 6000 ranjenih.

2015. otvorena je nova sportska dvorana OŠ „Đuro Pilar“ u Brodskom Vinogorju. Ukupna vrijednost projekta, koji će učenicima ove gradske osnovne škole omogućiti još bolje uvjete odgoja i obrazovanja, iznosi 11,5 milijuna kuna.

Rođeni na današnji dan su: Vjenceslav Novak, hrvatski pisac (1859.), hrvatski skladatelj, orguljaš i glazbeni pisac, Franjo Dugan, (1874.), Frano Alfirević, hrvatski pjesnik, esejist i putopisac (1903.), Gojko Stojčević, trenutni patrijarh srpski (1914.),Stjepan Godić, hrvatski književnik (1930.), izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, Slaven Bilić (1968.). 

Umrli na današnji dan su: Luka Sorkočević, dubrovački skladatelj (1789.), Nikita Hruščov, državnik SSSR-a (1971.), Aleksandar Kovačić, andragog (1977.), Salvador Allende, čileanski liječnik i državnik (1973.), Antoine Izméry (1993.), John Ritter, američki glumac (2003.), Gene Savoy (2007.), Gertrude Baines, najstarija osoba na svijetu (115 godina) (2009.). 

 

Zadnje vijesti

Dvije nove pozitivne osobe, aktivnih slučajeva 53

Tjedan podrške odgojno-obrazovnim djelatnicima u radu sa djecom s razvojnim teškoćama

Đuro Đaković Strojna obrada izradila tri 12-tonska reduktora

FOTO GALERIJA

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD