Dan koji je promijenio svijet. Al Qaida napala New York i Pentagon

Dogodilo se na današnji dan 11. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 11.09.2018


 1848. dogodio se jedan od najznačajnijih događaja u čitavoj hrvatskoj povijesti. Naime, ban Josip Jelačić prešao je s trupama skupljenim u Hrvatskoj rijeku Dravu i napravio invaziju Ugarske, koja se u to doba pobunila protiv bečkog cara. Važno je poznavati činjenicu da Jelačić i njegova vojska tom prilikom nisu nastupali kao osvajači ili agresori u ime Hrvatske, nego kao habsburška carska vojska koja je trebala pacificirati Mađare. Međimurje je priključeno Hrvatskoj, a Jelačićeva je vojska prodrla duboko u mađarski teritorij, uz jezero Balaton, pa sve do Pákozda (samo 30-tak kilometara od Budima).

1859. u požaru, izazvanom pečenjem rakija u susjednoj kući do brodskog Gradskog poglavarstva, izgorjelo je nekoliko zgrada (Kožić, Šimić, Čabrajić, Baumeister i dr.). Sjeverni vjetar prenio je silinu plamena na Gradsko poglavarstvo, pa je u požaru nastradala arhiva i u njoj dragocjeni podatci iz novije brodske povijesti. 

1905. u promet je puštena željeznička pruga Osijek-Đakovo-Strizivojna/Vrpolje u dužini od 46.380 metara. Gradnju pruge osigurali su trgovište Đakovo, Krajiška investicijska zaklada, Virovitička županijska oblast te zemljišne zajednice obližnjih mjesta. Tog dana je svečanom otvorenju pruge nazočio i hrvatski ban Teodor grof Pejačević.

1955. poznati atleta Dragoljub Aleksić izveo je u Brodu demonstraciju snage i izdržljivosti držeći se zubima za trapez koji je vukao zrakoplov. 

1956. zapadni dio općine zahvatilo je veliko nevrijeme. Pada je led u komadima krupnim i do 30 dkg. Porazbijani su prozori, odneseni krovovi i uništena ljetina u Kobašu, Lužanima, Malinu, Živikama i okolnim selima. 

1961. u Brodu je, u Benčevićevoj zgradi na glavnom gradskom trgu, otvorena prva samoposluga. Zvala se „Izbor“. Inače prvu samoposlugu i supermarket u svijetu otvorio je još 14. listopada 1832. godine Aristid Boucicaut, kada je izveo prvu revoluciju u dotadašnjem trgovanju otvarajući lanac trgovina „Bon marche“ u Parizu. Do tada, tj. Polovicom 19. stoljeća, a tako je bilo i vjekovima prije toga, trgovac je smatrao kupca najgorim neprijateljem, čiju neodlučnost pri kupnji treba svladati služeći se svim sredstvima. Roba nije bila izložena kao danas. Sve je bilo složeno, umotano i svezano vrpcama na policama ili ispod tezgi. 

1971. umro je u Zagrebu Armin Berger, jedan od rijetkih brodskih Židova koji su preživjeli holokaust. Prije Drugog svjetskog rata bio je zajedno sa svojim bratom Marcelom ugledni poduzetnik i vlasnik Tvornica boja i kemikalija. Nakon rata, u Slavonskom Brodu 1945. godine preuzima mjesto direktora tvrtke za prodaju građevinskog materijala, uglja i drveta „Građa“. 

1993. u Požegi je održan prvi „Rujanski susret“ djece stradalih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu, za područje Zbornog područja Osijek. Svečano je igre otvorio dr. Franjo Tuđman koji je naglasio kako ovaj susret dokazuje kako obitelji i djeca branitelja koji su poginuli ili ostali invalidi domovinskog rata, nisu prepušteni sami sebi. Preko 2000 djece s ovog Zbornog područja okupilo se na atletskom stadionu u Požegi.

1995. novi trener NK Marsonije Ivo Šušak, provjereni nogometni djelatnik. Naslijedio je dosadašnjeg trenera Marsonije Dragutina Krizmanića koji je odstupio zbog bolesti.

2001. teroristički napad avionima na Svjetski trgovački centar u New Yorku i Pentagon. Niz koordiniranih napada protiv SAD-a izvelo je 19 osoba u službi AL-Qaide. Poginulo je 2.996 osoba plus 19 terorista dok je bilo 6000 ranjenih.

2015. otvorena je nova sportska dvorana OŠ „Đuro Pilar“ u Brodskom Vinogorju. Ukupna vrijednost projekta, koji će učenicima ove gradske osnovne škole omogućiti još bolje uvjete odgoja i obrazovanja, iznosi 11,5 milijuna kuna.

Rođeni na današnji dan su: Vjenceslav Novak, hrvatski pisac (1859.), hrvatski skladatelj, orguljaš i glazbeni pisac, Franjo Dugan, (1874.), Frano Alfirević, hrvatski pjesnik, esejist i putopisac (1903.), Gojko Stojčević, trenutni patrijarh srpski (1914.),Stjepan Godić, hrvatski književnik (1930.), izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, Slaven Bilić (1968.). 

Umrli na današnji dan su: Luka Sorkočević, dubrovački skladatelj (1789.), Nikita Hruščov, državnik SSSR-a (1971.), Aleksandar Kovačić, andragog (1977.), Salvador Allende, čileanski liječnik i državnik (1973.), Antoine Izméry (1993.), John Ritter, američki glumac (2003.), Gene Savoy (2007.), Gertrude Baines, najstarija osoba na svijetu (115 godina) (2009.). 

 

Zadnje vijesti

35 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U veljači otvaranje kafića i restorana?

FOTO GALERIJA

Završni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina