Dan kada je u Brodu bilo -30ºC

Patentirana zračna kočnica, rođen Zlatko Šnajder, Moskva postala glavni grad Rusije, Hitler pobijedio na izborima, umro Staljin, u Brodu -30ºC

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 04.03.2013


1770. godine u Bostonu je negodovanje grupe građana protiv britanskih kraljevskih vojnika iz gađanja grudama snijega preraslo u sukob prilikom kojega su vojnici ubili pet civila. Tragični događaj je završio suđenjem vojnicima koje je od strane republikanaca vješto iskorišteno u svrhu propagiranja pobune koja se razvila u Američku revoluciju.

Prvi anglo-burmanski rat započeo je kada je Britanija službeno objavila rat Burmi 1824. godine.

Đakovačko-srijemski biskup Josip Juraj Strossmayer primio je u Brodu na razgovor gradonačelnika Adolfa Müllera i generala Šajatovića 1871. godine na proputovanju parobrodom Brod-Sisak za Veneciju.

Ukinut je brodski kontumac na Vijušu 1872. godine nakon stogodišnjeg rada. Kontumac je postao vrlo značajna ustanova kad je nakon austrijsko-turskog rata 1739. godine granica između Turske i Austrije uspostavljena na Savi i Dunavu. S obzirom na granični i trgovački karakter grada i mogućnost prenošenja bolesti, a na osnovu izvještaja austrijskih konzula o zdravstvenim prilikama u Turskoj, propisivano je vrijeme boravka ljudi, stoke i robe koja je dolazila iz turskih provincija. Zavisno o situaciji vrijeme kontamacije ljudi trajao je 10 dana, tri ili šest tjedana, a robe 40 dana.

Američki inženjer George Westinghouse 1872. godine patentirao je zračnu kočnicu koja je omogućila razvoj željezničkog prometa.

Na današnji dan 1903. godine rođen je Zlatko Šnajder, istaknuti predstavnik lijevo orijentirane hrvatske mladeži. Umro je u 28. godini života izmrcvaren zlostavljanjem u zatvorima diktatorskog beogradskog režima. Brodska gimnazija dugo je nosila njegovo ime.

1916. godine rodio se u Brodu na Savi general pukovnik Josip Antolović – Hrvat. Radio je kao metalski radnik u Tvornici vagona, strojeva i mostova. Bio je i jedan od organizatora antifašističkog ustanka i u tijeku Drugog svjetskog rata imao je visoke zapovjedne dužnosti. Nakon rata završio je vojnu akademiju u Moskvi i bio načelnik štaba.

Boljševička Rusija premjestila je glavni grad iz Petrograda u Moskvu 1918. godine.

Stjepan pl. Jarić umro je na današnji dan 1923. godine, koji je četrdesetak godine  bio profesor na Kraljevskoj muškoj preparandiji u Zagrebu.

Na današnji dan 1933. godine održani su posljednji parlamentarni izbori u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata. Cilj Hitlerove nacističke stranke (NSDAP) bilo je osvajanje većine, kako bi se učvrstila nedavno stečena vlast. Naime, u siječnju te godine Hitler je postao njemačkim kancelarom, unatoč tome što nije imao apsolutnu većinu u parlamentu (socijaldemokrati i komunisti imali su zajedno više zastupnika). Hitleru je dobro došao palež Reichstaga (zgrade parlamenta) koji je počinio jedan komunist-piroman, za optuživanje svih komunista i njihovo stavljanje izvan zakona. Unatoč svem trudu, ni na ovim izborima nacisti nisu uspjeli dobiti apsolutnu većinu. Dobili su 43.91% glasova.

1941. godine Stijeg hrvatskog junaka «Berislavić» održao je u Brodu svoju glavnu skupštinu, na kojoj ej utemeljena diletantska kazališna, glazbena i koturaška sekcija. Stijeg je tada imao 500 članova i predsjednika Vladaimira Jelinića.

Temperatura u Brodu se spustila na -30ºC 1942. godine, a grad je bio okovan snijegom. Tadašnji gradonačelnik Slavko Vrgoč, naredbom je mobilizirao 700 muškaraca i 40 zaprežnih kola koji su u jednom danu potpuno očistili grad od snijega i leda.

Winston Churchill je u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju 1946. godine po prvi put upotrijebio izraz «željezna zavjesa» što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Europu u dva odvojena politička bloka tijekom perioda hladnog rata.

Na današnji dan 1953. godine umro je Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji pod imenom Staljin, u svojoj dači (kući za odmor) u moskovskom predgrađu Kuncevo. Uzrok njegove smrti do danas zaokuplja kako povjesničare tako i teoretičare zavjera. Kao službeni uzrok smrti bio je naveden moždani udar. No, poznati su navodi iz Molotovljevih memoara, po kojima se Lavrentij Berija, šef sovjetske tajne policije, hvalio da je on uklonio Staljina. Doista, postoje teorije da je Staljinov moždani udar uzrokovala supstanca varfarin iz otrova za štakore. Beriji je Stallinova smrt dobro došla jer se bojao mogućih čistki. Nakon Staljinove smrti Berija je bio na pragu preuzimanja vlasti, no u tome su ga spriječili ostali visokopozicionirani članovi Partije, organiziravši njegovu smrt. Beriju je osobno ustrijelio jedan sovjetski general.

Alberto Korda 1960. godine snimio je kultnu fotografiju Guerrillero heroico koja prikazuje marksističkog revolucionara Che Guevaru.

1970. godine pohranom posljednjih ratifikacijskih povelja u Moskvi, New Yorku i Londonu stupio je na snagu sporazum o zabrani uporabe atomskog oružja.

Tebe, jupiterov satelit otkrio je Stephen P. Synnott 1979. godine.

Rođeni na današnji dan su: hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. Anžuvinac (1326.), Giovanni Battista Tiepolo, talijanski slikar (1696.), operni pjevač Josip Gostić (1900.), Pier Paolo Pasolini, talijanski pjesnik, intelektualac, filmski redatelj i pisac (1922.), Walter Kasper, njemački kardinal (1933.), hrvatski glumac Josip Genda (1943.), Julije Jelaska, hrvatski crtač stripa (1969.), američki gitarist John Frusciante (1970.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu