Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Svečanim programom u prostorima brodske Glazbene škole danas je obilježen Dan Brodsko-posavske županije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.04.2019
Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada
 Na svečanoj sjednici Županijske skupštine zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama dodijeljena su županijska priznanja i nagrade.

Zlatni grb, nagradu za životno djelo dobio je prof.dr.sc. Bojan Jelaković, za izniman doprinos i postignute rezultate u razvoju zdravstvene djelatnosti, osobito u istraživanju i otkrivanju uzročnika endemske nefropatije. 

"Ponosan sam i polaskan. Ovo je neočekivano priznanje, ali ne samo meni, nego cijelom timu koji je radio na problemu koji je obilježavao brodska sela. Radi se o nefropatiji ili, kako su ga zvali, nefritisu. Šezdeset godina je trajala borba i nastojanje da se otkrije uzročnik, a to je biljka Aristolochia clematitis ili vučja stopa, poznata i kao vučja šapa. Nasreću, uspjeli smo oformiti tim stručnjaka koji je riješio enigmu i maknuo stigmu s naših sela. Veliku su tu ulogu imali brodski stručnjaci, ali je to veliko otkriće i za svjetsku znanost", rekao je Jelaković nakon dodjele priznanje.

Plakete Brodsko posavske županije dodjeljene su Udruzi Sikirevački motivi, Državnom arhivu Slavonski Brod, tvrtci Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti dislocirani studij u Slavonskom Brodu i Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Godišnju nagradu Kovanica od zlata dobili su Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ilija Šarčević iz Sikirevaca, zatim Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan Pospišil iz Starog Petrovog Sela, Dunja Vanić, Zlatko Bunjevac, Ivo Đogaš, Karlo Trlin, Damir Ocvirek, Ivan Kuprešak

Povelje zahvalnosti Brodsko-posavske županije dobili su Mario Mandžukić i Ivica Olić za osobite sportske rezultate i doprinos promociji Brodsko-posavske županije 

U sklopu programa obilježavanja Dana županije položeni su vijenci ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, ispred Spomen obilježja poginulim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški te kod Spomenika poginulim braniteljima u Slavonskom Brodu. 

Obilježavanju Dana Brodsko-posavske županije prisustvovao je premijer Andrej Plenković, ministrica Gabrijela Žalac, ministri Gari Capelli i Darko Horvat, general Mladen Markač te brojni drugi visoki uzvanici, župani, gradonačelnici i načelnici općina Brodsko posavske i drugih županija. 

"Ovo je, doista, prva Vlada Republike Hrvatske koja je uvidjela, a potom i djelima pokazala, da Slavonija treba dodatnu pomoć u razvoju i sustizanju razvijenih dijelova Hrvatske. Svjedoči tomu i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kojim se pokreće ubrzani razvoj ovog dijela naše domovine", rekao je u govoru župan Danijel Marušić.

Inače, premijer Andrej Plenković danas će u Novoj Gradiški predsjedati 8. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Radi se o savjetodavnom tijelu za korištenje sredstava dobivenih iz europskih i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem". Iz europskih fondova sigurano je 2,5 milijarde eura isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

"Ova je Vlada rekla: 'Sada je trenutak da napravimo iskorake koji će ostati trajna praksa!' Ta politička volja koju smo mi pretočili u suradnju, sinergiju, intenzitet odnosa, projektno orijentiran način međusobnog komuniciranja i djelovanja kakav imamo mi iz svih županija je bez presedana u povijesti moderne Hrvatske. Mislim da smo na taj način postavili nove temelje zajedničkog funkcioniranja. Ovo je Vlada koja je stavila politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u samo srce našega programa. Jednako nam je važan i Slavonski Brod i Vukovar i Beli Manastir i Virovitica i Kraljevica i Split i Čakovec. Sve krajeve Hrvatske gledamo sa željom da pomognemo", poručio je premijer Andrej Plenković.

Zadnje vijesti

Kako postati ekološki proizvođač?

Prva kazališna predstava u epidemiji koronavirusa u Slavonskom Brodu

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

FOTO GALERIJA

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu