Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Dalija Orešković i kandidati stranke START za europske izbore posjetili su jučer Slavonski Brod.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.05.2019
Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće


 Predstavili su svoj predizborni program te programska načela novoosnovane stranke. U susretu s građanima predsjednica stranke i nositeljica stranačke liste za Europski parlament naglasila je da su svjesni da su problemi u Slavonskom Brodu više-manje su isti oni koji muče cijelu državu. To su veliko iseljavanje, nemogućnost pronalaska radnog mjesta, a isto tako i nesigurnost i loš životni standard koji proizlazi iz onečišćenja koje Slavonski Brod još nije riješio do kraja.

"Mi smo danas ovdje kako bismo predstavili što START kao nova politika stranka predstavllja. START nije samo znak za novi početak, za obnovu državnih istitiucija, neovisnosti pravosuđa i uspostave učinkovite pravne države koja jednako funkcionira prema svima. START je skraćenica  za stranku antikorupcije, razvoja i transparentnosti. Mi smatramo da je razlog neuspjeha hrvatske države da svim svojim građanima osigura dostojanstven život bez da moraju šansu za radno mjesto i ustavom i zajamčenih prava ostvarivati kroz člansku iskaznicu neke od vodećih političkih stranaka, to je jedan problem. Razlog tome je politička vlast koja je zadnja tri desetljeća gotovo služila sama sebi, a ne interesima svojih građana. Drugi problem je što Hrvatska nikada nije osmislila razvojnu gospodarsku strategiju koja ne gleda samo trenutak u kojemu pojedina opcija ima vlast već promišlja gdje se Hrvatska vidi za 10, 20, 30 godina unaprijed.", istaknula je predsjednica START-a Dalija Orešković.

Pojašnjava i riječ "transparentnost" u nazivu stranke.

"Vidimo danas po potezima resornog ministra Kuščevića na pitanju Zakona o sprečavanju sukoba interesa koliko je etika važan dio političke kulture, kada nje nema vlast postaje koruptivna, takva je i ova danas. Zato se i zakoni mijenjaju na način koji jača samovolju i mogućnost zlouporabe onih koji obavljaju odgovorne državne dužnosti, a slabi državna tijela i institucije da obavljaju ulogu koja im je zakonom i dodijeljena." 

Naglasila je da su tri komponente - antikorucija, razvoj i transparentnost u svim politikama i programima stranke. U sklopu predizborne kampanje za EU parlament jedna od glavnih podtema im je i sigurnost građana, pije svega socijalna sigurnost.

"Jedan od prijedloga nam je i uvođenje europske minimalne plaće kako bi se na razini Europske unije osiguralo to da su za isto ili slično radno mjesto radnici podjednako plaćeni u različitim državama članicama. Pri tome bi se iznos podnerirao svake godine na temelju kriterija koji uvažavaju troškove života u svakoj pojedinoj zemlji. Smatramo da bi takva mjera demotivirala bi daljnje iseljavanje u toliko velikom broju. Jučerašnje sučeljavanje kandidata za funkcije u EU komisiji pokazalo je da i druge vodeće grupacije političkih stranaka u Europskoj uniji razmišljaju na sličan način. Europa je svjesna da ekonomske nejednakosti podrivaju ne samo zadovoljstvo stanovnika nego i njihovo povjerenje u demokraciju i političke procese. Ova tema pokazuje da je START na EU izborima kao nova politička stranka ponudio najkonkretniji program, koji vodi računa o glavnim izazovima i potrebama svog vremena i svjestan je dominantnih pitanja o kojima će EU parlament razgovarati u mandatu koji je pred nama", naglasila je Orešković te nastavila:

"Mi smo se kroz svoj program dotaknuli i klimatskih promjena, konkretnih mjera kako možemo pomoći našem Jadranu u borbi protiv požara, naime mi se zalažemo za dijeljenu flotu kanadera koja bi svoju bazu imala u jednom od hrvatskih gradova na Jadranu čime bismo konačno nakon 6 godina članstva doveli jedno provedbeno tijelo EU da ima svoje sjedište ovdje i time bismo jačali geopolitički i  strateški položaj, konačno bi iskoristili ono što nam je priroda dala. Također se zalaženo da se iz europskih sredstava financira mreža ultrabrzih vlakova kako bismo povećanjem  prometne povezanosti omogućili našim građanima da lakše pronađu radno mjesto u nekom hrvatskom gradu ili u nekom od bliskih gradova zemalja u okruženju, a da ne moraju seliti cijele obitelji u potrazi za egizstencijom."

"Zalaženo se za snažniju Europu koja se vraća temeljnim vrijednostima solidarnosti i pronalaženja zajedničkih odgovora na ptianja terorizma, posljedica globalne migracije, zalažemo se za sve ono  što smo mi kao država tvrdili da su naši nacionalni interesi. Uspješna Hrvatska moguća je samo u uspješnoj Europi. Mi stojimo kao kontrast svim onim političkim opcijama koji se populizma radi pozivaju na obnovu nacionalnog suvereniteta, a zapravo streme da se u nekom narednom razdoblju raspiše referedum na temelju kojega bi Hrvatska krenula ka putu izlaska iz EU. Na primjeru Velike Britanije vidimo koliko su to štetne političke vizije i ideje", zaključila je predsjednica START-a. 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Uskoro završetak kanalizacijske mreže u Okučanima, mještanima besplatan priključak

Prijavite se na Informatičku radionicu namijenjenu nezaposlenim osobama

Pape izgubile vlast nad Rimom

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu