"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju

Da umrem ne bih stao – naziv je tematske gostujuće izložbe Gradskog muzeja Bjelovar otvorene u Muzeju Brodskog Posavlja. Riječ je o arheološkim i povijesnim pričama o običajima trčanja u svim prapovijesnim fazama ljudskog postojanja.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 16.07.2021
"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju


Autorica izložbe je kustosica Marijana Klasnić, maratonka iz Bjelovara, a prikazuje dvije slike trkačke povijesti – 42 povijesne priče o trčanju s izvorima i informacijama od najranijih početaka trčanja sve do Francuske revolucije, te razvoju trkače povijesti u mirkoregiji Bjelovara.

Sve je upotpunjeno i trećim dijelom izložbe –  pričama o povijesnim rezultatima slavonskobrodskih trkača, atletičara i maratonaca u proteklih 70 godina, priređenu u suradnji s Atletskim klubom Marsonia, Trkačkim klubom Brace, Ultramaraton klubom Mazator i Školom trčanja Slavonski Brod. Izložbu je otvorio legendarni brodski atletičar i ultramaratonac Antun Šeremet, koji u svojim nogama ima pretrčanih više od 100 polumaratona u proteklih 50 godina.

Ova izložba jedna je u nizu koja potvrđuje odličnu obostranu suradnju dvaju muzeja i kulturnu povezanost gradova Slavonskog Broda i Bjelovara, i takvih će zajedničkih izložbi, najavljuju,  svakako biti još u oba muzeja. Vrijedi svakako posjetiti Muzej Brodskog Posavlja i razgledati izložbu Gradskog muzeja Bjelovar o povijesti trčanja, a to možete sve do kraja  mjeseca kolovoza.

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni