Čuvajmo prirodu i planetu za iduća pokoljenja, nemamo ju pravo imati samo za sebe

Deseti je datum u mjesec siječnju a temperature zraka su 10, 15 pa i više stupnjeva iznad ništice, sve to zbunjuje ljude ali i biljke, cvijeće i prirodu. Danas snimljene procvjetale su ljubičice, propupale ruže, magnolije i jorgovani, vani možeš bez kape, rukavica i tople odjeće. Što se to zbiva? Bilo je i ranijih godina temperaturnih "šokova" ali ovo, ove zime, sve je iznenadilo i zateklo, ljude i biljni svijet.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 10.01.2018
"Što se prirode tiče, nema tu nekakve filozofije, biljkama se "čini" kao da je, s obzirom, na vanjsku temperaturu zraka "stiglo" proljeće i "poručuje" i se da je vrijeme vegetacije, a zapravo nije. Temperatura zraka, koja je stvarno i rijetko visoka unatrag desetak i više godina, zapravo ih vara, biljke reagiraju, biljke, tlo i klima su neraskidivo trojstvo, životno i uzajamno povezano, zato i imaju takvo zajedničko "ponašanje", pojašnjava samo za BrodPortal iskusni meteorolog amater iz Trnjana kod Slavonskog Broda mr.Stevan Braco Knežević.

Dodaje da je to izravna posljedica više nego poremećene klime naše planete Zemlje, poremećena, ali, nada se, da će u u svom "slijedu" da će doći "na red" ove zime i snijeg i minusi. To nasreću biljaka rascvjetalih i raspupalih neće biti na štetu, opet će doći na red to uzajamno trojstvo biljaka, klime i tla, sve će se umiriti do dolaska pravog proljeća. Ne treba naglašavati da je sve gorespomenuto izravna posljedica globalnog zatopljenja, ali isključivo i jedino čovjekovog lošeg i pogubnog odnosa prema zaštiti okoliša i okoline i prirode koja čovječanstvu život znači. Nije (pre)kasno, valja brinuti i za naraštaje koji iza nas dolaze i doći će, nije sa nama sve ni počelo, niti treba sa nama završiti.
 

Zadnje vijesti

Hrvatski Premier Tenis, u organizaciji Donne Vekić, okupio najveća imena hrvatskog tenisa u Osijeku

Antonija Trupinić prva vojna pilotkinja iz BPŽ

Kako postati ekološki proizvođač?

FOTO GALERIJA

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu